meenemen van vakantie

Deze producten nemen we het liefst mee terug van vakantie

Op vakantie is alles anders. De geuren, de kleuren, de mensen, de taal, maar ook de producten die we eten en drinken. Om het vakantiegevoel en de bijbehorende herinneringen nog wat langer vast te houden, nemen we graag producten mee terug van vakantie. 

Vakantieherinneringen meenemen

Niets zo lekker als een authentiek Frans stokbrood, een stukje Spaanse Manchego, Italiaanse Limencello en het zuurdesembrood uit Duitsland. Een greep van de producten die we graag mee terugnemen van vakantie. Want wie in Europa op vakantie is kan in de auto moeiteloos nog wat extra vakantieherinneringen meenemen. De supermarkten in de verschillende landen bieden een keur aan lokale authentieke producten. Maar ook op de dag van vertrek nog even langs de Franse bakker, zorgt voor een uitgesteld vakantiegevoel.

De regels

We nemen graag producten mee uit ons vakantieland. Voor wie vliegt gelden andere regels, zeker als u reist naar landen buiten de Europese Unie. De belangrijkst is dat u niets belastingvrij mag invoeren met een hogere waarde dan 430 euro. Alles daarboven moet u aangeven bij aankomst op Schiphol. Ook aan het meenemen van eten en drinken zijn (strenge) regels verbonden. Bekijk op de website van de Belastingdienst of in de Douane Reizen App wat u uit welk land mee naar Nederland mag nemen.

Duitsbrood

Vakantiegangers uit Duitsland nemen het liefst het brood mee terug naar huis. De Duitsers, en ook de Oostenrijkers, staan bekend om hun donkere brood. Het deeg is bereid met zuurdesem en blijft daardoor lang goed. Ideaal voor onderweg. Eenmaal thuis is het brood ook nog lekker. Andere populaire producten van onze oosterburen die we graag mee terugnemen zijn hausmachersenf en romige haring. De mosterd is iets minder pittig dan de Franse en licht gezoet. De haring is gecombineerd met room en dille.

Viva España

Spanje is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met olijven. Dus wie nog langer van de Spaanse olijfsmaak wil genieten kan het beste Spaanse olijfcrackers meenemen. In Andalusië worden ze gegeten bij het ontbijt, maar ze zijn ook heerlijk tussendoor of bij de borrel. De kaas liefhebbers kunnen in Spanje niet om de Manchego heen. De licht zoute smaak is kenmerkend voor deze harde schapenkaas uit de streek La Mancha. Een ideaal kaasje om mee naar Nederland te nemen. En wie graag gegrilde groenten en gegrilde vis eet, moet vooral de salsa romesco niet vergeten. Deze Catalaanse saus is romig en pittig. De perfecte combinatie.

Franse supermarché

Niet het brood, maar mayonaise namen we graag mee uit Frankrijk. Wat de mayonaise zo lekker maakt is het licht zure smaakje dat er in zit. Wie het eet, waant zich direct terug in La Douce France! Een andere lekkernij die we graag mee terug nemen is de gekonfijte eendenbout, confit de canard. De in zijn eigen vet langzaam gaar gestoofde eend is in heel Frankrijk in blik te krijgen en daarom lekker lang houdbaar. Nog een vleesproduct dat we graag meenemen is rillette. Een echte goede Franse rillette is gemaakt van mager en vet varkensvlees. Het wordt uren in het eigen vet gekookt waardoor de romige rillette ontstaat. En die Fransen weten hoe dat moet. En wie van snelfilter koffie houdt, kan zijn hart ook ophalen in de Franse supermarchés. Een bezoek aan de supermarkt is sowieso de moeite waard. Een winkel vol culinaire vakantieherinneringen.

Culinair Italië

De Italianen zien hun land als het meest culinaire land van Europa. En wij moeten dat beamen. De risotto, pasta’s, pizza’s en andere typisch Italiaanse gerechten doen ons culinaire hart harder kloppen. Wie nog wat langer na wil genieten van de Italiaanse smaken, doet er goed aan voor vertrek nog even naar de plaatselijke (super)markt te gaan en nog wat lekkers mee naar huis te nemen. Typisch Italiaans is Limoncello. De geconcentreerde citroenlikeur is ijskoud het allerlekkerst en is overal verkrijgbaar. Een andere lekkernij is de cannoli. Een koek in de vorm van een hoorntje gevuld met ricotta. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken. Wie slim is koopt in de supermarkt de hoorntjes en vult ze thuis met ricotta. Zo blijft het hoorntje lekker knapperig. Voor wie van risotto houdt met paddenstoelen is de porcini een aanrader. Het gedroogd eekhoorntjesbrood. Dit kunt u lang bewaren en is niet alleen lekker door de risotto, maar ook door de pasta. En vergeet ook niet een mooi stuk Parmezaanse kaas mee te nemen. Deze harde kaas is lang houdbaar en daardoor makkelijk mee te nemen.

Al deze lekkernijen kunnen er voor zorgen dat de vakantie thuis nog even voortduurt. Maar veel gezegd is ook, dat het nergens zo lekker smaakt als in het land waar het vandaan komt. Dus alle reden om snel weer een keer terug te gaan.

(Bron: 24Kitchen, Buitenlandse Zaken, Belastingdienst)

Geef een reactie