Altijd ziek tijdens de vakantie?

Denkt u lekker met vakantie te gaan, gooit een ziek gevoel roet in het eten. Waar komt dit verschijnsel vandaan en hoe kunnen we het voorkomen?

Grieperig

Naar vakantie wordt vaak lang uitgekeken, maar eenmaal vrij komt het regelmatig voor dat er pijntjes, algehele vermoeidheid of een grieperig gevoel toeslaat. Het lijkt wel of het lichaam het allemaal even niet aankan. Hoogleraar emoties en welbevinden Ad Vingerhoets van de Universiteit Tilburg vergelijkt het verschijnsel met voetballers, die 90 minuten lang voluit gaan. “Pas na de wedstrijd voelen ze het ene na het andere pijntje.”

Vrijetijdsziekte

Hetzelfde gebeurt als het lichaam na een tijd hard werken ineens in de vakantiemodus komt. Vaak heeft ‘vrijetijdsziekte’ de vorm van een extreme vermoeidheid, geeft Vingerhoets aan. “Dat komt doordat onze hersenen maar een beperkt vermogen hebben om informatie te verwerken. Als je druk bent op je werk, is je hoofd zo vol dat pijntjes niet doordringen. Maar als de afleiding van het harde werken wegvalt, dringen alle signalen uit je lichaam door en voel je dat het niet goed gaat.”

Adrenaline

Als u in uw vakantie zo ziek wordt dat u onder de wol belandt, is het volgens Vingerhoets waarschijnlijk een adrenalinekwestie. “Bij fysieke of mentale inspanning komt adrenaline vrij. Dat heb je nodig om tot goede prestaties te komen. Na een langdurige grote werkdruk blijft het lichaam ook adrenaline produceren als je vrij bent. Dat levert energie op die je niet nodig hebt en dat ontregelt het afweersysteem.”

Preventie

De beste preventie is minder hard werken of een minder grote overgang van werk naar ontspanning creëren. “Een oplossing kan zijn om als je niet vrij bent, bewuster te leven. Stel jezelf de vraag of het wel goed zit met de balans tussen werk en privé. Daarnaast kan het helpen om minder koffie en alcohol te drinken.”

Blijf actief

Als uw lichaam meer adrenaline aanmaakt dan u nodig heeft, kan lichamelijke inspanning volgens Vingerhoets goed helpen. Parkeer uzelf dus niet meteen op de 1e vakantiedag op de bank of ligbed, maar blijf actief. Ga bijvoorbeeld wandelen of fietsen in de frisse lucht. Beweging voorkomt volgens Vingerhoets dat u met een teveel aan adrenaline aan uw vrije tijd begint.

Bent u altijd fris en fruitig aan het begin van uw vakantie of heeft u last van vrijetijdsziekte?

(Bron: NOS)

Geef een reactie