Spanje

Spanje en Italië gezondste landen ter wereld, Nederland zakt op de lijst

In de lijst met gezondste landen ter wereld van Bloomberg heeft Spanje de eerste plek van Italië overgenomen. De mediterrane landen worden op plek 3 gevolgd door IJsland. Nederland is met 2 plekken gedaald naar de 15e plek.

Spanje en Italië gezondste landen

Elke 2 jaar worden voor de Bloomberg Healthiest Country Index 169 landen gerangschikt op volksgezondheid. Daarbij wordt rekening gehouden met factoren als roken en overgewicht, maar ook met hygiëne als schoon water en milieuverontreiniging. In 2017 is Italië nog het gezondste land, maar in 2019 moet genoegen worden genomen met de 2e plek. De Spanjaarden hebben de nummer 1 positie overgenomen.

Mediterraan dieet

Het valt daarbij op dat de bevolking in beide landen over het algemeen een mediterraan dieet heeft. Met olijfolie, vis, veel groenten en noten en maar in beperkte mate rood vlees. In Spanje scoort de gespecialiseerde zorg daarnaast hoog, wat voor een daling in het aantal doden door kanker gezorgd heeft. De gemiddelde levensverwachting in Spanje is 86 jaar. Japan en Zwitserland zitten daar globaal gezien niet ver vandaan.

IJsland

Ook in IJsland wordt er gezond gegeten. Op het menu staat veel verse vis en de vlees- en zuivelproducten zijn er van hoge kwaliteit. Hierdoor kampen mensen op IJsland minder vaak met alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes.

Nederland

Westerse landen als Nederland en Amerika scoren een stuk slechter. Nederland is van de 13e naar de 15e plek gedaald en Amerika is pas op de 35ste plek terug te vinden. Zelfs Cuba scoort met een 30ste plek beter dan Amerika. Dat Cuba hoger op de lijst staat is waarschijnlijk te danken aan de preventieve zorg die daar gegeven wordt. Waarbij de focus ligt op de diagnose en behandeling van ziektes. Het is het enige niet rijke land dat zo hoog staat.

Gezondste landen

 • 1 Spanje, vorige positie 6, gezondheidsscore 92,75
 • 2 Italië, vorige positie 1, gezondheidsscore 91,59
 • 3 IJsland, vorige positie 2, gezondheidsscore 91,44
 • 4 Japan, vorige positie 7, gezondheidsscore 91,38
 • 5 Zwitserland, vorige positie 3, gezondheidsscore 90,93
 • 6 Zweden, vorige positie 8, gezondheidsscore 90,24
 • 7 Australië, vorige positie 5, gezondheidsscore 89,75
 • 8 Singapore, vorige positie 4, gezondheidsscore 89,29
 • 9 Noorwegen, vorige positie 11, gezondheidsscore 89,09
 • 10 Israël, vorige positie 9, gezondheidsscore 88,15
 • 11 Luxemburg, vorige positie 10, gezondheidsscore 87,39
 • 12 Frankrijk, vorige positie 14, gezondheidsscore 86,94
 • 13 Oostenrijk, vorige positie 12, gezondheidsscore 86,3
 • 14 Finland, vorige positie 15, gezondheidsscore 85,89
 • 15 Nederland, vorige positie 13, gezondheidsscore 85,86

Ongezondste landen

Onderaan de lijst prijken veel Afrikaanse landen. Maar liefst 27 van de 30 ongezondste landen liggen in Afrika. Te wijten aan de vele infectieziekten die er heersen. De overige 3 ongezondste landen zijn Haïti, Afghanistan en Jemen.

Lees ook: In het Italiaanse dorp Pioppi is iedereen tot op late leeftijd kerngezond, dit is hun geheim.
In het Italiaanse Accioroli wordt men bijzonder oud, maar hoe komt dat? 
Voedingsmisverstand: moeten we nu wel of niet aan het Pioppi-dieet? 
Ons huidige eetpatroon is desastreus, onderzoekers komen met dieet dat de mensheid moet redden.
Eten als een bewonder van een Blue Zones doet u zo.

(Bron: AD, Bloomberg Healthiest Country Index van 2019)

Geef een reactie

Reacties (8)

  Zlobinski says:

  Tja, duidelijk het beleid dat er door onze regering wordt gemaakt met hun zogenaamde Marktwerking t.a.v. de ziekenfondsen !!
  Gewoon terug naar 1 ziekenfonds. en voor iedereen hetzelfde, Rijk of arm.
  Deze Marktwerking kost ons Duizenden en Duizenden Euro’s per jaar.
  Ruim 55 ziekenfondsen ( 5 grote met elk hun sub fondsen, elk een Directeur, Management noem maar op. Kost alleen maar geld. En dat is waar deze op uit zijn.
  Er ligt al 12 miljard op hun planken dat wordt alleen maar meer ! Gewoon uit op geld.
  Dan nog het zogenaamde Job Hoppen van directies. Zogenaamd niet functioneren en met een gouden handdruk er vandoor naar een Sub fonds of de zogenaamde concurrent !
  En dat geven oud directeuren ook nog toe ook !!
  Stop dit !
  Terug naar 1 Ziekenfonds.

  herko says:

  Wij wonen al jaren in het prachtige land Spanje maar zijn het totaal niet eens met deze uitslag. Het vele zwerfafval en hebben ze ook de ongezonde zelfs schadelijk rook van de “snoeiafval” mee gerekend? Bijna elke dag zit de omgeving hier in dikke “mist” lees rook. Het moet met vergunning, dat weten we wel hoe dat gaat en schoon hout. Maar hier gooien ze alles op de brandstapel ?
  Natuurlijk staan ze in hun recht. De politiek moet dit ook aanpakken. Europees is afgesproken dat we wat gaan doen aan de grote hoeveelheid vervuiling die de oorzaak is van de klimaatverandering. Spanje doet blijkbaar niet mee?

   oosterwijck says:

   Teug naar 1 ziekenfonds! Is de oplossing naar een betaalbare gezondheidszorg. Maar dan moet eerst de VVD weg. … Leve de SP! … Leve het nationaal zorgfonds!

  oosterwijck says:

  Herko.. Je hebt helemaal gelijk. … Ook Spanje is een corrupt deel van de corrupte Europese Unie. Natuurlijk kent Spanje een vervuiling met landbouwplastic voor de vele tomatenkassen. Natuurlijk kent Spanje overbevissing. Natuurlijk wordt door Spanje illegaal chemisch afval in de zee gestort. En natuurlijk vult de Spaanse politiek de zakken met Europese subsidies, … Maar de Europese lobby moet af en toe met dergelijke onzinverhalen komen om de gemoederen bezig te houden.

  Snipsnap says:

  Ik denk dat het met de leefstijl te maken heeft.
  Je kunt nog zo gezond eten en drinken, maar als je steeds stress en spanningen heb, heb je niks aan gezond eten.
  Natuurlijk moet je met mate alles eten en drinken, maar wat dacht je van alle sociale media , en dat soort dingen.
  Je kunt pas echt gezond zijn als je minder prikkels per dag krijgt dan echt nodig is.
  Gooi die computers , telefoons en tv eens uit, pak een boek, ga lekker buiten wandelen, koop een leuk spel of ga iets doen wat minder prikkels geeft en geniet van een heerlijk kop thee met een gebakje.
  Bekijk het leven wat positiever in, weg met alle negatieve berichten waar je toch niks aan hebt.
  Kijk dan pas ben je gezond bezig, omdat je dan in balans ben!!

  Marjan Buzink says:

  Ik heb de lijst bekeken en ik mis Turkije op de lijst. Waarschijnlijk geldt de gezondheidswijzer niet voor geheel Turkije maar uit ervaring weet ik dat je in Turkije heerlijk verse groente kunt eten en dat er schoon bronwater te drinken valt uit tanks van 13 liter en dat dat weinig kost al is de inflatie ook daar toegeslagen. Ze doen er op dit moment veel om het plastic gebruik van bijv. inpakzakjes terug te dringen. Ik voel me altijd heel erg gezond bezig in Turkije dus het valt me op dat er weinig moslimlanden op de lijst staan. denk bijv. ook aan de ideale toiletten met bidetwater spoeling, heel wat beter dan bijv. in Nl zonder, waarbij je veel toiletpapier moet gebruiken. Op de stranden zijn ze ook goed bezig met het schoonhouden van het zand en het verbieden van zwerfhonden. Ook hebben de meeste huizen zonnepanelen en watertanks op het dak om te douchen en voor keukengebruik. En: ze krijgen er Russisch gas voor de wintermaanden waar niet zoveel gebruik van gemaakt hoeft te worden want de zon schijnt er vaak! Je kunt er net zo lekker en gezond eten als in Spanje, Portugal en Italië dus ik begrijp echt niet dat Turkije niet op de lijst staat. In Griekenland is aan de kust veel algenvorming en omdat er aan de Italiaanse Riviera zuiveringsinstallaties voor de hotel-afvalwatering verplicht is, heb je er geen algenvorming aan de stranden.

   oosterwijck says:

   Beste Marjan,

   Op het platte land, wemelt het van de plastic zakken, die wapperend door de wind, in de struikjes hangen. Vuilnis wordt niet opgehaald op het platte land, daar gooit iedereen het afval ergens neer. Zelfs chemisch afval. De Middellandse zee, is de meest giftige zee ter wereld, ook al zie je dat niet aan het mooie azuur blauwe water. Zeker 90 % van het zeeleven is reeds verdwenen in die mooie azuur blauwe zee. Ook in beekjes en rivieren, waar een paar km verder, zuiver bronwater wordt gewonnen en in flessen verpakt. Drink en eet smakelijk, maar pas op je gezondheid.

  Paco1 says:

  Ik woon al 28 jaar in Nederland en ken goed de nederlanders.Als ze niet de nr 1 zijn is altijd voor een reden. Als ze tegen spreekt, moet je terug naar je land van herkomst.
  Ik ben helemaal mee eens.Spaans eten is veel lekkerder en gezonde dan de roomboter ned gerechten.
  Ik weet wat jullie denken. Maar ik kan hier niet zomaar weg omdat ik nederl. kinderen en vrouw Heb
  En Nederland is geen slechte land
  Maar je eigen land is beter
  Spanje is voor mij gewoon de beste ter wereld
  Dus niet alleen nederlanders zijn trots op hun land. Ik ook op Spanje. ( geschiedenis , taal, eten , climaat zijn top en om trots op te zijn)