eindejaarsvermoeidheid

Eindejaarsvermoeidheid verslaat u met deze tips

Lijkt het alsof u met de dag minder energie krijgt zodra de jaarwisseling in het verschiet komt? U bent niet de enige. Heel veel mensen hebben last van eindejaarsmoeheid. Hoe zorgt u ervoor dat de moeheid niet de overhand neemt als de feestdagen echt zijn begonnen?

Slapen is het toverwoord

Wie moe is, voelt zich na een nachtje slaap vaak beter. In december helpt dit soms minder goed. De ‘lading’ van het hele jaar lijkt op de schouders te rusten en dan zijn er ook nog de voorbereidingen voor de feestdagen, die toch altijd best wat tijd en energie vergen. U voelt zich in december over het algemeen misschien minder goed uitgerust, maar dat neemt de noodzaak van genoeg slapen niet weg. Probeer dit juist in december voldoende te doen. Hoeveel slaap genoeg is, is persoonlijk, maar ga uit van een uur of 7 a 8. Om ervoor te zorgen dat u makkelijker in slaap kunt komen is het verstandig om vlak voor het slapengaan geen nieuwe activiteiten meer te starten. Dat zorgt ervoor dat u uw hoofd kunt leegmaken en rustiger kunt gaan slapen.

Bouw tijd in om te ontspannen

Rondom de feestdagen willen velen vaak meer doen dan mogelijk is op 1 dag, ook nu de viering door de coronacrisis soberder is dan daarvoor. Hierdoor kan mentale stress ontstaan, want er is geen tijd voor ontspanning. En dat terwijl dat juist zo belangrijk. Vindt u het moeilijk om uw taken los te laten en tijd voor uzelf in te bouwen? Stel dan een lijstje op met taken en geef telkens de prioriteit aan. Zo kunt u zelf bepalen wat écht moet gebeuren en wat even kan wachten. Dat geeft rust en structuur.

Nee is ook een antwoord

Wordt u op het laatste moment gevraagd voor een etentje bij een familielid, maar heeft u eigenlijk geen zin? Dan is nee zeggen een prima optie. Veel mensen zijn geneigd altijd ja te zeggen op dit soort verzoeken, maar niemand kan u verplichten om dit te doen.

Gezond eten

De feestdagen zijn onlosmakelijk verbonden met lekker eten, maar vaak is dit lekkere eten niet echt gezond. Omdat ongezond eten ook effect heeft op hoe moe u zich voelt, is het verstandig om gezond te blijven eten en genoeg water te drinken.

Wees creatief

Alle niet-essentiële winkels zijn dicht, waardoor niet alles even makkelijk verkrijgbaar is. Heeft u bijvoorbeeld speciaal keukengerei nodig voor u kerstdiner en is dat nu alleen nog online – en met een lange levertijd- te koop is? U kunt er dan ook voor kiezen om het over een heel andere boeg te gooien. Probeer een gerecht te verzinnen waarvoor u dit keukengerei niet nodig heeft, zodat u zich geen zorgen hoef te maken of het wel op tijd komt.

Geen kerstcadeaus? Geef talent cadeau

Door de sluiting van veel winkels kan het voorkomen dat u nog niet al uw kerstcadeaus in huis heeft. Het kan zijn dat u hierdoor veel stress ervaart, want u wilt niemand teleurstellen. Een stukje van uw eigen talent cadeau doen dan de oplossing zijn. Bent u bijvoorbeeld erg goed in het bakken van taarten? Geef dan een mooi exemplaar cadeau.

(Bron: gezondheidsnet, NRC, archief)

Geef een antwoord

Reactie

  Frank_en_vrij says:

  Graag voeg ik er aan toe dat een simpele aanpassing van het licht in je leef- en werkomgeving een bijdrage levert tegen vermoeidheid. Helder daglicht, wat in deze periode van het jaar van nature schaars is, kun je nabootsen met daglichtlampen. De juiste lichttemperatuur (licht wordt in temperatuur Kelvin uitgedrukt).
  Voor een ware energieboost is tenminste 6000 Kelvin licht nodig. Ook wel daglicht genaamd. Het doet wat kouder aan, maar je merkt het verschil. Dit licht zorgt ervoor dat het hormoon cortisol wordt aangemaakt. Zachter warm en gezellig aandoend licht beneden de 4000 tot aan 2800 kelvin geeft juist rust en ontspanning, dit komt omdat dan juist het hormoon melatonine de overhand krijgt.
  Onze biologische klok (zelfs die van slechtzienden en blinden) wordt beïnvloed door dit lichtproces.
  Hou er rekening mee dat je niet ontregelt raakt (o.a. nachtdienst is een ontregeling van de biologische klok)
  Ga niet meer onnodig in daglicht verblijven als je wilt ontspannen en van plan bent te gaan slapen.
  Er is veel over dit onderwerp terug te vinden op internet.