dieffenbachia

Dieffenbachia

De Dieffenbachia is een plant met een grote decoratieve waarde, die hij dankt aan zijn prachtige grote, getekende blad in diverse soorten bladtekeningen. 

Deze plant hoort net als de Aglaonema en Spathiphyllum tot de Araceae (aronskelkfamilie) en hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.

Standplaats

De Dieffenbachia houdt van een lichte standplaats, waar hij niet teveel direct zonlicht krijgt. Teveel zon zorgt voor bruine randen op de bladeren of bladeren die geel kleuren. Deze verkleuringen kunnen er echter ook op duiden dat er teveel water gegeven wordt. Verminder in dit geval de watergift. Krijgt de plant te weinig licht, dan zullen de bladeren ook verkleuren, maar in dit geval zal de bladtekening vervagen en de bladeren kleuren uiteindelijk groen. Zet de plant dan dichter bij een raam. De temperatuur van de standplaats mag niet onder de 15 graden komen en zorg voor een plek zonder teveel toch, want anders wordt hij bevattelijk voor ongedierte.

dieffenbachia

 

Water geven

Door het grote blad wordt er vrij veel water verdampt en de Dieffenbachia heeft daardoor een behoorlijk grote waterbehoefte. Houd de grond licht vochtig, maar zorg dat er geen water in de pot blijft staan. Anders zal er wortelsterfte optreden en in ernstige gevallen wordt de stam zacht. ’s Winters is één keer per week gieten veelal voldoende, tijdens de warmere maanden is vaker water nodig.

Sproeien houdt de Dieffenbachia vitaal. De plant is een hoge luchtvochtigheid gewend en vooral als de verwarming aan staat, doet een sproeibeurt wonderen. Het zorgt er ook voor dat de bladeren niet stoffig worden en het houdt ongedierte op een afstand.

dieffenbachia

Tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) kunt u om de week plantenvoeding voor groene planten geven tijdens het gieten.

Bloei

Meestal komt de Dieffenbachia in de huiskamer niet tot bloei, maar mocht het er wel van komen, dan kost dit de plant erg veel energie. U kunt de bloemen dus het beste verwijderen, zodat ze de plant niet uitputten.

dieffenbachia

Giftig

De Dieffenbachia is een zeer giftige plant en dus niet geschikt als er huisdieren of kleine kinderen bij in de buurt komen. De plant bevat kristallen in zijn cellen, die als mens of huisdier ze binnen krijgen een brandend gevoel en zwellingen veroorzaken. Dit is niet alleen pijnlijk, maar het kan zelfs tot verstikking leiden. Gelukkig hoeft deze plant niet gesnoeid te worden, maar als u lelijk geworden blad verwijdert (of eventuele bloemen), moet u dus wel oppassen dat u niet met het sap in contact komt.

Verpotten

De Dieffenbachia moet om het jaar verpot worden, zodat de plant altijd in een voedselrijke grond staat. De beste tijd hiervoor is het voorjaar, omdat hij dan het grootste herstelvermogen heeft. Draag bij het verpotten liefst handschoenen, om u tegen het giftige sap te beschermen.

 

Geef een antwoord