slaapproblemen

Slaapproblemen: 1 op de 5 Nederlanders heeft ze

Het is Wereld Slaapdag, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het belang van slapen. Het is ook op deze dag dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) haar nieuwe slaaponderzoek heeft gepubliceerd. Wat blijkt? 1 op de 5 Nederlanders heeft moeite met slapen.

Wanneer is er sprake van een slaapprobleem?

Het CBS baseert dit op een Gezondheidsenquête die zij hebben gehouden. Hieruit blijkt dus dat 1 op de 5 Nederlanders last heeft van slaapproblemen, maar wat is de definitie van ‘slaapproblemen’ eigenlijk? Het CBS definieert dit als moeite om in slaap te vallen, door te slapen of te vroeg wakker worden. Mensen die aangeven hier in een tijdbestek van 2 weken veel last van te hebben gehad, worden gerekend onder de categorie ‘mensen met slaapproblemen’.

Wie slaap er het slechtst?

Uit eerder onderzoek van de Hersenstichting naar het slaapgedrag van Nederlanders blijkt dat met name vrouwen last hebben van dergelijke slaapkwalen en ook het onderzoek van het CBS onderstreept dit. Daarnaast is het volgens het CBS ook zo dat ouderen en mensen met een lager inkomen vaker last hebben van slapeloosheid. Nederlanders die de 50 zijn gepasseerd hebben over het algemeen gezien het meeste moeite met slapen. Vooral vrouwen van 75 jaar en ouder slapen slecht: bijna 35 procent van hen zegt slaapproblemen te hebben. Ook een slechtere (psychische)gezondheid zorgt voor verstoord slaapgedrag.

Goed voor de gezondheid

Het is bewezen dat slaap een essentieel onderdeel is van een gezonde levensstijl. Hoewel niet iedereen evenveel slaap nodig heeft om goed te functioneren, vermindert genoeg slaap wel de kans op ziekten, zoals allerlei soorten kanker. Wie chronisch slecht slaapt (minder dan 6 uur per nacht), heeft meer kans op het krijgen van angststoornissen, depressie en dementie, obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

Maakt u zich zorgen?

Slaapt u zelf slecht en maakt u zich daar zorgen over? MAX-huisarts Ddokter Ted adviseert om niet om slaaptabletten te vragen bij de huisarts: “We weten dat slaaptabletten hoogstens een paar dagen werken en veel bijwerkingen hebben zoals vallen, met botbreuken als gevolg.” Volgens hem is onderwijs in goede slaaphygiëne veel effectiever: “Niet langdurig op een schermpje kijken voordat u gaat slapen. Geen alcohol nemen, want zo’n ‘slaapmutsje’ geeft juist een onrustige slaap. Het is gewoon dat u als oudere een paar maal per nacht even wakker bent. Daar krijgt u niks van, behalve als u daarover gaat malen. De slaapkamer alleen maar gebruiken om te slapen en te vrijen en nergens anders voor. Piekeren kunt u beter ergens anders doen!”

(Bron: CBS, Hersenstichting, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Dit bericht over slaapproblemen veroorzaakt door piekeren, staat haaks op eerdere berichten dat Nederlanders zo gelukkig zijn en dat Nederland uit de crisis is en dat Nederlanders weer meer geld uitgeven tijdens het shoppen. Mijn inziens, zijn al die popie-jopie berichten eerder een wens dan een feit. … Nederlanders maken zich zorgen over hun pensioen, dat al 16% achterloopt op de verwachtingen, omdat de VVD de rekenrente niet aanpast aan de realiteit. Nederlanders maken zich zorgen, omdat ze veel hebben ingeleverd tijdens de crisisjaren (die nog niet voorbij zijn, tegen alle berichtgevingen in) en nu de Staat Der Nederlanden er beter voor staat, 1.8 miljard geschonken wordt aan Amerikaanse miljonairs. Nederlanders maken zich zorgen, over betaalbare woningen, die maar niet komen, omdat de overheid, verdomd om te laten bouwen. Nederlanders maken zich zorgen over hun salaris, dat maar niet verhoogd wordt. Nederlanders maken zich zorgen over de verhoging van de ziektekostenverzekeringsbijdrage, terwijl er €90 miljoen wordt uitgegeven aan brillenreclames op kap van de ziektekostenverzekering. Nederlanders maken zich zorgen over de onbetaalbare medicijnen, die ook nog eens uit de verzekering geschrapt worden, terwijl hun kinderen sterven aan spierziekten en longziekten.

    PS

    Ik slaap al als ik me neervlijt en wordt hooguit een paar keer per nacht wakker om te plassen. Elke avond werk ik op mijn computer, en kijk gelijktijdig naar Pauw, onder het genot van een borreltje. Na het 00.00 uur journaal duik ik mijn bed in en heb geen last van angstdromen en maak me nergens zorgen over. Ik tel de schaapjes die ik op het droge heb.