winter

In de winter naar buiten? Goed voor uw slaapritme en humeur

In de winter klinkt het misschien niet altijd even aanlokkelijk om naar buiten te gaan, maar toch is dat juist in deze tijd van het jaar belangrijk. Door naar buiten te gaan houdt u namelijk uw gezondheid en humeur op peil. 

Daglicht

’s Winters mag de zon dan misschien minder en minder fel schijnen, maar er is wel daglicht. Dit daglicht is zelfs in de winter nog 100 tot 150 keer sterker dan binnenverlichting en dat doet veel goeds voor uw lichaam. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die overdag meer zonlicht zien ’s nachts dieper slapen en zich in de ochtend frisser voelen. Daarom is het juist in de winter belangrijk om ook naar buiten te blijven gaan.

daglicht
Lees ook: Daglicht heeft een groot effect op uw gezondheid en waarschijnlijk krijgt u het te weinig

Biologische klok

Daarnaast heeft daglicht ook een belangrijk effect op de biologische klok. Deze loopt bij veel mensen namelijk iets trager dan 24 uur per etmaal, maar daglicht (zeker in de ochtend) versnelt de biologische klok waardoor deze beter in het ritme van dag en nacht past. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam ’s avonds op tijd moe wordt waardoor u gemakkelijker in slaap kunt vallen en slaaptekort wordt voorkomen. Dit heeft ook weer invloed op uw humeur, want niemand wordt vrolijker van een slaaptekort.

bed wekker
Lees ook: Zo komt u ook in de winter gemakkelijker uit uw bed in de ochtend

Ochtendwandeling

Het kan bijvoorbeeld helpen om zodra het ’s ochtends licht is een stukje te gaan wandelen in de buitenlucht, zeker wanneer u moet opstaan wanneer het nog donker is. Op die manier geeft u uzelf alsnog een dosis daglicht en maakt u het uw lichaam op den duur een stukje gemakkelijker om op te staan en om op tijd te gaan slapen. Ook kan het zinvol zijn om uw werkplek op een lichte plek in te richten, waardoor u zoveel mogelijk daglicht meekrijgt. Hoe meer u gedurende de dag dus buitenkomt, hoe beter uw slaap en humeur uiteindelijk worden.

(Bron: Nu.nl, Rijksuniversiteit Groningen, Margriet.nl)

Geef een reactie

Reactie

    Astroyet says:

    s’ Winters moet zijn: ’s Winters (des winters)
    In de winter kan ook.