midden in de nacht wakker

Met deze tips is midden in de nacht wakker liggen verleden tijd

Er zijn niet veel dingen zo vervelend als midden in de nacht wakker worden en vervolgens niet meer in slaap kunnen vallen. Gelukkig bestaat er soms een remedie tegen wakker liggen. Heeft u de volgende tips al eens uitgeprobeerd? 

Iedereen wordt ’s nachts weleens wakker, maar waar sommigen dan vanzelf weer in slaap vallen blijven anderen de rest van de nacht in bed woelen. Wat kunt u daar aan doen?

Zet te verwarming lager

Ten eerste is het belangrijk dat uw kamer de juiste temperatuur heeft om in te slapen. Het is overdag misschien wel lekker dat een kamer wat warmer is, maar hoe warmer een kamer is, hoe lastiger het is om er in slaap te vallen. Dit komt doordat uw lichaamstemperatuur daalt wanneer u in slaap valt, in een koude kamer wordt u lichaam dus als het ware wat sneller slaperig. Volgens de National Sleep Foundation ligt de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 15 en 19 graden celsius. Toch kan dit, afhankelijk van de slaapkamer, ook nog te warm zijn. Voelt uw kamer een beetje benauwd aan? Dan is het goed om de thermostaat nog wat lager te zetten, of uw raam even op te doen. Sowieso is een goede ventilatie belangrijk.

Raam open of dicht
Lees ook: Wat is beter: slapen met het raam open of dicht

Kijk niet op uw telefoon

Het is misschien verleidelijk om naar uw mobiele telefoon te grijpen wanneer u niet kunt slapen, maar probeer dit toch niet te doen. Blootstelling aan het licht van een mobiele telefoon, tablet, e-reader of laptop vlak voor of tijdens het slapen gaat de productie van het slaaphormoon melatonine namelijk tegen. Wanneer u midden in de nacht naar een scherm kijkt gebeurt dat dus ook, waardoor u daarna nog lastiger in slaap valt. Probeer uw telefoon dus te vermijden, al is het alleen maar om even te kijken hoe laat het is. Grote kans namelijk dat u dan meteen ook even naar andere dingen op uw mobiel kijkt.

Mediteren

Als u niet kunt slapen kan de tijd behoorlijk langzaam voorbij tikken, zeker wanneer u uw mobiele telefoon niet als afleiding kunt gebruiken. Probeer daarom eens te mediteren, dit kunt u gewoon liggend vanuit bed doen en het zorgt ook nog eens voor ontspanning. Mediteren in bed doet u als volgt:

Stap 1: Ga op uw rug liggen, maak uw hoofd leeg, sluit uw ogen en adem diep in en uit.
Stap 2: Span uw spieren nu lichtjes aan, houd dit een paar seconden vast en ontspan ze weer. Zorg er wel voor dat u niet al uw ledematen tegelijkertijd aanspant, maar doe dit in stapjes. Begin bijvoorbeeld bij uw voeten en werk langzaam omhoog.

Op deze manier zult u langzaamaan helemaal ontspannen raken, waardoor het gemakkelijker is om weer in slaap te vallen.

Nachtelijke dorst of trek

Wordt u ’s nachts wakker omdat u dorst heeft? Drink dan geen cafeïne houdende drankjes zoals koffie of thee, hierdoor zult u zich juist minder slaperig gaan voelen. U kunt het beter bij water of eventueel een glas melk houden. Ook nachtelijk trek kan u uit uw slaap houden. Kies dan bij voorkeur voor een voedingsmiddel met de stof tryptofaan, zoals een banaan.

Even opstaan

Ligt u een half uur na het opvolgen van bovenstaande tips nog altijd wakker? Dan is het aan te raden om op te staan en naar een andere ruimte in uw huis te gaan. Het klinkt misschien wat raar om dit midden in de nacht te doen, maar is wel goed voor uw lichaam. Op deze manier kan uw brein de slaapkamer namelijk niet associëren met wakker blijven. Ga in de andere ruimte vervolgens even mediteren, een to do lijstje maken, of lees een boek. Deze dingen helpen om uw hoofd leeg te maken. Hierdoor zult u sneller moe worden en weer willen slapen.

Niet verzetten

Kunt u nou echt niet meer in slaap komen? Dan is het soms beter om u niet tegen dat gevoel te verzetten en gewoon maar op te staan en aan de dag te beginnen. Het gevolg hiervan is dat u (door het slaaptekort) aan het einde van de dag erg moe zult zijn, maar dit resulteert er wel in dat u de volgende nacht waarschijnlijk beter zult slapen. Het is echter niet gezond om deze tactiek vaak toe te passen. In een eerder artikel geven we tips om beter wakker te blijven na een nacht slecht slapen.

Houden de slaapproblemen aan? Dan kunt u uw huisarts altijd om raad vragen. Ook nachtelijk piekeren lost u met de bovenstaande tips bijvoorbeeld vaak niet op.

(Bron: &C magazine, Slaapwijzer.net, Rust.nl, archief)

Geef een reactie

Reacties (9)

  Jeichien Ottens says:

  Het slaapkamer raam staat 24 x 7 open als het weer erop staat gaat deze dicht. Verder even een half uurtje wandelen en alles opnemen wat ik zie zo maak in mijn hoofd leeg op de automatische piloot loop ik later de badkamer in en ontdoe ik mij van de kleding en andere noodzakelijke dingen tanden poetsen gezicht reinigen nog steeds op de automatische piloot en een leeg hoofd ga dan naar mijn koude bed en kruip onder de dekens en ben binnen 5 minuten weg ” mijn lichaam weet het door het dagelijks te herhalen”

  RoosKe says:

  Vreemd dat er de laatste tijd zo op wordt gehamerd dat je niet naar schermpjes moet kijken als je snel in slaap wilt vallen. Er is één ding waar ik juist slaperig van word en dat is van tv kijken. Ja ook midden in de nacht. En ik slaap al helemaal niet in als ik op mijn rug lig. 😉

   DOORNROOSJE says:

   Ja, dat heb ik dus ook. Ik kan nooit lang tv kijken in bed savonds, val geheit in slaap.
   Smorgens gaat het wel goed.

  Giorgakis says:

  Schaf een Zwaartedeken aan. Ideaal. Lag ook veel en lang wakker. Maar sinds ik onder een zwaartedeken slaap, word ik nog steeds wel paar keer per nacht wakker maar slaap zó weer in. Zou niet anders meer willen.

  Emely says:

  Mediteren kan goed werken, maar je hoofd leegmaken is onzin, dat kan niet en moet je ook niet proberen. Ik heb een tip. Denk aan dat wat je fijn vindt of gelukkig van wordt, stel je voor dat je dat doet. Sta niet te lang stil bij je fantasie, maar ga naar een andere situatie waar je blij van wordt ezv. Werkt heel ontspannend.

   DOORNROOSJE says:

   Zeker niet doen, je hoofd leegmaken. Dan heb je geen hersens meer! 🤪

  Scatola says:

  Ik word vaak na een paar uur slapen wakker en dan komen de spoken uit het verleden me plagen. Mijn gedachten een andere kant op sturen lukt dan niet. Ik heb een flesje lavendelolie bij mijn bed staan en als het niet lukt om weer in te slapen, smeer ik wat lavendelolie op mijn polsen en onder mijn kin. Dat geeft net voldoende ontspanning om weer snel in slaap te vallen. Een probaat middel, een aanrader!

  Fem555 says:

  Er is een hele oude ademhalingsoefening uit de ayurveda die heel goed werkt als je midden in de nacht akker wordt en niet meer kan inslapen. sportrusten.nl/ademhalingsoefening-andrew-weil-4-7-8/

  Mokum says:

  Vaste prik:
  00:00 uur naar bed.
  04:00 uur plassen en even het laatste nieuws op de iPhone.
  04:30 uur weer oogjes toe.

  Geen problemen mee.
  Verzet is zonde.