avocado

Wat is het verschil tussen een bruine en groene avocado?

De avocado is nog altijd onverminderd populair. Lekker door een salade, op een boterham of verwerkt in een gerecht. In de supermarkt vindt u over het algemeen 2 soorten, de bruine en de groene. Zijn er verschillen tussen die 2 en bestaan er eigenlijk nog meer soorten? 

Gezonde vetten

Of een avocado een vrucht of een groente is, daar bestaat nog wel eens wat onduidelijkheid over. Het is een vrucht, maar wordt meestal beschouwd als groente omdat hij als zodanig wordt gegeten. Wat de avocado zo gezond maakt is dat het vol met goede (onverzadigde) vetten zit. Het oliezuur dat in de vrucht zit verlaagt het LDL-cholesterol. En dat is goed, want een te hoog LDL-cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten. Het mag dan misschien goed zijn om avocado’s te eten, het zijn wel caloriebommetjes. Want wie 1 avocado eet krijgt gemiddeld 360 calorieën binnen.

Bruine en groene

Wie in de supermarkt op zoek gaat naar de avocado treft minstens 2 varianten. De groene en de bruine. Beide varianten dragen wellicht dezelfde naam, ze verschillen in veel opzichten. Bijvoorbeeld in smaak, textuur en hoe u ze toepast.

Hass avocado

Laten we beginnen met de meest voorkomende, de Hass avocado. Dit is de vrucht met de bruine gebobbelde schil. Naarmate hij rijper wordt, wordt hij donkerder, bijna paars, van kleur. Deze avocado heeft stevig vruchtvlees en is nootachtig van smaak. Heerlijk om te verwerken in salades en op brood of een cracker en door de zachte structuur is hij makkelijk te verwerken in bijvoorbeeld guacamole.

Florida- of Fuerte-avocado

De groene variant ook wel de Florida- of de Fuerte-avocado genoemd is een stuk steviger dan de Hass. De vrucht verkleurt niet en blijft groen. Hij is in verhouding ook minder vettig, wat ook letterlijk scheelt in het aantal calorieën dat u binnenkrijgt (maar liefst een derde minder dan de Hass). Door de stevige structuur is deze soort nog beter te verwerken in salades, omdat hij niet uit elkaar valt.

Meer soorten

Overigens zijn erk veel meer soorten avocado’s. Zo is er de Lamb Hass, een iets grotere variant van de Hass. De Bacon, Reed, die op een ronde courgette lijkt, en de Slimcado die veel lijkt op de Florida maar dan met een gladde schil. Hoewel de vrucht van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika komt, worden ze op veel meer plekken verbouwd zoals in Israël, Spanje en Zuid-Afrika. De vruchten worden geïmporteerd waardoor we ze het hele jaar door kunnen eten.

Rijp? Met deze tips weet u het zeker

Niets vervelender dan een niet rijpe avocado of juist een die al op zijn retour is. Weten of hij goed is begint bij de aankoop. Ga in de winkel op zoek naar de glimmende exemplaren. Knijp er zachtjes in. Een rijpe avocado is zacht, maar niet te (dan is hij al overrijp). Denkt u een rijpe te pakken te hebben? Trek dan het steeltje eruit. Is de schil daaronder groen dan is hij nog niet zover. Op zoek naar inspiratie? Bekijk de recepten waarin u een avocado in kunt verwerken.

Lees ook: De avocado: populair en gezond11 groenten die u kunt laten hergroeienWanneer is fruit perfect rijp? Met deze trucs herkent u het

(Bron: Voedingscentrum, Margriet,nl, 24Kitchen, Elle Eten, goodfoodtour.nl)

Geef een antwoord

Reactie

    HenkM says:

    L.S.,
    Uw advies om deze vruchten te betasten en te ontdoen van het steeltje lijkt mij geen goede aanbeveling tijdens deze Corona tijd. Ook in normale tijden vind ik dit niet erg fris. Ga gewoon af op de verpakking waarop staat direct eetbaar.
    met vriendelijke groeten
    HenkM