vakantie

Deze producten nemen we het liefst mee terug van vakantie

Op vakantie is alles anders. De geuren, de kleuren, de mensen, de taal, maar ook de producten die we eten en drinken. Om het vakantiegevoel en de bijbehorende herinneringen nog wat langer vast te houden, nemen we graag producten mee terug van vakantie. 

Vakantieherinneringen meenemen

Niets zo lekker als een authentiek Frans stokbrood, een stukje Spaanse manchego, Italiaanse limencello en het zuurdesembrood uit Duitsland. Een greep van de producten die we graag mee terugnemen van vakantie. Want wie in Europa op vakantie is, kan in de auto moeiteloos nog wat extra vakantieherinneringen meenemen. De supermarkten staan vol met allerlei producten die thuis niet of een stuk lastiger verkrijgbaar zijn.

Duits brood

Neem bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk, daar verkopen ze zuurdesembrood dat nergens anders zo goed smaakt als in deze landen. Het deeg is bereid met zuurdesem en blijft daardoor lang goed. Ideaal voor onderweg. Eenmaal thuis is het brood ook nog lekker. Andere populaire producten van onze oosterburen die we graag mee terugnemen zijn hausmachersenf en romige haring. Hausmachersenf is en licht zoete mosterd die minder pittig is dan de Franse variant. De typische Duitse haring is gecombineerd met room en dille.

Viva España

Spanje is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met olijven. Dus wie nog langer van de Spaanse olijfsmaak wil genieten kan het beste Spaanse olijfcrackers meenemen, de tortas de aceite. In Andalusië worden ze gegeten bij het ontbijt, maar ze zijn ook heerlijk tussendoor of bij de borrel. De kaasliefhebbers kunnen in Spanje niet om manchego heen. De licht zoute smaak is kenmerkend voor deze harde schapenkaas uit de streek La Mancha. Een ideaal kaasje om mee naar Nederland te nemen. En wie graag gegrilde groenten en gegrilde vis eet, moet vooral de salsa romesco niet vergeten. Deze Catalaanse saus is romig en pittig. De perfecte combinatie.

manchego
Franse supermarché

Frankrijk is het land van het stokbrood, maar deze langwerpige broden kunt u helaas niet zo goed mee naar huis nemen. Die worden namelijk vrij snel heel hard. De Franse mayonaise, daarentegen, is wel een ideaal culinair souvenir. Wat de mayonaise zo lekker maakt is het licht zure smaakje dat er in zit. Wie het eet, waant zich direct terug in La Douce France! Een andere lekkernij die we graag mee terug nemen is de gekonfijte eendenbout, confit de canard. De in zijn eigen vet langzaam gaar gestoofde eend is in heel Frankrijk in blik te krijgen en daarom lekker lang houdbaar. Nog een vleesproduct dat we graag meenemen is rillette. Een echte goede, Franse rillette is gemaakt van mager en vet varkensvlees. Het wordt uren in het eigen vet gekookt waardoor de romige rillette ontstaat.

confit de canard

Confit de canard in blik

Wie van snelfilterkoffie en wijn houdt, kan zijn hart ook ophalen in Frankrijk. In de gemiddelde supermarché vindt u al een overweldigend aantal soorten. Een bezoek aan de supermarkt is sowieso de moeite waard. Een winkel vol culinaire vakantieherinneringen.

Culinair Italië

Net als Duitsland, Spanje en Frankrijk is Italië uiteraard ook een culinair walhalla. Wie nog wat langer na wil genieten van de Italiaanse smaken, doet er goed aan voor vertrek nog even naar de plaatselijke (super)markt te gaan en nog wat lekkers mee naar huis te nemen. U vindt hier vast enorm veel pastasoorten die u in Nederland niet zo snel zult vinden.
Ook typisch Italiaans is limoncello. De geconcentreerde citroenlikeur is ijskoud het allerlekkerst en is overal verkrijgbaar. Een andere lekkernij is de cannoli. Een koek in de vorm van een hoorntje gevuld met ricotta. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken. Wie slim is, koopt in de supermarkt de hoorntjes en vult ze thuis met ricotta. Zo blijft het koekje lekker knapperig.

cannoli

Voor wie van risotto houdt met paddenstoelen, is de porcini een aanrader. Dit is gedroogd eekhoorntjesbrood. Dit kunt u lang bewaren en is niet alleen lekker door de risotto, maar ook door de pasta. En vergeet ook niet een mooi stuk parmezaanse kaas mee te nemen. Deze harde kaas is lang houdbaar en daardoor makkelijk mee te nemen.

Buiten de EU op vakantie?

Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje zijn allemaal EU-landen, waardoor u de genoemde producten mee naar huis mag nemen. Voor landen die niet bij de EU horen ligt het allemaal net even wat anders. Neem bijvoorbeeld Zwitserland. Als u hier op vakantie bent geweest mag u geen dierlijke producten mee naar huis nemen, zoals zuivel of vlees. Dit geldt ook voor veel plantaardige producten. Sommige etenswaren mag u wel invoeren, maar dan moet u wel een speciaal certificaat hebben.

Ook voor landen als Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk gelden dergelijke regels. Op de website van de Nederlandse douane worden de landspecifieke afspraken toegelicht. U vindt de regels ook terug in de reisapp die is ontwikkeld door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Douane.

Regels invoer andere souvenirs

Ook met andere souvenirs moet u in sommige landen voorzichtig zijn. Zo mogen kunstvoorwerpen het land van herkomst nooit verlaten en is het ook illegaal om producten van koraal of ivoor mee terug naar huis te nemen. Meer weten? Lees dan dit artikel.

Op 27 juli 2021 spreken De MAX!-dj’s Manuëla Kemp en Jan Rietman met culinair journalist Janny van der Heijden over dit onderwerp en vragen zij haar welk lekkernijen zij graag meeneemt van vakantie.

(Bron: 24Kitchen, Buitenlandse Zaken, Belastingdienst, Nederland Wereldwijd)

Geef een reactie