Duur 10:32
Gepubliceerd op 9 februari 2016

Slapeloosheid van grote invloed op depressies

Slapeloosheid is de grootste risicofactor voor het ontstaan van depressies, aldus hoogleraar neurofysiologie Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut. Dit inzicht kan helpen om depressies eerder te herkennen en voorkomen. Depressies dreigen namelijk een epidemie te vormen. Meer dan een miljoen Nederlanders zijn depressief en de World Health Organization voorspelt dat depressies in 2030 wereldwijd de grootste ziektelast met zich meebrengen.

Veel mensen hebben wel eens een slechte nacht en denken dat ze daarmee een goede indruk hebben van wat een chronisch slapeloze mee maakt. Maar zo is het niet, aldus Eus van Someren. “Net zoals iemand die een keer verdrietig is daarmee nog geen goede indruk heeft van wat iemand met een depressie mee maakt.” Per jaar gebruiken we in Nederland zo’n 170 miljoen pillen tegen spanning en slapeloosheid. Meer dan een miljoen Nederlanders heeft last van slapeloosheid.

Depressies uit taboesfeer

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport riep tijdens het Depressiegala op maandag 25 februari 2016 op om depressies uit de taboesfeer te halen en onderzoek te doen naar signalen waarmee depressies vroegtijdig herkend kunnen worden: “Niemand hoeft zich te schamen voor een depressie, we schamen ons toch ook niet voor een hernia? Laten we ons er samen sterk voor maken dat we ook op de werkvloer of op school een depressie bespreekbaar maken en ons niet laten leiden door vooroordelen. Hoe sneller we erbij zijn, hoe beter het is te behandelen en hoe sneller mensen weer kunnen meedoen.”

Maar hoe kunnen we depressies op tijd herkennen en op die manier erger voorkomen? De ene depressie is de andere niet, maar toch hebben depressieve patiënten bijna altijd één ding gemeen: slaapproblemen. Soms ontstaan die tegelijk met andere symptomen. Maar veel vaker gaan slaapproblemen vooraf aan het ontstaan van een depressie. Dit inzicht kan erbij helpen om beginnende depressies eerder te herkennen én te voorkomen. Verschillende onderzoeken bieden interessante aanknopingspunten voor betere depressiebehandelingen. Wat gebeurt er als je niet de depressie behandelt, maar de slaapproblemen? Of allebei tegelijk? In 2008 toonden onderzoekers uit Stanford al aan dat de kans op herstel van een depressie 6 keer zo groot is als naast de standaardbehandeling met antidepressiva ook cognitieve en gedragstherapie (denk-en-doe-oefeningen) wordt gegeven die zich specifiek op de slaapproblemen richt.

Onwetendheid over slaapproblemen

Toch worden slaapproblemen nog steeds onderschat. Binnen de wetenschap is het al meer dan 20 jaar bekend dat slaapproblemen en depressie met elkaar samenhangen, maar huisartsen en psychologenpraktijken doen hier maar zelden wat mee. In de opleiding van artsen en psychologen besteden ze hier nauwelijks aandacht aan en psychologen en psychiaters behandelen jaarlijks honderdduizenden depressies zonder goed te begrijpen hoe één van de belangrijkste risicofactoren aangepakt moet en kan worden.

De gevolgen van de onwetendheid worden daarentegen steeds duidelijker: wie slecht slaapt zonder dat daar een duidelijke medische oorzaak voor is, gaat naar de huisarts. Die heeft geen tijd om cognitieve gedragstherapie aan te bieden of het ontbreekt aan voldoende kennis over cognitieve gedragstherapie voor slaapproblemen. Bij gebrek aan beter wordt dan toch naar slaappillen gegrepen, met vaak nadelige gevolgen en met veel minder effectiviteit dan cognitieve gedragstherapie.

Slaapregister

Op verschillende platformen wordt wel aandacht besteedt aan slapeloosheid en de effecten op depressies. Zo’n tienduizend vrijwilligers, die zich verenigden via het internet-platform Slaapregister.nl, bereikten een wetenschappelijke doorbraak. Samen met onderzoekers van onder meer het Nederlands Herseninstituut vonden ze een belangrijke aanwijzing waarom slechte slapers eerder een depressie of posttraumatische stressstoornis krijgen. Slapelozen hebben ’s nachts namelijk veel korte onderbrekingen van hun slaap. Mensen die kort, maar wel aan een stuk door slapen, zijn overdag slaperig. Chronisch slapelozen zijn verrassend genoeg overdag juist eerder ‘hyper’. Hartslag, metabolisme, stresshormonen, gedachten, emoties, prikkelbaarheid: vrijwel alles wat je bij een slapeloze kan meten, is verhoogd. Op den duur is dat erg uitputtend, wat tot een depressie kan leiden.

Wilt u ook aan dit onderzoek meewerken? Neem dan eens een kijkje op Slaapregister.nl

Chat met hoogleraar neurofysiologie Eus van Someren.

Op dinsdag 9 februari 2016 kunt u van 17.10 uur tot 18.20 uur hieronder chatten met hoogleraar neurofysiologie Eus van Someren over slapeloosheid. Na 18.20 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer door de heer van Someren beantwoord.

Dit betreft geen persoonlijk consult! Daarvoor moet mijnheer van Someren u immers goed kennen, maar hij helpt u in deze chatsessie graag met algemene informatie en achtergronden over slapeloosheid. U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (118)

    Eline Kok says:

    Beste Eus,
    Ik werk in de zorg wat inhoudt dat ik onregelmatig werk.
    Een dienst in de avond kan tot 22.30 uur duren, waardoor ik pas laat in bed lig.
    Een vroege dienst daar in tegen begint al om 6.45uur, waardoor ik vroeg mijn bed uit moet.
    Dit is natuurlijk erg slecht voor mijn biologische klok.
    Hoe kan ik hier het beste mee om gaan?
    Groetjes Eline

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Beste Eline,
      Steeds omschakelen van avond naar ochtend is een lastige! Je kunt proberen de slaaptijden toch waar mogelijk zo veel mogelijk hetzelfde te houden. Dus na een late dienst niet te lang opblijven en ook niet te lang uitslapen. Als het lastig in slaap vallen mocht zijn na een avonddienst, let dan eens op het licht in de omgeving en van je smartphone, beeldscherm, pad, etc. Dat kan verstorend werken. Er zijn apps om het blauwe licht er uit te filteren, bijvoorbeeld f.lux.

    Anja Bakker says:

    mijn moeder van 76 slaapt heel slecht en is wel 5 tot 6 x per nacht wakker en moet dan plassen vaak maar heel weinig hier heeft ze al 18 jaar last van eigenlijk vanaf het moment dat mijn vader is overleden er is geen lichamelijke verklaring voor en zelfs slaappillen helpen niet is er een manier waarop ik haar kan helpen weer normaal te slapen wat zou U haar adviseren?

    met vriendelijke groet Anja Bakker

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Veel ouderen slapen minder fijn dan vroeger het geval was. Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. En hulp zoeken van iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven.

    Margo Franssen says:

    Waarom 3 uur voor het slapen gaan een warm bad en niet voordat je naar bed gaat?

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Te kort voor het slapen gaan kan een warm bad je lichaamstemperatuur te hoog maken, wat ongunstig is voor de slaap. Als je het drie uur voor naar bed gaan doet activeer je je lichaam om warmte af te geven, dat houdt vrij lang aan. Tegen de tijd dat je naar bed gaat ben je niet meer te warm en staat je ‘lichaamsthermostaat’ toch nog op standje ‘warmte afgeven’. Die combinatie is ideaal om in slaap te vallen.

    Irma Booij says:

    Ik blijk slaapapneu te gebben en hoopte daardoor beter te slapen. Helaas blijf ik nog steeds heftig dromen waardoor ik nog steeds moe wakker wordt. Is hier iets aan te doen?

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Voor slaap apneu is het raadzaam een specialist (arts) te raadplegen.

    HansCamsterdam says:

    Nachtmerries bij mij het struikelblok van slecht slapen etc… (minstens drie)Hoe kom je van nachtmerries af?

      HansCamsterdam says:

      zit er blijkbaar niet in dat er gereageerd wordt…teleurstellend dus

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Jaap Lancee van de Universiteit van Amsterdam weet hier veel van, probeer hem te googlen, misschien loopt er nog een onderzoek naar behandeling.

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      er zijn erg veel vragen binnengekomen, daarom duurt het even

    Nino Valent says:

    Goeiedag, ik wordt vrijwel elke dag een uur voor mijn wekker wakker, omdat ik naar het toilet moet. Ik wordt fit wakker en na het toilet bezoek weer slapen, waarna ik bij het afgaan van de wekker minder fit wakker wordt en door wil slapen.
    Nu Is mijn vraag: is het verstandig om weer te gaan slapen of kan ik beter gelijk opstaan?

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Probeer het eens een week uit, om direct op te staan. Misschien heb je genoeg aan die hoeveelheid slaap. Mensen verschillen erg in hoe veel ze nodig hebben, maar zelden minder dan 6-7 uur.

    Ramon Degenhardt says:

    Beste Eus,

    Wat is de invloed van koffie m.b.t. slaap?
    Ik persoonlijk drink mijn laatste kopje rond 8 en daarna alleen nog maar thee..
    Maar is dit eigenlijk wel zo goed of nodig?
    Groetjes:Ramon

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Na de lunch liever geen caffeine meer – als je een gevoelige slaper bent.

    Antoinette says:

    Ik slik al jaren normison, kan ook niet slapen.
    Is er een gezond slaapmiddel zonder lactose en suiker, daar kan ik niet tegen.
    Heb ook vaak migraine als ik niet kan slapen en zit in de overgang.

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Het is goed om dit met je huisarts te bespreken, en te kijken of je ergens zou kunnen afbouwen en cognitieve en gedragsbehandeling voor slapeloosheid te doen.

    Henk Kersten says:

    Wat vind de deskundige van het medicijn melatonine?

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Melatonine maak je zelf ‘snachts aan. Dat kun je versterken door overdag veel in helder licht te zijn. Lukt dat niet, dan kun je je biologische klok soms een handje helpen door op een vast tijdstip, zo’n half uur voor het slapen gaan, melatonine te gebruiken. Bij sommigen doet het iets, bij anderen weinig of niets.

    PvH says:

    Mensen in de zorg werken afwisselend in dag- en avonddienst. Wat voor invloed heeft dit op je ‘energie’?

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Steeds omschakelen van avond naar ochtend is een lastige. Je kunt proberen de slaaptijden toch waar mogelijk zo veel mogelijk hetzelfde te houden. Dus na een late dienst niet te lang opblijven en ook niet te lang uitslapen. Als het lastig in slaap vallen mocht zijn na een avonddienst, let dan eens op het licht in de omgeving en van je smartphone, beeldscherm, pad, etc. Dat kan verstorend werken. Er zijn apps om het blauwe licht er uit te filteren, bijvoorbeeld f.lux. Regelmaat van slapen helpt om je overdag energiek te voelen.

    jan van der Eijken says:

    Wat als je onregelmatig werkt en 60+bent.
    vandaag om 4 uur opstaan voor je werk en 2 dagen later werken tot 1uur snachts?

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Steeds omschakelen van avond naar ochtend is een lastige. Je kunt proberen de slaaptijden toch waar mogelijk zo veel mogelijk hetzelfde te houden. Dus na een late dienst niet te lang opblijven en ook niet te lang uitslapen. Als het lastig in slaap vallen mocht zijn na een avonddienst, let dan eens op het licht in de omgeving en van je smartphone, beeldscherm, pad, etc. Dat kan verstorend werken. Er zijn apps om het blauwe licht er uit te filteren, bijvoorbeeld f.lux. Regelmaat van slapen helpt om je overdag energiek te voelen.

    rini bruinink says:

    Beste Eus,
    Ik werk in de beveiliging en wij hebben een continu rooster, een dagdienst begint om 06.00 tot 14.00 uur een avond dienst om 14.00 tot 22.00 uur en een nacht dienst begint om 22.00 uur tot 06.00
    wat kan je doen om beter te slapen?

    vriendelijke groet
    Rini Bruinink

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Steeds omschakelen van avond naar ochtend is een lastige. Je kunt proberen de slaaptijden toch waar mogelijk zo veel mogelijk hetzelfde te houden. Dus na een late dienst niet te lang opblijven en ook niet te lang uitslapen. Als het lastig in slaap vallen mocht zijn na een avonddienst, let dan eens op het licht in de omgeving en van je smartphone, beeldscherm, pad, etc. Dat kan verstorend werken. Er zijn apps om het blauwe licht er uit te filteren, bijvoorbeeld f.lux. Regelmaat van slapen helpt om je overdag energiek te voelen.

    Inekeoost says:

    Ik ben altijd een slechte inslaper geweest, maar na drie Tia’s in januari 2012 val ik vaak pas tegen de ochtend in slaap….ben onder behandeling geweest in de slaapkliniek in ede en daar bleek dat ik bijna geen melatonine aanmaak maar ook na het toedienen van extra melatonine wil het slapen maar niet lukken….ook het gebruik van slaapmedicatie doet zijn werk niet…..ik ga al op vaste tijden naar bed en sta op een vaste tijd op……maar ik begin nu echt te merken dat mijn lichaam op begint te raken, ben 54 jaar!

    Met vriendelijke groet,

    Ineke Oosterbaan

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Met ouder worden slapen de meesten minder fijn dan vroeger het geval was. Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat). En hulp zoeken van iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven.

    Olgamol says:

    Beste Eus,
    Naar aanleiding van het onderwerp slaapproblemen, wil ik u vragen of het raadzaam is een middagslaapje te houden of juist niet? Graag van u een reactie. Hartelijk dank.

    Olga Mol

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Met een middagslaapje, of een dutje na het avondeten kun je wel je ‘slaapdruk’ verspelen. Denk maar aan een zandloper, het zand dat in de loop van de dag naar beneden loopt zou je kunnen zien als het zand dat Klaas Vaak je in de ogen strooit en je slaperig maakt. Als je een dutje doet draai je die zandloper even om, en raak je wat van dat zand, die slaapdruk, kwijt. Dus als je een moeilijke slaper bent: probeer het eens zonder dutje.

    Trees says:

    Geachte heer Van Someren.
    Hoe moet je een verbrokkelde slaap voorkomen, als je ’s nachts 2 x naar het toilet moet om te plassen. Je kan dan niet 7 uur ononderbroken slapen.

    Met vriendelijke groet,
    Trees de Joode-Roos

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Dat is heel normaal met toenemende leeftijd en niet schadelijk.

    mglachkar says:

    Wat te doen als je in de stoel in slaap valt voor 24 uur.
    En 2 a 3 keer per nacht naar de wc moet, waardoor ik niet aan 1 stuk slaap.
    groet Marion

      karelw says:

      naar een slaappolie gaan en hopen dat je een goede treft?

      mvg
      karel

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Ga wandelen als je de slaap aan voelt komen. Dan spaar je je slaap voor de nacht. Met een middagslaapje, of een dutje na het avondeten kun je wel je ‘slaapdruk’ verspelen. Denk maar aan een zandloper, het zand dat in de loop van de dag naar beneden loopt zou je kunnen zien als het zand dat Klaas Vaak je in de ogen strooit en je slaperig maakt. Als je een dutje doet draai je die zandloper even om, en raak je wat van dat zand, die slaapdruk, kwijt. Dus als je een moeilijke slaper bent: probeer het eens zonder dutje.

      Naar de wc gaan ’s nachts is heel normaal met toenemende leeftijd en niet schadelijk.

    Luud Teeuwen says:

    Hallo ik heb nu een tweede nieuwe nier 1993 2013 ik ben dood moe ik moet s’nacht op om te plassen met de vorig nier dus niet niet hoefde dat niet die werkte overdag !!
    welnu de prof zij dat bij de eerste nier al !!ben blij met een nier die het over dag werkt !!!!
    Nou deze doe het in de nacht Om vijf uur been ik al op na 5 uur max ook al ga ik vroeg !!
    Laatst in braak poging en een brand van een accu in de garage !!
    Nu hoor ik als iemand thuis komt als ende sleutel in het slot wordt gestoken direct !
    Ik zit mee recht op een tijd in en vakantie woning hielp maar is ook geen optie !!
    wat is u tip ?? MOB: 0627490621 OF luud.teeuuwen@ziggo.nl

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Allereerst: zoek hulp van iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven. Met ouder worden slapen de meesten minder fijn dan vroeger het geval was. Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen).

    Erik Boiten says:

    savonds val ik vaak op de bank in slaap,omdat ik dan erg moe ben en wordt dan vaak rond 3.00 uur weer wakker en ga dan op bed.

    s nachts slaap ik vaak onrustig.
    kan dit de oorzaak zijn dat ik savonds zo moe ben ?
    kan ik iets aan mijn probleem doen? ?
    het is ook erg vervelend voor mijn gezin dat ik vaak op de bank lig te knorren.

    graag info.

    mvg

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Allereerst: zoek hulp van iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven. Met ouder worden slapen de meesten minder fijn dan vroeger het geval was. Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen).

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      U kunt ook kijken of u interesse heeft in een van de onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. Verder helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl u niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    Henk Bosch says:

    Hallo ik heb Parkinson en slaap 4 uurtjes elke nacht. Ben wel met de slaapkliniek bezig met slaaptesten e d gelden deze tips van u ook voor Parkinson patienten? Kunt u er iets meer over zeggen in mijn geval? Moet ik wel of niet toegeven aan een middagslaap? vr groet

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Veel mensen met de ziekte van Parkinson slapen slecht. Dat is helaas deel van de ziekte. Toch kan het helpen om hulp te zoeken van iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven. Verder: Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Een half uur bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen).

    Marchic says:

    Hallo Eus, ik lijd 26 jaar aan slapeloosheid dit is gekomen omdat ik allergische ben voor anesthesie, mijn zenuwstelsel is daar door aangetast is dat te verhelpen/resete? en geen enkele slaapmedicatie helpt, dat werkt tegen dus nog meer wakker….. alles wat met anesthesie en slaapmedicatie te maken heeft stoot mijn lichaam af….. in de ochten tussen 7 en 9 val ik voor een paar uur inslaap niet aan een stuk…..

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Allereerst: zoek hulp van iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven. Met ouder worden slapen de meesten minder fijn dan vroeger het geval was. Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen).

    kedia65 says:

    Hallo,

    Wat leer je bij cognitieve gedragstherapie?

    Gr,

    Kedi

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Bij cognitieve gedragstherapie worden je gewoonten, je gedrag en je gedachten een voor een onder de loep genomen, en gekeken of die je slapeloosheid misschien versterken. Dat is een hele waslijst; het best door te nemen met iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven.

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Mocht u interesse hebben in cognitieve gedragstherapie via internet, dan kunt u ook kijken of u interesse heeft in een van de onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. Verder helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl u niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    Eef says:

    Beste meneer van Someren
    Ik wordt bijna elke nacht rond een uur of 3-4 wakker met angst of malen. Geregeld kan ik dan niet in slaap vallen voor een tijd, half slaap half malen. Daardoor kom ik vaak later uit bed. Wat kan helpen om door te slapen of om niet wakker te worden? Soms probeer ik het met melatonine, soms helpt dat, maar vaak ook niet. Wat zou kunnen helpen volgens u?
    vriendelijke groet
    Eef

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Allereerst: zoek hulp van iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven. Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen).

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Mocht u interesse hebben in cognitieve gedragstherapie via internet, dan kunt u ook kijken of u interesse heeft in een van onze onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. Verder helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl u niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    MK says:

    Omdat ik al jaren slecht slaap probeer ik als het kan ’s middag slaap in te halen.
    Ik zet dan mijn wekker zodat het niet langer dan 1 uur is.
    Nu geeft u de tip iedere dag van 12.00-07.00 uur te slapen.
    Raad u aan om helemaal niet meer ’s middags te slapen?

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Met een middagslaapje, of een dutje na het avondeten kun je wel je ‘slaapdruk’ verspelen. Denk maar aan een zandloper, het zand dat in de loop van de dag naar beneden loopt zou je kunnen zien als het zand dat Klaas Vaak je in de ogen strooit en je slaperig maakt. Als je een dutje doet draai je die zandloper even om, en raak je wat van dat zand, die slaapdruk, kwijt. Dus als je een moeilijke slaper bent: probeer het eens zonder dutje.

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Mocht u interesse hebben in cognitieve gedragstherapie via internet, dan kunt u ook kijken of u interesse heeft in een van onze onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. Verder helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl u niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    Bianca Luremans says:

    Ik heb reuma en slaap al 4 jaar lang heel slecht door de pijn kom ik niet in slaap en als ik eenmaal slaap word ik weer wakker van de pijn. ik kan alleen op mijn rechterzijde en op mijn rug slapen….heeft u een tip ?

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Slapen door de pijn heen is natuurlijk hartstikke lastig. En slecht slapen versterkt ook weer de pijn – een vicieuze cirkel. Een tip: probeer eens iets met wat extra kussens. Niet onder uw hoofd, maar bijvoorbeeld een tussen de knieën, een om uw arm op te leggen. Soms helpt het een ontspannen positie te vinden die de pijn zo veel mogelijk verlicht. Verder kunt u proberen alle dingen te doen die slaap verbeteren. Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen). Zoek eventueel hulp van iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven: dat zijn doe- en denk-oefeningen om goed slapen een optimale kans te geven.

    Lies de Vries-Heil says:

    Als je smorgens zeker vier keer in de week om vijf uur wakker bent dan toch Tot zeven uur blijven liggen?

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Mocht u ’s avonds met regelmaat alcohol gebruiken: probeer eens een week lang dat helemaal te laten staan. Nogal wat mensen vallen daar makkelijk bij in slaap, maar worden dan ook vroeg wakker.

      Probeer anders eens een week uit om direct op te staan. Misschien heeft u genoeg aan een kortere hoeveelheid slaap. Mensen verschillen erg in hoe veel ze nodig hebben, maar zelden minder dan 6-7 uur.

    karelw says:

    gaat dit ook narcolepsiepatienten

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Voor narcolepsie bent het best af bij een specialist (arts). Desondanks kan het geen kwaad om alles te doen om goed slapen een optimale kans te geven. Daar hoort bijvoorbeeld het volgende bij. Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Bewegen 3 uur voor het naar bed gaan. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen).

    desiree says:

    Geachte heer van Someren,
    Ik ben een vrouw van 55 jaar en sinds ik me kan herinneren last van slapeloosheid. Ik gebruik al jaren medicatie die vaak niet meer werkt, ook al neem ik een driedubbele dosis. Ik heb de helft van de energie van andere vrouwen van mn leeftijd en word steeds dpresiever. Ik rol ’s nachts…..een ritmitische beweging van links naar rechts met mn bovenlichaam. Dit kan ik uren doen en lijkt te ontspannen, dit gaat automatisch. Ik ben min of meer radeloos omdat ik voor een tweede keer in een burn out terecht lijk te komen. Ik g aop vaste tijden naar en uit bed en laat ’s avonds de hond nog even uit dus ik weet niet wat erniet goed gaat. Heeft u ideeen?
    vriendelijke groet

    Desiree

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Het is goed om dit met de huisarts te bespreken, en te kijken of je medicatie zou kunnen afbouwen en ergens cognitieve en gedragsbehandeling voor slapeloosheid te doen.

    hansenroos says:

    Ik ga altijd ca. 24.00 naar bed maar ben dan na twee uur wakker. Val dan na veel moeite in slaap en ben dan weer ca. vier uur wakker. Vijf nachten per week val ik dan niet weer in slaap en sta dan vijf uur á half zes op. Een enkele keer neem ik een slaappillen om eens bij te slapen maar dat is uitzonderlijk. Wel gebruik ik melatonine maar of dat helpt????? Ik ben best radeloos soms.

    M vr gr

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Zoek hulp van iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven: dat zijn doe- en denk-oefeningen om goed slapen een optimale kans te geven. Verder kunt u proberen alle dingen te doen die slaap verbeteren. Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen).

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Mocht u interesse hebben in cognitieve gedragstherapie via internet, dan kunt u ook kijken of u interesse heeft in een van onze onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. Verder helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl u niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    Ans van Doorn says:

    Ik lijd al jaren aan slapeloosheid neem er niets voor in ben allergies v medicatie .Mijn vraag ik heb geen moeite met vroegop staan maar ben zo moe dat ik op de dag gewoon even slaap in de stoel durf niet naar bed om de angst dat ik s avonds helemaal niet meer inslaap komt .Mag je tussendoor even slapen of echt de hele dag wakker blijven ????

      karelw says:

      weleens een slaappolie bezocht ?

      zelf gebruik ik ongeveer 20 jaar ghb, helaas is het effect heel veel minder. wordt alleen verstrekt door een beperkt aantal neurologen!

      mvg
      karel

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Met een middagslaapje, of een dutje na het avondeten kun je wel je ‘slaapdruk’ verspelen. Denk maar aan een zandloper, het zand dat in de loop van de dag naar beneden loopt zou je kunnen zien als het zand dat Klaas Vaak je in de ogen strooit en je slaperig maakt. Als je een dutje doet draai je die zandloper even om, en raak je wat van dat zand, die slaapdruk, kwijt. Dus als je een moeilijke slaper bent: probeer het eens een week of twee zonder dutje.

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Mocht u interesse hebben in cognitieve gedragstherapie via internet, dan kunt u ook kijken of u interesse heeft in een van onze onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. Verder helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl u niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    Carolina D'Agnolo says:

    Al vele jaren heb ik last van slaapproblemen. Ik word er knettergek van. Meestal zijn het hazeslaapjes van anderhalf á twee uur. Zelfs met medicatie (Zolpidem) lukt het niet langer dan twee uur achter elkaar. Heb inmiddels wel al e.e.a. veranderd in m’n leven. Om 6 uur eruit. en 7 uur in de sportschool. Dan kan ik aansluitend aan het werk. Maar gedurende de dag raak ik zo kapot dat ik moet stoppen met werken. Als ik dan probeer een dutje te doen lukt dat niet en dat wil ik ook niet om een goed dag en nachtritme te houden.
    Zelfs de combinatie met een strak ritme van sporten en regelmatig en gezond leven krijgt me niet aan goed slapen. Ik zou zo graag weer eens goed willen slapen

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Zoek hulp van iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven: dat zijn doe- en denk-oefeningen om goed slapen een optimale kans te geven. Ik zou het sporten niet om 7 uur ’s morgens doen, maar na het werk. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Verder kunt u proberen alle dingen te doen die slaap verbeteren en ze lang vol te houden – soms werken ze dan alsnog, of een beetje. Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen).

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Mocht u zonder slaapmedicatie kunnen en interesse hebben in cognitieve gedragstherapie via internet, dan kunt u ook kijken of u interesse heeft in een van onze onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. Verder helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl u niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    rakkertje says:

    Ik kan al zeker 2 tot 3 jaar niet meer in slaap komen als ik naar bed ga.Het is echt het in slaap gaan, wat niet meer lukt, het duurt zeker 3 tot 4 uur voordat ik in slaap val.
    Ik heb al van alles geprobeerd van homeopatische tabletten (melatomine) tot slaaptablet van huisarts (DORMICUM). Maar deze wil ik niet vaker dan een keer per week nemen, omdat ik bang ben er verslaafd aan te raken, dan maar liever wakker liggen, denk ik dan altijd.
    Ik heb het geluk dan ook dat ik nu niet meer werk, en dus niet op tijd op moet.
    Maar langer als 8.00 uur kan ik toch niet slapen, dus dan sta ik maar op.
    De huisarts heeft me wel naar een psychologe willen verwijzen, maar daar ben ik niet op in gegaan.

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Zoek hulp van iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven: dat zijn doe- en denk-oefeningen om goed slapen een optimale kans te geven. Ik zou het sporten niet om 7 uur ’s morgens doen, maar na het werk. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Verder kunt u proberen alle dingen te doen die slaap verbeteren en ze lang vol te houden – soms werken ze dan alsnog, of een beetje. Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen). U kunt ook kijken of u interesse heeft in een van de onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. Daarnaast helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl op termijn om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Mocht u interesse hebben in cognitieve gedragstherapie via internet, dan kunt u ook kijken of u interesse heeft in een van onze onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. Verder helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl u niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    ank reurslag1946 says:

    Ik slaap al 6jaar 1 tot 1 1/ 2 uur per nacht ,ik heb 4 jaar pednisolon geslikt en nu ik er af be sinds dec jl ben ik zo moe! Doe de ademhalings test en ontspan geen tv ! Veel wandelen en geen koffie! Heb ook pscygologie gehad en alles helpt niet ,ook geen kinderslaapdrank! Pillen wil ik niet ,want ik weet dat het verslavend werkt ,meestal helpt het kort ! Wat te doen ,voel mij doodmoe ! En het belemmert mij nu in alles ,terwijl ik een bezige bij en vrolijk type ben!en dat wil ik wel zo houden ! Ik ben bijna 70 ! En gewrkt tot mijn 62 st!

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Zoek hulp van iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven: dat zijn doe- en denk-oefeningen om goed slapen een optimale kans te geven. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Verder kunt u proberen alle dingen te doen die slaap verbeteren en ze lang vol te houden – soms werken ze dan alsnog, of een beetje. Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen). U kunt ook kijken of u interesse heeft in een van de onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. Daarnaast helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl op termijn om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    Marijke Korten says:

    Hallo, ik heb een vraag over slapeloosheid.
    Ik heb al 28 jaar last van slapeloosheid, het is bij een vreselijke angst geworden, om niet te kunnen slapen, dit heb ik gekregen na een plotseling overlijden van mijn moeder.

    Soms gaat het goed en dan ben ik hartstikke blij.
    Mijn vraag is: blijf ik dit mijn hele leven houden of is daar wel iets aan te doen.
    Wilt u ook vragen of ik naar een therapeut moet en naar welke.
    Ik heb namelijk heel veel gedaan, maar schijnbaar niet het goede.
    Hopelijk iets van u te mogen horen,
    Groetjes Marijke korten

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Zoek hulp van iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven: dat zijn doe- en denk-oefeningen om goed slapen een optimale kans te geven. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Verder kunt u proberen alle dingen te doen die slaap verbeteren en ze lang vol te houden – soms werken ze dan alsnog, of een beetje. Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen). U kunt ook kijken of u interesse heeft in een van de onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. Daarnaast helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl op termijn om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    jbockmeulen says:

    Beste Eus,
    Ik slaap
    al sinds 1995 niet meer zoals het hoort.
    Het is er langzaam ingeslopen. Al 20 jaar slaap ik per nacht slechts 2-3uur.
    Mijn huisarts heeft mij in eerste instantie een inslaper voorgeschreven (stilnoct).
    Mijn inslapen was niet het probleem, eenmaal wakker kon ik niet meer slapen.
    Ik heb gevraagd om mij te laten testen in een slaapkliniek waarop het antwoord was” je bent er nu aan gewend”.
    Of ik nu een glas wijn drink of zoals onlangs een maand geen alcohol niets helpt.
    Ik zou er graag duizend euro voor over hebben om
    een nacht goed te kunnen slapen.

    Groetjes joop

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Zoek hulp van iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven: dat zijn doe- en denk-oefeningen om goed slapen een optimale kans te geven. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Verder kunt u proberen alle dingen te doen die slaap verbeteren en ze lang vol te houden – soms werken ze dan alsnog, of een beetje. Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen). U kunt ook kijken of u interesse heeft in een van de onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. Daarnaast helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl op termijn om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    moniek.kelner says:

    Ik slaap heel weinig en heb al van alles geprobeerd ook slaaptherapie. Ik ben ongeveer 4 a 5 keer op een nacht wakker en dan ga ik eruit om te plassen of ga lezen en neem een warme kruik mee naar bed. Soms slaap ik half droom en ben dan wakker. Ook heb ik last van tinitus waar ik soms ook wakker van wordt of lig. Ik wil nog geen slaapmedicatie omdat je daar niet vanaf komt. Heeft u nog een oplossing

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Was de slaaptherapie door iemand die cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven? Zo niet, overweeg dat alsnog. Ook al werken ze niet altijd perfect, er zijn toch wel wat dingen aan te raden, om goed slapen een optimale kans te geven. En ze lang vol te houden – soms werken ze dan alsnog, of een beetje. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen). U kunt ook kijken of u interesse heeft in een van de onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. Daarnaast helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl op termijn om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    wia says:

    Beste eus
    Ik heb deel genomen aan het slaapregister, maar nooit een goed antwoord gekregen op:
    Inslapen lukt wel , maar doorslapen gaat slecht. Wat doe ik daar aan

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Beste Wia,
      Dank u wel voor de deelname aan http://www.slaapregister.nl ! Dat geeft geen instant oplossing, maar helpt op termijn om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen. Er zijn nu weer nieuwe belangrijke vragenlijsten bijgekomen.
      Allereerst raad ik aan op zoek te gaan naar iemand die cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven. U kunt ook kijken of u interesse heeft in een van de onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. Zo niet, overweeg dat alsnog. Ook al werken ze niet altijd perfect, er zijn toch wel wat dingen aan te raden, om goed slapen een optimale kans te geven. En ze lang vol te houden – soms werken ze dan alsnog, of een beetje. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen).

    Marijke Meijvogel says:

    Ik heb al 20 jaar slaapproblemen, kon daardoor niet meer aan het arbeidsproces meedoen, klachten worden niet serieus genomen, slaappillen hielpen niet, problemen blijven bestaan, yoga helpt iets tegen dreigende depressie. Wat kan ik nog doen? Ik ben 69 jaar.

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Allereerst raad ik aan op zoek te gaan naar iemand die cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven. U kunt ook kijken of u interesse heeft in een van de onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. Ook al werken ze niet altijd perfect, er zijn toch wel wat dingen aan te raden, om goed slapen een optimale kans te geven. En ze lang vol te houden – soms werken ze dan alsnog, of een beetje. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen). Tenslotte helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl u niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    Ellende says:

    Geachte heer
    Ik heb al jaren slaap problemen maar nimmer zo erg als op dit moment
    Slik zolpidemrartaart 10 Mg
    Kort geleden is er spierreumatiek vast gesteld waar voor ik prednison slik
    Lig nu echt hele nachten wakker via huisarts dormicum gekregen
    Ook hier slaap ik niet op
    Ben ten einde raad niet meer blij altijd moe
    Ik ben 63 jaar en vrouw

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Veel mensen met reuma slapen slecht. Dat is helaas deel van de ziekte en prednison maakt dat niet beter. Toch kan het helpen om hulp te zoeken van iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven en u helpen met afbouwen van slaapmedicatie. Verder: Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Een half uur bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen).

    Suzanna says:

    Toen ik het programma zojuist zag, herkende ik van mezelf: tussen 23.30u-00.30u ga ik naar bed en ben elke nacht om klokslag 02.00u wakker! Vervolgens kan ik de slaap niet meer vatten en lig ik uren klaarwakker. Ik blijf wel liggen, maar baal dat ik alweer (klaar)wakker ben geworden. Het maakt niet uit of de dag/avond druk, feest of rustig is geweest. Het maakt ook niet uit hoelaat ik naar bed ga: 02.00u ben ik klaarwakker. Dit duurt nu al ongeveer 2 jaar. Ik weet het aan de pre-menopauze (startende overgang) die rond die tijd ook gestart is en dacht, het hoort er bij. Ondertussen werd het lontje korter, voelde ik me steeds meer down, kon ik langzaamaan niet veel meer hebben, ik kon niet meer denken, zowel mijn inspiratie als vrolijkheid verdween, had nergens meer zin in en kreeg ik per dag weinig uit handen. Mijn man vond dat ik de laatste jaren niks tot weinig meer deed en haalde min of meer zijn schouders op als ik vertelde hoe het niet-slapen en overgang de tol begon te eisen. Hij zei: “Doe er dan wat aan! Ga naar de dokter!” Naar de dokter gegaan, kreeg oplossing in pillen die borstkanker kunnen veroorzaken bij langdurig gebruik, want verder ook hij had geen oplossing en wijt het aan de “overgang”. Ik sliep na een dag ineens de nacht door! Maar 2 maanden voorbij, weer moeten stoppen met die pillen en het niet slapen begon weer van voor af aan…. Nog langer verhaal kort: Uiteindelijk kostte het mij mijn huwelijk. En ik slaap nog steeds niet. Help!!!!!

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Allereerst raad ik aan op zoek te gaan naar iemand die cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven. U kunt ook kijken of u interesse heeft in een van de onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. En er zijn toch wel wat dingen aan te raden, om goed slapen een optimale kans te geven. En ze lang vol te houden – soms werken ze dan pas, of een beetje, en niet per se direct. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen). Tenslotte helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl u niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    Tom says:

    L.S.

    Met veel belangstelling dhr. Van Someren aangehoord. Al lang worstel ik met doorslaapproblemen. Inslapen gaat snel, maar na zo’n vijf uur is het gespook in m’n hoofd: verstoorde REM-slaap. Recente en oude (traumatische) ervaringen worden a.h.w. gerecycled, vaak met gevoelens van kwaadheid, verdriet, maar vooral angst. Onveiligheid en onbetrouwbaarheid zijn hier de trefwoorden. Met yoga-ademhalingsoefeningen en ‘mentaliseren’ (observeren gevoelens en gedachten, zonder rationaliseren) lukt het soms nog wat slaap te sprokkelen, maar meestal ga ik er maar vroeg uit. Daardoor overdag last van ’n structureel slaaptekort.

    Ben al zeker 15 jaar onder behandeling wegens (zware) depressies: drie major depr. episodes en navenante opnames. Na de laatste ECT (2013) zijn geheugen en concentratie ernstiger aangetast en wordt herstel bemoeilijkt door bovengenoemd slaapprobleem. Myrtazipine hielp even. Maar werk al anderhalf jaar met bovenstaande zelf-interventies. Samen met de in gang gezette psychotherapie – gericht op versterken zelfgevoel – gloort enige verbetering.

    Toch wil ik u vragen of u of uw kliniek iets voor mij zou kunnen betekenen. Uiteraard in samenspraak met mijn psycholoog (Mentrum) met wie ik morgen een gesprek heb.

    Bij voorbaat dank.

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Beste Tom,

      Depressie gaat helaas heel vak samen met slecht slapen. Allereerst raad ik aan om in overleg met uw behandelaar op zoek te gaan naar iemand die cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven. En er zijn toch wel wat dingen aan te raden, om goed slapen een optimale kans te geven. En ze lang vol te houden – soms werken ze dan pas, of een beetje, en niet per se direct. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Licht in de ochtend. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen). Tenslotte helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl u niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    guusanke says:

    Hallo Eus,

    Ik ben jaren geleden geopereerd aan een darm verzakking.
    Hierdoor komen mijn darmen ‘s- nachts, lijkt het wel, pas goed op gang. hierdoor wordt ik om ongeveer 3 uur wakker en moet mijn bed uit tot mijn darmen weer tot rust zijn gekomen. Soms kan ik een nacht doorslapen als ik amitriptyline slik, zij het in een heel lage dosis,een kwart van een 25 mg tablet, maar het liefst zou ik zonder.
    Heeft u een oplossing voor mijn probleem?
    Met vriendelijke groet,

    Anke Ruiter

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Veel mensen met lichamelijke klachten slapen slecht. Maar toch zou ik hulp te zoeken van iemand die deskundig cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven en u helpen met afbouwen van slaapmedicatie. Verder: Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Helder licht in de ochtend. Een half uur bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen).

    esther says:

    Beste Eus,
    sinds het overlijden van mijn man nu 4,5 jaar geleden heb ik last van slapeloosheid, wat ik ook doe vroeg of laat naar bed ik kom niet in slaap , ook ben ik regelmatig wakker, ik sta elke dag om dezelfde tijd op , kunt u mij een tip geven wat ik moet doen
    alvast mijn dank
    groetjes Esther

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Beste Esther,
      Een nare ervaring kan vaak de trigger zijn om slecht te gaan slapen. Allereerst raad ik aan op zoek te gaan naar iemand die cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven. Je kunt ook kijken of je interesse hebt in een van de onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. En er zijn toch wel wat dingen aan te raden, om goed slapen een optimale kans te geven. En ze lang vol te houden – soms werken ze dan pas, of een beetje, en niet per se direct. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend – maar dat doe je al. Helder licht in de ochtend. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen). Tenslotte helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl u niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    Thea Vossen says:

    Beste Eus,

    Ik heb veel problemen vooral met het inslapen. Lig soms tot 2.30 uur of langer wakker, als ik rond 23.00 uur naar bed ga Ook heb ik dan nog altijd een gebroken nacht. Daardoor blijf ik id. langer op bed liggen, omdat ik dan in de vroege ochtend wel goed slaap. Doe ik er ook goed aan om een vast ritme te gebruiken, door om 24.00 uur naar bed te gaan en om 7.00 uur op te staan.

    Groeten Thea Vossen.

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Beste Thea,

      Misschien is je slaapritme ‘verlaat’. Ik zou starten met helder licht direct bij het ontbijt in de ochtend en weinig licht in de avond. Zeker geen smartphone, pad of televisie kijken in bed, en als je ’s avonds niet zonder kijken kan, probeer dan een app met een blauw licht filter te installeren (f.lux). Je kunt ook kijken of je interesse hebt in een van de onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. En er zijn toch wel wat dingen aan te raden, om goed slapen een optimale kans te geven. En ze lang vol te houden – soms werken ze dan pas, of een beetje, en niet per se direct. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen). Tenslotte helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl u niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    elisabeth45 says:

    beste dokter van someren.
    Ik heb al jaren last van slaapproblemen ben 70 jaar,heb ruim 5 jaar slecht kunnen slapen doordat ik een zieke man had ,lag slapend te waken, na zijn overlijden dacht ik ik krijg nu rust maar helaas ,dit is nu 18 jaar geleden maar het laatste jaar ben ik doorheen,steeds spontane huilbuien om niets. Als ik wakker kom ga ik maar lezen of thee drinken ,is dat goed of niet dat lezen overdag inderdaad weinig actief terwijl ik wel doe wat ik moet doen. ik weet het even niet meer. Ik wil beslist geen slaaptabletten ,nooit gedaan dan maar wakker. Met vriendelijke groet
    Mevrouw Elisabeth

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      En er zijn toch wel wat dingen aan te raden, om goed slapen een optimale kans te geven. En ze lang vol te houden – soms werken ze dan pas, of een beetje, en niet per se direct. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Helder licht in de ochtend. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor uw gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen).

    Martin.vanrooijen says:

    Dag, een vraag. Ik ben bezig op te starten met een snurkbeugel ivm geconstateerde apneu. Na 3 maanden heeft het nog weinig effect, snurken is wel goed verminderd, maar vanaf 4,5uur wel wakker blijvend.
    Kan de 12-7 regel gewoon worden gehanteerd?

    Grt

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      En er zijn wel wat dingen aan te raden, om goed slapen een optimale kans te geven. En ze lang vol te houden – soms werken ze dan pas, of een beetje, en niet per se direct. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Helder licht in de ochtend. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor uw gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen).

    hendrik8 says:

    40 jr. geleden door oververmoeidheid slapeloos geworden. Door hele nachten niet te slapen, erg gaan dromen.Zelfs overdag alleen de ogen dicht doen veroorzaakte onmiddellijk droombeelden. In de loop van de jaren meerdere malen depressief geraakt. Gedurende deze 40 jaar verschillende ontwikkelingen op slaapgebied meegemaakt . Nog altijd zorgen dromen er voor, dat ik nadat ik wel kan inslapen na 2,5- 3uur wakker wordt en niet meer kan blijven liggen. Blijven liggen veroorzaakt dan hoofdpijn, rugpijn enz. Na heel veel dingen uitproberen, lukt het me tegenwoordig om in een nacht max. 5 uur in bed door te brengen, maar wel met tussen onderbreking van minstens 1- 1,5 uur , waarbij ik op ben voor ik terug naar bed kan. Nog altijd zijn het de heftige dromen, die mij wakker maken. Slapend tegenwoordig met apneu masker is de slaapduur niet anders of beter geworden. Bij dromen verhoogt de druk zich en kan ik dit niet meer verdragen.
    Is er na zo lange tijd nog verbetering haalbaar?

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      En er zijn toch wel wat dingen aan te raden, om goed slapen een optimale kans te geven. En ze lang vol te houden – soms werken ze dan pas, of een beetje, en niet per se direct. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Helder licht in de ochtend. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor uw gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen).

    H.Morren says:

    Beste Eus,

    In de uitzending vertelde ze dat je een vast ritme moest hebben om te slapen vanaf bijvoorbeeld 00.00 tot 07.00.
    Wat nu als je de eerste weken om 00.00 naar bed gaat en niet in slaap kan komen??
    Moet je dan eruit gaan of blijven liggen?
    Mvg,
    H. Morren

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Misschien is je slaapritme ‘verlaat’. Ik zou starten met helder licht direct bij het ontbijt in de ochtend en weinig licht in de avond. Zeker geen smartphone, pad of televisie kijken in bed, en als je ’s avonds niet zonder kijken kan, probeer dan een app met een blauw licht filter te installeren (f.lux). Je kunt ook kijken of je interesse hebt in een van de onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. En er zijn toch wel wat dingen aan te raden, om goed slapen een optimale kans te geven. En ze lang vol te houden – soms werken ze dan pas, of een beetje, en niet per se direct. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen). Tenslotte helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl u niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    MirandaH says:

    Beste heer van Someren,

    Mijn naam is Miranda en ik heb al ruim 11 jaar slaap problemen. Elke nacht slaap ik gemiddeld 2 a 3 uur. Ik heb het gevoel dat mijn zenuwstelstel de hele dag in opperste staat van paraatheid is. Ik heb alles geprobeerd om dit te doorbreken. Door mijn positieve karakter eigenschap houd ik het vol, puur op wilskracht voor mijn kinderen. Bij mijn huisarts voel ik mij niet gehoord. Heeft u voor mij in godsnaam de oplossing.
    Ik hoor het graag!
    Met vriendelijk groet.
    Miranda

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Allereerst raad ik aan op zoek te gaan naar iemand die cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven. Je kunt ook kijken of je interesse hebt in een van de onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. En er zijn toch wel wat dingen aan te raden, om goed slapen een optimale kans te geven. En ze lang vol te houden – soms werken ze dan pas, of een beetje, en niet per se direct. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Helder licht in de ochtend. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen). Tenslotte helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl u niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    Inez van Wijk says:

    De afgelopen 7jaar heb ik last van nacht en vroege ochtend hoofdpijn.Het begon met een aantal nachten per maand , maar dat werden er helaas gemiddeld 18-20 dagen per maand! Ik heb sinds het begin op aanraden
    van de Neuroloog van de Hoofdpijn kliniek in Eindhoven een hoofdpijn dagboek bijgehouden. Tot nu toe heb ik geen baat gehad van Reguliere en Alternatieve behandelingen. In uw programma ontbrak slaapproblemen.door pijn.Ik slaap daardoor heel onregelmatig 1 a 2 x per nacht wakker door pijn en het lukt vaak niet om weer in slaap te vallen,lukt het wel dan wordt na een uurtje weer wakker met hoofdpijn> Ook merk ik dat het slechte slapen zijn tol gaat eisen. Hebt U een suggestie voor mij?

    vriendelijke groet,

    Inez

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Beste Inez,
      Is er al eens getest op slaap apneu? Of drink je misschien veel koffie overdag?
      Dan gebeurt het wel dat je met hoofdpijn, of van hoofdpijn, wakker wordt. Helaas is hoofdpijn nog net zo onbegrepen als slecht slapen, en pijn helpt de slaap natuurlijk niet. Soms kan een hele lage dosering amitriptyline wat helpen, zowel voor slaap als voor hoofdpijn – bij deze combinatie van klachten te overwegen, al zoek ik de oplossingen liefst eerst in niet-farmacologische behandeling. Want u zou er overdag ook iets suffer of minder scherp van kunnen worden.
      Verder er zijn toch wel wat dingen aan te raden, om goed slapen een optimale kans te geven. En ze lang vol te houden – soms werken ze dan pas, of een beetje, en niet per se direct. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Helder licht in de ochtend – tenzij je daar hoofdpijn van krijgt. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen). Tenslotte helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl jou niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    ceebeepee says:

    Beste Eus,
    Mijn vriend heeft al zeer lange tijd de slaapstoornis dat hij goed on slaapt maar plotseling veel te vroeg wakker wordt en niet meer in slaapt. Wat kan hier de oorzaak van zijn?
    Mvg Caroline

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Beste Caroline,

      Misschien is je vriend’s slaapritme ‘verlaat’. Ik zou starten met helder licht direct bij het ontbijt in de ochtend en weinig licht in de avond. Zeker geen smartphone, pad of televisie kijken in bed, en als hij ’s avonds niet zonder kijken kan, probeer dan een app met een blauw licht filter te installeren (f.lux). Hij kan ook kijken of hij interesse hebt in een van de onderzoeken, onder meer naar behandeling, zie http://www.slaapencognitie.nl. En er zijn toch wel wat dingen aan te raden, om goed slapen een optimale kans te geven. En ze lang vol te houden – soms werken ze dan pas, of een beetje, en niet per se direct. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor de gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen). Tenslotte helpt regelmatig invullen van vragenlijsten door slechte en goede slapers op http://www.slaapregister.nl jullie niet direct, maar op termijn wel om slapeloosheid beter te begrijpen en te behandelen.

    petonella says:

    Geachte heer van Someren
    Twintig jaar geleden ben ik geopereerd en TOTAAL slapeloos uit de operatie gekomen dus biologische slaap echt TOTAAL verdwenen dus van mezelf geen slaap.Vreselijk! Alles gedaan dat snapt U! slaapcentra enz. enz. Niemand heeft een oplossing ik heb zeer zware slaapmedicatie en heb dan totaal drie uur slaap wat je eigenlijk geen slaap kunt noemen,
    GEEN PILLEN GEEN SLAAP! Af bouwen heb ik ook al gedaan.Heeft U nog een suggestie wat ik nog kan doen=help!

      Eus van Someren Nederlands Herseninstituut says:

      Allereerst raad ik aan op zoek te gaan naar iemand die cognitieve en gedragstherapie voor slapeloosheid kan geven. En er zijn toch wel wat dingen aan te raden, om goed slapen een optimale kans te geven. En ze lang vol te houden – soms werken ze dan pas, of een beetje, en niet per se direct. Bewegen of een warm bad 3 uur voor het naar bed gaan zorgen voor een optimale temperatuur balans om bij in slaap te vallen. Niet direct voor het naar bed gaan! Regelmaat, vooral op een vaste tijd opstaan, ook in het weekend. Helder licht in de ochtend. Geen smartphone, pad of televisie kijken in bed. Niet te veel uren in bed doorbrengen. Na de ochtend geen cafeïne meer, beperk alcohol sterk. Als er last is van piekeren: ‘s morgens een pieker-uurtje inplannen. Niet te veel zorgen maken over het slechte slapen, vaak sprokkelt een slechte slaper toch nog ongemerkt wat slaap bij elkaar. Melatonine op een vaste tijd van de dag, een half uur voor je gebruikelijk bedtijd (niet afwisselend dan weer eens vroeg en dan weer eens laat) helpt sommigen (maar ook weer niet iedereen).

    Yvonne Verhoef says:

    Ik ben 56 jar en slaap nooit een hele nacht door
    Dat is al jaren zo
    Ook ben ik zeker 4x per nacht wakker en is inslapen erg moeilijk
    Ik kan me eerlijk gezegd me niet herinneren wanneer ik een aantal uren door heb geslapen, laat staan een hele nacht.
    Het resultaat is dat ik overdag enorme dipjes heb en moe ben en functioneer ik niet optimaal.
    Ook moet ik inderdaad oppassen niet depri te worden, wat ook veel energie kost
    Heb sinds kort inslaap tabletjes, maar die neem ik mondjesmaat omdat ik er niet gewend aan wil raken.
    Maar een nacht doorslapen???? Ik weet echt niet meer wat dat is.
    Ik ga tussen 10.30/11.00 uurtarief bed en meestal rond 6 uur alweer op
    Wat moet en kan ik doen om eens lekker door te slapen?

    Elsbeth says:

    Beste Eus,
    Ik ben al jaaaaren een slechte slaper; slaap goed in maar word steevast tussen 2 en 4 wakker om dan moeilijk of niet meer in te slapen waardoor ik me smorgens een wrak voel. Eigenlijk heb ik min of meer geaccepteerd dat ik zo in elkaar zit en erdoor smorgens nog wel maar smiddags en naar de avond toe steeds slechter presteer. Ik val steevast zodra ik in de stoel ga zitten savonds om 8 uur in slaap, en ben met geen kanonslag meer wakker te krijgen. Mijn man laat me meestal maar zitten tot ik vanzelf tegen 11 of 12 uur wakker word en me toch maar mijn bed in hijs. Mijn vraag is: kan ik beter om 8 uur maar mijn bed opzoeken? Of gewoon proberen tot 11 uur bezig te blijven en dan naar bed gaan. Ik zou zo graag eens een hele poos gewoon doorslapen om savonds ook nog een beetje gezellig te kunnen zijn, en overdag fitter. Dank alvast. Oh ja, misschien goed om te weten, ik ben 48 jaar, getrouwd, dochter van 12 en momenteel zonder beroep.

    Ceesmax017 says:

    Mooie uitzending!!
    Ik slaap heel vaak in korte stukken van 1.5 á 2 uur.
    Dan voel ik me overdag vaak moe en depressief.
    Het weer inslapen duurt 10 tot 30 minuten gaat soms ook nauwelijks.
    Dan ben ik benauwd en zweterig na een droom.
    Hoe kan ik dan weer vlugger inslapen?

    Uw algemene aanbevelingen wil gaan toepassen.
    Graag uw advies, bedankt Cees

    Rieja says:

    Het is zo jammer dat de draadloze mobiel en internet op je slaapkamer niet genoemd wordt. Het heeft invloed op je natuurlijke melatonie gehalte, het slaap- en waakhormoon. Jammer dat in Nederland huisartsen dit niet mogen zeggen. Doe er wat aan, mensen hebben er recht op en de keus is dan aan hun.

Bekijk ook

Meer