vingerplant

Vingerplant: Fatsia japonica

Een plek in de zon of een plek in de schaduw, de prachtige groene bladplant Fatsia japonica doet er niet moeilijk over. Het is daarmee een ideale plant voor de woonkamer.

Vingerplant

De bladeren van de Fatsia hebben wel wat weg van handen met vingers. Vandaar de Nederlandse naam vingerplant. De plant komt van oorsprong uit Japan en dat verklaart dan weer de Latijnse naam japonica. In de natuur kunnen ze uitgroeien tot flinke struiken, in huis worden ze maximaal zo’n 2 meter hoog.

Bloei

De vingerplant is familie van de klimop. Er bestaat ook een kruising, de fatshedera. Laat in het jaar (oktober-november) bloeit de vingerplant met kleine witte bloemetjes, in bolletjesvorm. Na de bloei komen er zwarte bessen tevoorschijn. De bloeiwijze heeft veel weg van de bloei van de klimop. Naast de gewone, groene Fatsia is er ook nog de Fatsia japonica spiderweb. Deze variant heeft wit geaderd blad, als een spinnenweb.

fatsia_bloei_shutterstock

Verzorging

De Fatsia heeft redelijk wat water nodig. Laat de kluit tussendoor niet helemaal uitdrogen. Zorg wel voor goed gedraineerde grond en laat de plant niet in het water staan. De plant houdt ervan om gesproeid te worden. Zeker in de winter als de lucht droger is zal dit gewaardeerd worden. Ondanks dat de Fatsia het zowel in de zon als in de schaduw goed doet, is een plek in de volle zon af te raden. Dood gaat ‘ie er niet van, maar hij zal het net wat minder goed doen en het blad kan gelig worden. Van april tot september lust de Fatsia wel wat extra’s en in deze periode moet u dus wekelijks bemesten. Omdat de plant redelijk snel groeit zal ‘ie ongeveer om het jaar verpot moeten worden. Een goede potgrond voldoet en onder in de nieuwe pot kan het beste een laag hydrokorrels aangebracht worden.

fatsia_japonica_shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuinplant

Ondanks zijn exotische look kan de Fatsia verrassend veel kou verdragen. Vandaar dat ze ook regelmatig in onze tuinen als tuinplant te vinden zijn. In pot hebben zij de nodige winterbescherming nodig, maar geplant in de volle grond kunnen zij gemakkelijk -15 graden aan. Bij vorst zal de plant helemaal slap gaan hangen, maar hij herstelt zich daarna weer. Mocht uw kamerplant na verloop van tijd wat al te groot zijn geworden voor in huis, dan kunt u hem in het voorjaar als de vorst voorbij is dus eventueel in de tuin planten. Een plek tegen een muur is het beste. Als u ‘m niet op een beschutte plek zet, dan heeft hij ondersteuning nodig, zodat de stengel niet breekt.

Giftig

De Fatsia is giftig bij inname en het sap heeft een irriterende werking op de huid. Gebruik dus handschoenen bij het snoeien en zorg dat huisdieren en uzelf geen delen binnen krijgen. De Vingerplant is overigens niet echt geschikt om te snoeien, want dat doet zijn vorm geen recht. Krijgt de plant bij het ouder worden takken met weinig blad, dan kunt u die wel weg snoeien.

Geef een reactie