cholesterol

Tot een miljoen Nederlanders extra moeten cholesterol verlagen na aanpassing richtlijn

De kritische grens voor een te hoge waarde van het ‘slechte’ cholesterol LDH is verlaagd van 2,3 naar naar 1,8 mmol/l. Nu krijgen mensen bij een hogere waarde dan 2,5 vaak nog van de huisarts het advies om vetarm te eten en meer te bewegen. De verwachting is dat met de nieuwe grens tot een miljoen extra mensen voortaan eerder die raad krijgt. Ook zullen meer mensen cholesterolverlagers voorgeschreven krijgen.

Niet alle huisartsen enthousiast

Volgens onder andere de Volkskrant en RTL Nieuws zijn niet alle huisartsen te spreken over de nieuwe norm, ze vinden die overdreven. “De enigen die daar baat bij hebben, zijn de medicijnfabrikanten”, zegt een kritische huisarts erover. Door de lagere norm komen immers meer mensen in aanmerking om met cholesterolverlagers te worden behandeld. Feit is dat een te hoge waarde van het LDL-cholesterol schadelijk is voor het lichaam. Het verhoogt de kans op aderverkalking en het risico op hart- en vaatziekten. Toch is cholesterol ook onmisbaar, aangezien het de bouwstof is van de cellen en hormonen. Het goede cholesterol HDL verwijdert bovendien een teveel aan LDL. Het geheel aan LDL, HDL en het vetgehalte in het bloed bepaalt het totaal cholesterolgehalte. Dat kan worden gemeten tijdens een bloedonderzoek.

Strengere regels

De strengere regels komen niet helemaal uit de lucht vallen. Cardiologen hanteren al langer de norm van 1,8 mmol/l en de Europese norm ligt ook op deze waarde. Dat het voor de huisartsen nu op hetzelfde niveau gebracht is voorkomt verwarring. Sommige huisartsen vinden echter dat de farmaceutische industrie wordt bevoordeeld door de nieuwe richtlijn, terwijl daar niet of nauwelijks gezondheidswinst tegenover staat. Ook benadrukken zij dat cholesterolverlagers bij veel mensen bijwerkingen hebben. De nieuwe norm is overigens niet in beton gegoten, het blijft een richtlijn. Huisartsen zijn vrij voor hun patiënt een eigen afweging te maken.

70-plussers

Voor 70-plussers is er volgens de Volkskrant een nieuwe uitzondering. Voor hen geldt 2,6 als streefwaarde en wordt aangeraden om terughoudend te zijn met cholesterolverlagers. Op deze leeftijd hebben die geen overtuigend bewezen effect, stelt de beoordelende commissie.

Cholesterol verlagen

Door het aanpassen van de levensstijl is het vaak mogelijk enige invloed op de cholesterolwaarde uit te oefenen. Hieronder enkele handvatten. Twijfelt u over uw cholesterolwaarde, raadpleeg dan altijd uw arts.

  • Gezond eten: gezonde voeding kan de cholesterolwaarde tot 10 procent verlagen. Vermijd daarvoor zoveel mogelijk verzadigde vetten, eet veel fruit, groente en vezelrijke producten en 1 keer per week vette vis.
  • Gewicht verlagen: bij overgewicht kan 5 tot 15 procent afvallen een verbetering opleveren van het cholesterolgehalte van het bloed. Vooral het verminderen van de buikomvang is hierbij effectief.
  • Bewegen: door minimaal een half uur per dag te bewegen verlaagt het vetgehalte in het bloed en wordt de aanmaak van het gezonde cholesterol HDL gestimuleerd. HDL zorgt voor de afbraak van LDL, dus dat is dubbele winst. Wandelen, fietsen, stofzuigen en tuinieren zijn goede opties.
  • Stop met roken: door te roken wordt het gehalte van het gezonde cholesterol verlaagt. Door te stoppen verhoogt dit gehalte weer.
  • Vermijd ongefilterde koffie: in ongefilterde koffie zit het stofje cafestol, wat een verhogende werking heeft op het LDL-cholesterol. Kookkoffie, waarbij water direct bij koffiepoeder gaat en koffie uit een cafetière zijn dus geen goede keuzes. Gewone koffie is geen probleem.

Lees ook: hoe kunnen we langer gezonder leven. 

(Bron: RTL Nieuws, De Volkskrant, Voedingscentrum)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Een hoog Cholesterol kan helemaal geen kwaad. Sterker nog, je hebt het nodig voor het functioneren van allerlei organen. Laat je niet gek maken door al die medici, die connecties hebben met de farmaciemaffia. Geldt ook voor talloze voedingsadviezen. Laat je niet gek maken. Er zijn steeds meer honderdjarigen en die eten hun leven lang vlees, drinken een borrel en roken een sigaret. Je levensverwachting ligt vast in je genen en niet in al die pillen.