Strelitzia nicolai

Paradijsvogelplant: Strelitzia nicolai

Strelitzia nicolai wordt in tegenstelling tot de paradijsvogelbloem Strelitzia reginae (met zijn exotische, oranje bloemen) niet voor zijn bloemen, maar juist voor zijn blad als kamerplant gebruikt. De nicolai kán wel bloeien, maar in de huiskamer komt hij niet (zo snel) tot bloei. Zijn zeer decoratieve blad maakt dat echter helemaal goed.

Bladplant

De paradijsvogelplant is familie van de bananenplant. Dat is duidelijk terug te zien aan het blad. Strelitzia nicolai heeft mooie, donkergroene bladeren, die naarmate de plant ouder wordt steeds groter worden. Ook kunnen er dan karakteristieke scheuren in de bladeren ontstaan, voor een extra dramatisch effect. In de natuur is dit bedoeld zodat wind gemakkelijker door de plant heen kan en de bladeren niet afbreken als het een keer stevig waait.

Strelitzia nicolai blad

Daarnaast komt het in de huiskamer veel voor dat de buitenste bladeren en randen na verloop van tijd bruin worden. Dat is geen kwestie van verkeerde verzorging, maar een natuurlijk proces. Eventueel kunt u de bruine randen van het blad af knippen of zo’n blad in zijn geheel van de plant knippen. De onderste bladeren van Strelitzia nicolai worden na verloop van tijd ook vaak wat minder mooi. Die kunt u dan ook van de plant af knippen.

Monstera deliciosa
Lees ook: Gaten in de gatenplant: dit is waarom ze die hebben (en soms ook niet)

Standplaats Strelitzia nicolai

Strelitzia nicolai houdt van heel veel licht. Plaats hem daarom zo dicht mogelijk in de buurt van een raam. Als hij op een te donkere plek staat wordt hij op den duur lelijk en zal hij nog maar nauwelijks groeien. Hij vindt het prettig om in de winter iets minder warm te staan, dus zet hem dan bij voorkeur in een kamer die wat minder verwarmd wordt, maar niet onder de 14 graden gaat.

Water geven

Hoeveel water de paradijsvogelplant nodig heeft is afhankelijk van de hoeveelheid licht en warmte die hij krijgt. In de warme zomermaanden heeft hij vrij veel water nodig en in de koelere wintermaanden een stuk minder. In de praktijk komt het neer op het gehele jaar 1 keer per week water geven, maar het verschilt in de hoeveelheid. In de warme maanden een flinke hoeveelheid en dat bouwt u af naarmate de plant minder drinkt. Na een week tijd moet de grond steeds weer vrijwel opgedroogd zijn. Voel met uw vingers hoe nat de grond is en pas uw watergift daarop aan. Met zijn dikke wortels kan deze plant ook water opslaan, dus zorg ervoor dat hij nooit in een laag water komt te staan. Ten 1e heeft hij dit niet nodig en ten 2e is het ook schadelijk voor zijn wortels en die kunnen er uiteindelijk ook door gaan rotten.

Zoals hierboven beschreven zijn bruine bladranden een natuurlijk verschijnsel. Ontstaan er echter bruine vlekken op de bladeren zelf, dan is dat vaak een teken dat de plant teveel water krijgt. Verminder in dat geval de watergift en controleer of er geen laag water in de pot staat.

In de lente en zomer eens per maand plantenvoeding geven tijdens het gieten. Sproeien heeft hij niet echt nodig voor de luchtvochtigheid, maar het houdt zijn blad wel stofvrij. In plaats van te sproeien kunt u het blad ook af en toe afnemen met een stofdoek of fijne vochtige doek met wat water.

Verpotten

Vaak worden planten te koop aangeboden in een vrij kleine, plastic binnenpot. Heeft u uw plant niet direct na aankoop verpot, doe dat dan liefst alsnog. Bij voorkeur in de lente, omdat de plant dan op zijn sterkst is. In een te kleine pot droogt de aarde sneller uit en uiteindelijk groeien er zoveel wortels in de pot dat er weinig voedzame grond overblijft. Herhaal het verpotten vervolgens ongeveer elke 2 jaar. Past er een verse laag potgrond in de huidige pot hergebruik die pot dan en geef de plant anders een grotere maat pot, zodat zijn wortels weer de ruimte hebben. Het is erna, afhankelijk van de soort potgrond, 6 tot 8 weken niet nodig om de plant te bemesten.

Bloei

Om tot bloei te komen moet Strelitzia nicolai eerst flink groeien. In de natuur bloeit hij pas vanaf een meter of 3. In de woonkamer komt dit niet zo snel voor, maar het is niet onmogelijk. Mocht hij dan toch tot bloei komen, dan zien zijn bloemen er anders uit dan bij zijn ‘broertje’ Strelitzia reginae. De bloemen van de nicolai zijn niet oranje-paars, maar wit-zwart.

Strelitzia nicolai bloei

Giftig

Strelitzia nicolai is licht giftig voor zowel mensen als dieren.

(Bron: 123planten, Fleur, Green Lifestyle Store, Green Buble, homedeco, sprinklr, archief)

Geef een reactie