Calathea Orbifolia

Pauwenplant: Calathea orbifolia

De Calathea orbifolia, in Nederland soms pauwenplant genoemd, valt op met zijn grote, ronde, opvallend gestreepte bladeren. Bekijk de verzorgingstips om hem mooi en gezond te houden. 

Standplaats

Van oorsprong groeit Calathea orbifolia onder andere beplanting. Hij staat in huis daarom ook graag op een niet te zonnige plek. Zet hem dus gerust wat verder de kamer in, maar ook weer niet te donker, want dan zal het patroon op het blad vervagen. Wat zonde is, want dat is juist zijn grote sierwaarde. Hij staat graag in een verwarmd vertrek, maar een standplaats direct naast de verwarming is vanwege de droge lucht geen geschikte plek. Zorg er ook voor dat hij niet op de tocht staat, want daar kan hij niet goed tegen.

Water geven

De grond van Calathea orbifolia moet altijd licht vochtig blijven. Geef dus steeds weer water voordat de grond uitdroogt. Dat komt zomers meestal neer op 2 á 3 keer in de week en ’s winters 1 keer in de week. Geef wel steeds kleine beetjes water, zodat de plant niet in een laag water komt te staan. Met water op kamertemperatuur en zeker als u regenwater gebruikt maakt u deze plant extra gelukkig. Koud, kalkrijk water heeft het tegenovergestelde effect.

Calathea’s houden van een hoge luchtvochtigheid. Om de luchtvochtigheid te verhogen kunt u hem regelmatig een sproeibeurt geven. Dit voorkomt ook meteen spint en stof op het blad.

Calathea Orbifolia

In de lente- en zomermaanden, wanneer Calathea orbifolia het hardst groeit, kunt u hem ondersteunen met plantenvoeding voor groene kamerplanten. Houd voor de dosering de aanwijzingen op de verpakking aan.

Snoeien

U hoeft Calathea orbifolia niet te snoeien, maar eventueel lelijk geworden blad kunt u uit de plant knippen. Hij ziet er dan niet alleen weer fris uit, maar steekt zijn energie erna dan ook alleen nog in het overgebleven blad.

Verpotten Calathea orbifolia

Elke 2 á 3 jaar heeft de plant verse potgrond nodig. Is daar ruimte voor in de huidige pot, zet hem daar dan in terug met onder en boven een laagje verse potgrond. Nemen zijn wortels de hele pot in, zet hem dan in een groter maatje pot.

Calathea OrbifoliaBewegelijke bladeren

Calathea orbifolia is één van de planten die het vermogen heeft zijn bladeren op te rollen voor de nacht. U kunt hem ’s avonds zien én horen bewegen. Als het ochtend wordt ontvouwt hij zijn blad weer voor de nieuwe dag. De plant kan dit doordat hij een soort ‘gewrichtje’ heeft tussen het blad en de steel.

Giftig

De Calathea orbifolia is niet giftig voor kinderen, honden en katten.

Geef een antwoord