kettingroken

Kettingroken snoept 13 jaar van het leven af

Zware rokers leven gemiddeld 13 jaar korter door deze gewoonte. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het trimobs-instituut. Matige rokers leven ook korter; gemiddeld kost deze verslaving hen 9 levensjaren. Lichte rokers moeten 5 jaar inleveren.

23 procent haalt 65 niet

De resultaten zijn gebaseerd op de resultaten van een gezondheidsenquĂȘte die tussen 2001 en 2006 is verspreidt onder ruim 40 duizend Nederlanders van 20 tot en met 80-jarigen. Hier zitten rokers en niet-rokers tussen. Het CBS heeft vervolgens gekeken welk percentage van deze mensen in de tussentijd is overleden. Hieruit blijkt dat veel zware rokers op relatief jonge leeftijd overlijden; zo’n 23 procent haalt de 65 jaar niet. Van de matige rokers is 11 procent al overleden voor de 65ste verjaardag. Onder nooit-rokers ligt dit percentage veel lager: 7 procent van de mensen uit deze groep overlijdt voor 65-jarige leeftijd.

Doodsoorzaak

Uit het onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut blijkt dat longkanker de voornaamste doodsoorzaak is onder rokers. 11 procent van de rokers die voor hun 65ste sterven, hebben deze ziekte. Naast longkanker, overlijden ook relatief veel nicotineverslaafden door hart- en vaatziektes of aandoeningen aan de luchtwegen. Deze percentages liggen een stuk hoger dan bij niet-rokers die jong sterven. Binnen die groep overlijdt 3 procent aan longkanker en 1 procent aan hart- en vaatziektes.

Stoppen helpt

Rokers die erg schrikken van deze cijfers, kunnen nog iets doen om de situatie (deels) terug te draaien. Wie voor het 35ste levensjaar stopt, heeft dezelfde levensverwachting als een nooit-roker. Mensen die rond hun 50ste stoppen halveren hun sterfrisico door roken wel.

Soorten rokers

Zoals in dit artikel te lezen, onderscheidt het CBS verschillende groepen rokers. Onder de zware rokers scharen zij mensen die 20 sigaretten of meer op een dag roken. Mensen die er minder dan 20 per dag roken, worden matige rokers genoemd. Lichte rokers zijn mensen die niet dagelijks roken. Hoewel er nog steeds veel wordt gerookt, is er anno 20176 wel sprake van een dalende trend.

(Bron: ANP, NOS, CBS)

 

Geef een antwoord