Acciaroli

In het Italiaanse Acciaroli wordt men bijzonder oud, maar hoe komt dat?

Een tijdje geleden maakt Nederland kennis met het zogenoemde Pioppi-dieet, vernoemd naar een Italiaanse dorpje waar de inwoners mede door hun eetgedrag erg oud worden. Vlakbij Pioppi ligt het plaatsje Acciaroli, waar men gemiddeld nóg ouder wordt. Wat is hun geheim?

Nergens zoveel 100-plussers

Acciaroli ligt in het zonnige zuiden van Italië en ziet eruit zoals u zich een typisch Zuid-Italiaans dorp voorstelt. Het leven is hier rustig en veel jongeren wonen er niet. In tegendeel: ongeveer 10 procent van de bevolking is 100 jaar of ouder. Een ongekend percentage dat in geen enkel andere vergrijzende Italiaanse regio geëvenaard wordt.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Onderzoek

Dat de mensen hier zo oud worden, is ook dokters en wetenschappers over de hele wereld opgevallen. Zij hebben zich inmiddels verenigd en zijn een onderzoekscentrum gestart waar jaarlijks 100-plussers uit de regio Acciaroli worden doorgelicht. Werkelijk alles wordt gecontroleerd: van hersenactiviteit, tot bloedwaardes en alles daar tussenin. Daarnaast moeten zij ook elk jaar een enquête invullen waarin zij onder meer moeten aangeven hoe vaak en intensief zij bewegen.

Waarom leeft men zo lang in Acciaroli?

De gegevens die de enquêtes en de lichamelijke onderzoeken opleveren, zijn erg waardevol voor de onderzoekers, want zij willen graag weten hoe het komt dat men hier zo oud wordt. Hoewel de onderzoekers nog niet zo lang bezig zijn, kunnen zij nu al met zekerheid zeggen dat genen slechts een kleine rol spelen. Een gezonde levensstijl is veel belangrijker. En een gezonde levensstijl, die hebben de meeste inwoners van Acciaroli absoluut. Dit zijn de kernpunten:

  • Gezond eten. Het mediterraanse Pioppi-dieet is een dieet dat ook in Acciaroli door de meesten wordt gevolgd. Dat betekent dat men hier veel olijfolie gebruikt, veel noten en vis eet, maar weinig vlees. Daarnaast is vrijwel al het eten dat zij eten onbewerkt.
  • Veel bewegen is heel erg belangrijk. Dit hoeft helemaal niet te gebeuren in de sportschool, regelmatig flink doorwandelen is net zo effectief.
  • Een goed sociaal leven is onmisbaar. Vooral menselijk contact is heel erg belangrijk, dus alleen mensen spreken via de computer zet geen zoden aan de dijk.
  • Wie lang wil leven, doet er goed aan om stress zoveel mogelijk te vermijden. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar het uit de weg gaan of relativeren van stress zorgt wel voor een betere kwaliteit van leven.

Blue Zones

Doordat men in Acciaroli zo oud wordt, is het plaatsje door sommigen al gebombardeerd tot Blue Zone. Een Blue Zone is een plek op de aarde waar de bevolking opmerkelijk veel ouder wordt dan gemiddeld. Hoewel de wereld officieus heel veel Blue Zones telt, zijn er maar 5 plekken die deze naam officieel dragen. Wilt u weten waar deze zich bevinden en wat de eetgeheimen zijn van de mensen die hier wonen? Lees dan ons artikel Eten zoals een bewoners van de Blue Zones doet u zo.

(Bron: archief, de Volkskrant)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Juist dat laatste advies: “Vermijden van Stress”, is heel belangrijk. De mensen in het zuidelijk deel van de Laars, hebben altijd een heel andere levenswijze (leven met de dag) gekend als in het noorden van Italie waar de industrialisatie en het materialisme een grote aanslag pleegde op de levensverwachting. Ik ben ervan overtuigd dat de huidige jeugd, in Acciaroli, nooit meer zo oud wordt. Omdat daar ook het materialisme heeft toegeslagen. Niet meer de industrie, daar is het te laat voor, in een tijd dat alles geautomatiseerd en gerobotiseerd is. Anderzijds, zouden de mensen in Rotterdam of Amsterdam nooit zo oud worden als in Acciaroli, zelfs niet als ze hetzelfde dieet zouden volgen, omdat de Nederlanders boordenvol stress zitten, door de materialistische levenswijze en het overheidsterrorisme, met belastingen en heffingen, aangevuld met een leugenvolle politiek. Het is daarom onzinnig om Nederlanders, die geleefd worden door een corrupte bende, de ogen uit te steken, met prachtige levensverwachtingen, van mensen, die nog hun leven in eigen handen hebben en daardoor niet afhankelijk zijn van een even corrupte Italiaanse overheid.