overgewicht

Steeds meer mensen met gevaarlijke vorm van overgewicht

Steeds meer mensen in Nederland lijden aan overgewicht, ook wel obesitas genoemd. Anno 2018 heeft 14 procent van de Nederlanders overgewicht en dat is ruim 2,5 keer zoveel als in 1981, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook het aantal mensen met morbide obesitas neemt toe.

Verschillende gradaties

Niet iedereen die overgewicht heeft, heeft dit in dezelfde gradatie. Het onderzoek onderscheidt 3 categorieën. Ruim 11 procent van hen heeft obesitas klasse 1. Zij hebben wel overgewicht, maar het brengt hun gezondheid niet direct in gevaar. 2,3 procent heeft een ernstigere vorm (obesitas klasse 2) en zo’n 1 procent heeft morbide obesitas. Die laatste groep loopt serieus gevaar, want door de zwaarlijvigheid moet het lichaam harder werken om alles draaiende te houden, met alle gevolgen van dien. Onder meer hart- en vaatziekten komen vaak voor binnen deze groep.

BMI

Een van de graadmeters om te bepalen of iemand obesitas heeft, is de Body Mass Index (BMI). Dit is een rekensysteem dat aan de hand van leeftijd, lengte en gewicht uitrekent of de persoon op een gezond gewicht zit. Elk cijfer tussen de 18 en 25 is goed, maar boven de 25 betekent overgewicht. Mensen met obesitas klasse 1 hebben een BMI tussen de 30 en 35, obesitas klasse 2 zit tussen de 25 en de 40 en morbide obesitas heeft iemand wiens BMI hoger is dan 40.

Ouderen hebben vaakst overgewicht

Alle types van obesitas komen over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Daarnaast zijn ouderen (65 tot 75 jaar) vaker obees dan wie dan ook in Nederland. Hoe het komt dat steeds meer mensen overgewicht hebben, is niet helemaal duidelijk. Dit kan te maken hebben met een ongezonde levensstijl, maar ook aanleg speelt een rol.

(Bron: CBS, ANP, NOS)

Geef een reactie