Vaak slaperig na het eten? Dit is waarom!

Na het eten van een stevige maaltijd moeten we er in principe weer even tegenaan kunnen, maar vaak is de uitwerking net iets anders. Wie kent niet het gevoel na het eten een lekker dutje te willen doen?

Opmerkzaamheidssignalen en bloedsomloop

Er zijn verschillende verklaringen voor het suffe gevoel dat na de maaltijd kan optreden. Eén van de theorieën is dat we alert en wakker zijn als we trek hebben. Dit is behulpzaam bij het verkrijgen van voedsel. Als de maag vervolgens gevuld is, nemen de ‘opmerkzaamheidssignalen’ af en maken ze plaats voor vermoeidheid. Een andere theorie is dat de bloedsomloop de aanstichter van het vermoeide gevoel na een maaltijd is. Om het voedsel te verteren wordt wel gezegd dat er na het eten extra bloed richting de darmen gaat. Hierdoor gaat er minder bloed richting de hersenen, waardoor er een slaperig gevoel optreedt. Hier is echter geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor.

Soort eten van invloed

In een Amerikaans onderzoek is aangetoond dat het nuttigen van grote zout- en eiwitrijke maaltijden de meeste kans geeft op een ‘after-food-dip’. Slaap kan volgens het onderzoek de manier waarop eiwitten worden geabsorbeerd gunstig beïnvloeden. Slapen na het eten van een zware maaltijd bevordert de spijsvertering daardoor. In 2018 heeft een studie aangetoond dat vrachtwagenchauffeurs zich minder slaperig voelen na een gezonde maaltijd met goede vetten en groenten. Terwijl bewerkt vlees en fastfood de kans op een ‘foodcoma’ juist vergroot. Een maaltijd met veel koolhydraten zorgt voor een snelle toename van het bloedglucosegehalte. Om de glucose af te voeren wordt in 1 keer veel insuline geproduceerd. Aanvankelijk lijkt u er extra energie van te krijgen, maar vervolgens verandert dit juist in een dip. De grote schommeling kan ernaast bij degenen die er gevoelig voor zijn zorgen voor hartkloppingen, misselijkheid, zweten, trillen, een enorme en acute behoefte aan eten en van invloed zijn op het humeur.

Voedselintolerantie

Wie te maken heeft met voedselintolerantie kan na het eten van een product met daarin het allergeen te maken krijgen met vermoeidheid. Het kost het lichaam namelijk veel energie om op het allergeen te reageren. Via een eliminatiedieet kan worden uitgezocht om welke voedingsmiddelen het precies gaat. Er wordt dan steeds een mogelijke kandidaat achterwege gelaten en in een eetdagboek wordt bijgehouden hoe iemand zich voelt. Een bloedonderzoek waarbij voedselspecifieke IgG-antilichamen worden gemeten is ook een mogelijkheid.

Na de lunch energiek de middag door

Wie na de lunch een lekker productieve middag wil hebben, doet er goed aan de vette snacks en koolhydraatrijke producten in de keuken of kantine te laten liggen en te kiezen voor bijvoorbeeld een salade met kipfilet of ander licht verteerbaar voedsel. Het werkt ook goed om vezelrijk te eten, dan verteert de maaltijd langzamer, waardoor de suikers geleidelijk vrijkomen in de bloedbaan. Sommige mensen hebben er baat bij om niet teveel in 1 keer te eten. Probeer dit eens uit door te stoppen met eten als u net niet helemaal vol zit. Ook kunt u proberen of het bij u beter werkt om meerdere kleine maaltijden per dag te nuttigen.

Lees ook: hoeveel maaltijden op een dag is nu echt gezond?

(Bron: 24Kitchen, moevanvermoeidheid.nl)

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. oosterwijck says:

  Dezelfde uitwerking heb ik met seks. … Als ik zin heb, word ik heel actief en meteen na de seks, wil alleen maar slapen.

  1. Ferryman says:

   Hij wel🤣🤣🤣

 2. Jan Coenraats says:

  Ik las een herkenbare reactie hierop…
  Heel juist, vandaag de dag, Oosterwijk 😉!