snurken

Snurkt u? Hier kan dat door komen

Bent u regelmatig aan het snurken? Dat is niet alleen een vervelende stoorzender tijdens het slapen, maar het kan ook gevolgen hebben voor uw gezondheid. Toch zijn veel mensen zich niet bewust van waarom zij snurken. Weet u wat snurken kan zeggen over uw gezondheid?

Gezondheidsrisico’s

Er kleven veel gezondheidsrisico’s aan snurken, zo verhoogt het het risico op verharde slagaders, wat weer kan leiden tot een beroerte of zelfs een hartaanval. Ook kan snurken een symptoom zijn van een onderliggende slaapstoornis zoals een slaapapneu. Maar snurken kan ook veroorzaakt worden door bepaalde keuzes die u overdag maakt. Als u weet wat de oorzaak van uw snurkgedrag is, kunt u er mogelijk ook wat aan doen. Daarom zetten wij mogelijke oorzaken voor u op een rij.

Verkoudheid of allergie

Als uw neusholtes verstopt zitten door een verkoudheid of allergie is de kans op snurken groter. Als het op een verkoudheid gaat zijn de klachten meestal maar tijdelijk en houdt ook het snurken vanzelf weer op. Maar blijft u ’s nachts last houden van een verstopte neus? Dan kan dat een andere oorzaak hebben zoals een allergie of afwijking in het tussenschotje van uw neus. Bij aanhoudende klachten kunt u dan ook het best een afspraak maken bij de huisarts.

Slaappositie

De positie waarin u in slaap valt heeft invloed op of u snurkt of niet. Zo is de kans op snurken groter wanneer u op uw rug slaapt. Dat komt doordat uw kaak en tong in die houding wat meer in uw keel vallen. Wanneer u op uw zij slaapt is de kans op snurken kleiner. Deze slaaphouding zorgt er namelijk voor dat uw nachtelijke zuurstofinname wordt verhoogt en het beschermt de luchtwegen tegen eventuele blokkades.

snurkensnurken

Alcohol drinken

Drinkt u voor het slapen regelmatig een alcoholisch drankje om ontspannen in slaap te vallen? Ook dit kan er voor zorgen dat u gaat snurken, juist doordat uw lichaam meer gaat ontspannen. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de luchtwegspieren zo erg ontspannen dat u gaat snurken, zelfs wanneer u dit normaal niet doet.

Ouder worden

Snurken kan ook een gevolg zijn van het ouder worden. In de loop der jaren wordt het weefsel in uw keel en neus wat slapper, waardoor de kans op snurken groter wordt. U kunt hier gelukkig wel wat tegen doen. Volgens experts helpen stemoefeningen en zingen namelijk om het weefsel weer strakker te trainen.

Overgewicht

Niet alleen ouder worden, maar ook overgewicht kan er toe leiden dat uw spierspanning minder wordt. Daarnaast zorgt overgewicht voor een verhoogde hoeveelheid weefsel rond de keel en nek. Dit zorgt ervoor dat mensen met overgewicht een groter risico lopen om te gaan snurken.

Trage schildklier

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een traag werkende schildklier ook snurkgedrag kan veroorzaken. De aandoening kan namelijk zorgen voor ademhalingsproblemen in uw slaap. Heeft u naast snurken ook last van vermoeidheid, gewichtstoename, een droge huid en dunner wordend haar? Dan is het misschien verstandig om uw schildklier te laten controleren door een arts.

Slaapapneu

Een bekende en veelvoorkomende oorzaak van snurken is een slaapapneu. Hierbij stopt de ademhaling steeds even tijdens het slapen. Maar hoe herkent u een slaapapneu precies? Naast snurken heeft u waarschijnlijk ook last van vermoeidheid overdag, ochtendhoofdpijn en een onrustige slaap. En op termijn kan een slaapapneu zelfs leiden tot een hoge bloeddruk en hartproblemen. Denkt u last te hebben van een slaapapneu? Dan doet u er goed aan om uw huisarts te raadplegen, deze kan u dan verder helpen.

(Bron: Thuisarts.nl, Margriet)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Elly68 says:

  Ook is er centrale apneu waarbij de ademhaling volledig stopt en dit wordt veroorzaakt door schade aan de hersenen
  Je hoort hier niets over

  anjavdr says:

  Al 15 jaar matig tot ernstig Apneu.
  Jaren bij specialisten gelopen en CPAP gebruikt maar ik bleef snurken.
  Toen beugel aan laten meten door specialist.
  Nog harder snurken!
  Heeft 10 duizenden Euro’s gekost.
  Ik gaf steeds aan dat mijn tong de oorzaak was, maar de Specialisten wisten het beter!
  Een jaar geleden bij een postorderbedrijf voor 35 Euro een Tongstabilisator besteld en ik snurk haast niet meer.

  Egroeg says:

  Omdat tijdens de slaap regelmatig mijn ademhaling stokte, wat ik overigens zelf niet merkte, stootte mijn vrouw mij regelmatig wakker en zei dan; “verder ademhalen”. Ook snurkte ik daar vreselijk bij. Uiteindelijk een slaapapneu test gedaan. Hieruit bleek dat ik circa 27 ademstops perverse had. De norm om deel te kunnen nemen aan het verkeer ligt bij 5 ademstops p/u. Als je weet dat er personen zijn die meer dan 70 stops p/u hebben en niet weten dat ze een slaapapneu hebben en de volgende dag achter het stuur kruipen, zijn een gevaar op de weg.
  Sinds 3 jaar slaap ik nu met een slaapapneu apparaat (OSAS). Het snurken is verdwenen en de ademstops liggen onder de 3 stops p/u. De vermoeidheid overdag, die ik vroeger had, is ook verdwenen. Kortom….als je een vermoeden heb dat je een slaapapneu zou hebben, is dit met een simpele test (1 nacht) vast te stellen.
  Geloof mij….je voelt je een ander mens. Ook het gevaar dat je tijdens je slaap komt te overlijden of hersenbeschadiging zou oplopen is nihil. Dat het alleen bij dikke personen voorkomt is niet waar. Een goede vriend van mij die absoluut niet dik is heeft ook een slaapapneu en gebruikt ook een osas-apparaat.