pioppi

Voedingsmisverstand: moeten nu wel of niet aan het Pioppi-dieet?

Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam. Elke maand helpt hij in Tijd voor MAX een voedingsmisverstand de wereld uit. Dit keer gaat het over of we nu wel of niet met z’n alle aan het Pioppi-dieet moeten. Al weken gaat het boek over dit dieet als zoete broodjes over de toonbank. Maar de meningen over het dieet zijn verdeeld. Daarom leggen wij de vraag of het nou wel of niet goed is om te volgen voor aan Jaap Seidell. 

Het dieet

Het Pioppi-dieet is bedacht door cardioloog Aseem Malhotra en voormalig atleet en filmmaker Donald O’Neill. Het draagt de naam van het dorp Pioppi. Een dorp waar de bewoners opvallend oud worden. In het dorp worden de mensen gemiddeld 90 jaar en ze blijven lang gezond. Het dieet is geïnspireerd op een Mediterraan eetpatroon. En daar is in de basis niets mis mee. Het eten van veel groenten en onbewerkte producten is niet omstreden, maar Malhorta heeft er zijn eigen draai aangegeven en laat koolhydraten zoveel mogelijk weg en adviseert veel vet te eten. “Het traditionele mediterrane voedingspatroon is niet koolhydraat-arm. In Pioppi eten de mensen gewoon pasta. Maar kokosolie kennen ze daar niet. Er groeien geloof ik geen kokospalmen in Pioppi.”

Voedingsonderzoek

In de jaren 80 heeft Jaap voedingsonderzoek gedaan in de streek rondom Napels waar ook Pioppi ligt. De mensen daar hadden geen welvaartsziekten. In de jaren 80 houden de mensen in Pioppi zich nog aan het Mediterrane voedingspatroon, maar ook daar is de tijd niet stil blijven staan. Ook daar zijn inmiddels frisdranken en geraffineerde producten verkrijgbaar. Overigens is voeding niet de enige factor waarom er allemaal krasse knarren rondlopen in dat deel Italië. Het hangt ook heel erg samen met voldoende beweging en sociale contacten. De mensen hebben allemaal een moestuintje, waar ze dagelijks in werken en met elkaar kletsen. “Tegen de tijd dat je je eigen groentes geoogst hebt en een paar uur in de keuken hebt gestaan dan heb je ook helemaal geen trek meer in een diepvries pizza.” Die levensstijl lijkt aantrekkelijk maar is bijna niet na te leven in onze gehaaste welvaartsmaatschappij.

Over het Mediterraans dieet is in de afgelopen jaren al menig boek geschreven. Boeken als Montignac en dokter Frank zijn afgeleiden hiervan. Maar het wijkt ook niet veel af van het voedingspatroon dat op het Baltische platteland werd gegeten. En veel dichter bij huis, de eetgewoonten die onze voorouders er op na hielden. Zij aten vooral groenten en aardappelen en een klein stukje vlees. “Ik ben adviseur van de Dutch Cuisine. Dat zijn allemaal heel goede koks die de ‘ouderwetse’ manier van eten weer op de kaart willen zetten.”

Het Voedingscentrum over het Pioppi-dieet

Het Voedingscentrum zet vraagtekens bij het mijden van koolhydraten. Het lichaam heeft koolhydraten nodig als energiebron. Wie ze mijdt, loopt mogelijk vitamines,  mineralen en vezels mis. Ook het advies om roomboter en veel kokosolie te gebruiken wordt spreekt het Voedingscentrum tegen. Die bevatten veel verzadigd vet dat het LDL-cholesterol verhoogt. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verkleint het risico op hart- en vaatziekten. En over het drinken van een glas rode wijn per dag is ook nog nooit aangetoond dat het goed zou zijn voor het hart.

Alles met mate

Volgens Jaap is de reactie van het Voedingscentrum nogal stevig. “Er is niets mis mee dat mensen op deze manier meer groenten gaan eten en minder bewerkte producten. En te veel eieren en kokosolie is voor niemand goed. Alles met mate.” Wat Jaap betreft moeten we niet op dieet, maar onze levensstijl aanpassen. En dat is niet eenvoudig in onze snelle maatschappij. “Als je druk bent weet je zelf ook wel dat je eigenlijk lekker Mediterraan zou moeten gaan koken. Maar als je slechts 20 minuten hebt en dan weer door moet dan kom je toch sneller op een diepvries pizza uit en dat is dan weer net niet het soort Mediterrane voeding waar de mensen in Pioppi zo gezond van blijven.

Jaap Seidell bespreekt dit onderwerp op woensdag 7 november 2018 in Tijd voor MAX.

 

Geef een reactie