dieet

Ons huidige eetpatroon is desastreus, onderzoekers komen met dieet dat de mensheid moet redden

Als we op dezelfde voet doorgaan met ons eetpatroon, dan is er in 2050 niet genoeg voedsel voor alle mensen die dan leven, zijn de gevolgen voor het milieu desastreus en zullen er nog veel meer voedsel gerelateerde gezondheidsproblemen zijn. Dat is de conclusie van een team internationale deskundigen, dat uitgebreid onderzoek gedaan heeft naar de toekomst van ons voedsel. Alle bevindingen zijn verwerkt tot een dieet dat vele levens en het voortbestaan van de planeet moet redden.

Ondervoeding én overvoeding

37 onderzoekers uit de hoek van de landbouw, gezondheid, klimaat, voedingsbeleid en duurzaamheid hebben samengewerkt en stellen dat ons huidige voedselsysteem grote gebreken vertoont. Aan de ene kant zijn meer dan 800 miljoen mensen ondervoed, terwijl aan de andere kant ruim 2 miljard mensen juist overvoed zijn. De huidige voedselproductie zorgt voor grote milieuproblemen en een enorme toename van aandoeningen als obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Als de wereldbevolking groeit naar 10 miljard in 2050, worden al die problemen nog vele malen groter en is het onmogelijk alle monden te voeden.

Dit dieet moet ons gezonder maken

We moeten daarom drastisch anders gaan eten volgens de onderzoekers. Vooral veel minder vlees, maar ook minder suiker, vet en zuivel. Hoe het dan wel moet, hebben de onderzoekers ook over nagedacht. Op basis van alle actuele wetenschappelijke kennis is een dieet opgesteld dat zowel gezond als duurzaam is. Het dieet bevat vooral veel groenten, noten, volkoren granen en fruit. Verder niet of nauwelijks rood vlees, slechts kleine beetjes kip, vis en zuivel en minimale hoeveelheden suiker en vet. Kort samengevat: 2 keer zo weinig vlees en suiker en 2 keer zoveel groeten en fruit.

Liefde voor vlees diepgeworteld

Het gezonde dieet kan volgens het onderzoeksteam jaarlijks 11 miljoen doden als gevolg van onvoldoende, slecht of te veel voedsel voorkomen. Maar wat kan de mensheid overhalen dit nieuwe eetpatroon te omarmen? Vooralsnog zijn de meeste mensen dol op hun stukje vlees. Ook al zijn in 2018 in Nederland 2 op de 5 mensen beduidend minder vlees gaan eten, nog steeds eten we gemiddeld 735 gram vlees per week. Terwijl dat volgens het dieet maximaal 300 gram mag worden. Volgens het onderzoekteam moet er daarom een overgang worden ingezet naar een gezond en houdbaar voedingssysteem. Daarin ligt een grote rol bij overheden, maar ook bij internationale organisaties, bedrijven, boeren, wetenschappers en consumenten zelf. De onderzoekers realiseren zich dat het “erg ambitieus” is om te hopen dat iedereen in de wereld zich aan het dieet gaat houden, maar ook al wordt het gestelde doel niet helemaal gehaald, is het volgens hen beter om te proberen er zo dichtbij mogelijk te komen.

Pioppi dieet

In het Italiaanse dorp Pioppi zijn ze al op de goede weg. Daar wordt nauwelijks vlees gegeten en worden de inwoners beduidend ouder. Hun dieet is niet onontdekt gebleven en ook in Nederland erg populair geworden.

Lees ook: minder vlees op het menu, vooral mannen hebben hier nog moeite mee en duurzaam eten wordt heel eenvoudig met deze tips.

(Bron: Volkskrant, nu.nl)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Snipsnap says:

  Het is zo jammer van deze tijd dat alles maar te koop is.
  Ik bedoel, de winkels puilen uit met etenswaren die we helemaal niet nodig hebben.
  Alles is overal maar te koop en het moet zo goedkoop mogelijk zijn.
  We slaan maar wat in, en de helft van dat alles verdwijn in de vuilbak.
  Men heeft ook helemaal geen tijd meer om te koken, alles moet snel klaar zijn.
  Een heel verdrietige ontwikkeling van deze tijd.
  Dat vind ik heel jammer, want we verliezen de waarde van eten.
  Als men nou gewoon eens bewuster wordt van wat men eet, dan koop men hopelijk wat bewuster in.
  Ik denk dat dat beter is dan iedereen maar te verbieden om minder vlees te eten.
  Vlees hebben we ook nodig, net als vis, ga gewoon eens naar een echte slager en haal daar nou eens echt een lekker stukje vlees, dan is het misschien wel duurder maar geniet je bewuster van wat je eet.
  Mensen, wordt eens wat bewuster van het leven, de natuur en alles wat we op aarde van de Hemelse Vader hebben gekregen om van en met de leven!!

   Ankertiel says:

   Exact, ’s woensdags naar de markt en zaterdagmorgen de rest boodschappen en vd overgebleven restjes groenten maakten we een heerlijke soep in het weekeinde, misschien leren de mensen nu weer koken en improviseren.
   Een griep voelden we nauwelijks door een overschot aan weerstand.

  oosterwijck says:

  Zolang de voedselindustrie, ons eetpatroon als winstmodel/verdienmodel zien, veranderd er niets, aan : teveel, te vet en te zoet, teveel conserveringsmiddelen. Laten we beginnen met de reclamespotjes voor voedsel verbieden. Vervolgens stuntprijzen voor voedsel verbieden. Tevens, voedselproducenten (agrariërs) wereldwijd, gegarandeerde inkomens bieden. Plastic verpakkingen verbieden. Met deze maatregelen, wordt de voedselproductie weer normaal. Daarmee zijn we er nog niet: de wereldbevolking is te groot voor een ecologisch evenwicht van de aarde. De oceanen en zeeen worden leeggevist, de vleesindustrie, vervuild de atmosfeer en kost teveel plantaardig voedsel en drinkwater. De opwarming van de permafrost is véél te hoog. Er is niet voldoende drinkwater, dat bovendien teveel vervuild is (met medicijnen en bestrijdingsmiddelen). Minstens de helft van de wereldbevolking moet verdwijnen. Als dit niet met geboortebeperking kan, moet het maar met virussen. Maar we moeten van die mensenplaag af. Als het muizen of kakkerlakken betreft, waren ze allang vernietigd. Maar mensen zijn veel gevaarlijker, voor het behoud van de planeet.

  oosterwijck says:

  Zoals we dinsdagavond in de documentaire hebben kunnen zien, is de darmflora (bacterien) heel belangrijk voor onze gezondheid. Een goede darmflora is essentieel voor een goede gezondheid. Medicijnen verstoren de darmflora en tasten daarmee Uw gezondheid aan. Bijvoorbeeld: anti cholesterol medicijn, verstoord uw darmflora, waardoor uw cholesterol juist stijgt en de chemicaliën laten het cholesterol weer zakken met diverse bijwerkingen als volgt. Beter is om géén anticholesterol medicijnen te gebruiken, maar uw voeding af te stemmen op een goede bacterie balans in Uw darmen. Géén chemicaliën in Uw lijf en géén bijwerkingen. Met deze theorie kunt U ook in gewicht afvallen of aankomen, depressies verminderen en suikerziekte genezen.

  Ankertiel says:

  Zelf heb ik de ervaring dat 10 uur intensief sporten niet met nog meer eten gepaard moet gaan, integendeel hoe meer beweging hoe minder trek en we alle gif uit ons lichaam eruit transpireren of misschien zelfs omzetten in brandstof. Stevig onbijt, degelijke lunch en 3 gangen ’s avonds volstaat, liefst met een degelijke groentesoep, moeheid was ons vreemd en 5/6 uur slaap was meer dan genoeg.