coronavirus

Coronavirus: al onze artikelen op een rij

Het nieuwe coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt domineert al tijden het nieuws. Ook op MAX Vandaag besteden wij geregeld aandacht aan het virus dat steeds meer mensen lijkt te besmetten. Een overzicht van de artikelen tot nu toe.

Het coronavirus

In dit stuk neemt MAX-huisarts Ted van Essen het nieuwe coronavirus onder de loep. Hij legt uit wat dit virus kan veroorzaken en kijkt terug op eerdere uitbraken van soortgelijke virussen. Ook legt uit hij waarom er niet direct een vaccin is tegen dit virus is.

Omroep MAX en de Luisterlijn slaan handen ineen

De maatregelen die worden genomen tegen het coronavirus kunnen isolerend werken. MAX wil hier samen met de Luisterlijn iets aan doen.

Thuis door het coronavirus? Met deze (online) activiteiten verveelt u zich geen moment

De titel zegt het al. Heeft u last van coronaverveling? Wij hebben tips!

Coronavirus in Nederland: alle overheidsmaatregelen op een rij

De overheid heeft inmiddels een serie landelijke maatregelen genomen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Wij hebben al deze maatregelen voor u op een rij gezet en vertellen u op welke overheidswebsite u de laatste ontwikkelingen kan volgen.

Alleen door het coronavirus? De Luisterlijn biedt een luisterend oor

Het coronavirus kan eenzaamheid veroorzaken bij mensen die tot zogenoemde ‘kwetsbare groepen’behoren. Zij mogen door de nieuwe overheidsmaatregelen beperkt bezoek ontvangen, waardoor zij meer op zichzelf aangewezen zijn. Voor deze mensen kan de landelijke telefoondienst de Luisterlijn uitkomst bieden.

Coronavirus: deze dingen zijn belangrijk om nu dagelijks extra schoon te maken

Het is nu extra belangrijk om bepaalde objecten die veel gebruikt worden goed schoon te maken. Wij zetten op een rij welke dingen op de werkvloer en in huis elke dag extra gereinigd kunnen worden, om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan.

Hoe wordt een epidemie van het coronavirus aangepakt?

De woorden ‘coronavirus’ en ‘epidemie’ worden steeds vaker in 1 zin gebruikt. Dokter Ted vertelt hoe Nederland zo’n corona-epidemie aanpakt.

Coronavirus: werken paracetamol en ibuprofen?

Naast desinfecterende middelen kopen Nederlanders ook steeds meer doosjes paracetamol en ibuprofen. Is het verstandig deze middelen in huis te halen en werken ze ook echt tegen het coronavirus?

Kan uw huisdier ook besmet raken met het coronavirus?

Mensen kunnen ziek worden door het coronavirus, maar hoe zit dat met dieren? Kunnen zij ook ziek worden door dit virus?

Vakantie annuleren uit angst voor coronavirus? Reissom krijgt u niet altijd terug

Gaat u binnenkort op vakantie naar het buitenland, maar durft u niet zo goed te gaan door het nieuwe coronavirus? Weet dan dat u de reissom niet altijd terug krijgt. Ook niet als u een annuleringsverzekering of reisverzekering heeft. Ook in het geval van een negatief reisadvies krijgt niet iedereen zijn of haar geld terug. In dit artikel gaan we hier dieper op dit onderwerp.

Coronavirus veroorzaakt meestal milde klachten: wat houdt dit in?

8 op de 10 mensen die besmet raakt met het coronavirus vertoont ‘milde klachten’, blijkt uit een groot Chinees onderzoek. Maar wat houden deze milde klachten eigenlijk in? Wij vragen het aan dokter Ted.

Testen op het coronavirus werkt zo

Het RIVM wil dat er in Nederland meer getest gaat worden op het coronavirus. Om dit te bereiken moeten er meer testlocaties komen. Hoe werkt dat testen op het coronavirus eigenlijk. Wij leggen het uit.

Coronavirus overleeft in het lichaam, maar ook daarbuiten?

Het coronavirus wordt meestal van mens tot mens overgebracht, maar is het ook mogelijk dat mensen besmet raken via spullen? Besmette vochtdruppeltjes belanden immers ook op objecten, maar kan het virus daar ook op overleven?

Coronavirus verspreidt zich snel, maar genezen is mogelijk

Wereldwijd zijn er op het moment van schrijven 3.826 mensen overleden. Het feit dat er mensen aan dit virus overlijden is natuurlijk geen goed nieuws, maar het is goed om te beseffen dat er ook veel mensen weer beter worden. In dit artikel verwijzen wij naar een kaart waarop u precies kunt zien hoeveel mensen er zijn genezen

Let op! Wij proberen de artikelen die wij in dit overzicht noemen zo vaak mogelijk bij te werken zodat zij zo actueel mogelijk zijn. Het is echter niet mogelijk om dit bij elk artikel te doenWilt u direct weten wat de huidige stand van zaken is rondom het coronavirus in Nederland? Raadpleeg dan de website van het RIVM. 

( Bron: RIVM, ANP, Ted van Essen)

Geef een reactie

Reacties (11)

  Rilian says:

  Als verantwoordelijk buger probeer ik mijn mening over maatschappelijke gebeurtenissen zo goed mogelijk te onderbouwen door het lezen van publicaties over onderwerpen. In dagbladen en in wetenschappelijke tijdschriften.
  Dat is niet altijd eenvoudig. Publicaties spreken elkaar niet zelden tegen. Soms bekruipt me het gevoel dat er sprake is van Fake News (nepnieuws). Zo ook bij een aantal publicaties over het Coronavirus. Kort samengevat lijkt het er volgens veel publicates en een aantal deskundigen op dat dit virus niet gevaarlijker is dan het gemiddelde griepvirus. Gevaarlijker in de zin van het aantal doden per besmette inwoner. Toch worden er m.b.t. het Coronavirus rigoureuze maatregelen genomen die de vrijheid van mensen inperken en grote economische gevolgen hebben. Is dat een voorbode voor toekomstig overheidshandelen bij een griepgolf? Of met een omgekeerde analogie: er overlijden wereldwijd nog altijd meer mensen per dag aan voedselgebrek dan aan een besmetting met het Coronavirus. Waar blijven de rigoureuze maatregelen?

  Het begrip Nepnieuws dringt zich op als de berichten spreken van x aantal doden door het Coronavirus. Voorzover daar (bedroevend weinig overigens) enige uitleg bij wordt gegeven, lijkt het er toch ernstig op dat mensen ovrlijden aan longfalen en/of uitval van andere lichaamsfuncties, vaak gerelateerd aan een al langer bestaand ziektebeeld en/of een zwakke gezondheid op hoge leeftijd. Omdat de patiënt blijkt het Coronavirus onder de leden te hebben wordt het een Corona-dode. Met dezelfde logica kan men spreken van een hepatitis-dode. Er zijn meer mensen met een van de hepatitis virussen in hun bloed dan het Corona virus om maar een voorbeeld te geven.

  Uiteraard gedraag ik mij als verantwoordelijk burger naar mijn medemens, net zoals ik doe als ik een verkoudheid of griep onder de leden heb. Ik ga niet hoestend en proestend bij mijn bejaarde vader op bezoek, maar bel hem wat vaker en handen wassen doe ik zowiezo regelmatig. Quarantaines en andere gekkigheid en hitserige media-uitingen laat ik van me afglijden.

  Gerard1949 says:

  Het blijkt dat de normale griepgolf ook veel slachtoffers velt.
  Bij de uitbraak van de Mexicaanse griep werden in 2009 door Minister Klink 34 miljoen vacins besteld.
  Er werden maar 10 miljoen gebruikt.
  De minister werd geadviseerd geen tweede order na de eerste order van 17 miljoen te bestellen.
  Hij bestelde ze wel.
  Zo werden er 20 miljoen vaccins niet gebruikt, en dus vernietigd.
  Voor 300 miljoen euro over de balk gegooid.
  De Minister had zich gek laten maken door de viroloog Ab Osterhaus.
  Betaald door de farmateutische industrie

  Thea M says:

  Corona is geen gewone griep, het is een nieuw virus waar mensen nog geen weerstand tegen hebben omdat ons lichaam dat virus nog niet kent. Er zijn mensen die dit bagataliseren, maar ik doe dat niet. Tegen griep kan je gevaccineerd worden, tegen Corona bestaat nog niets en daarom is Corone zeer gevaarlijk voor hart/long patiënten zoals ik, maar ook voor ouderen….
  Maar daar denken veel mensen niet aan…..dat het voor de één een mild verloop kan hebben wil nog niet zeggen dat het voor iedereen zo is, er zijn inmiddels al 4000 doodden en dat kun je niet wegzetten als een simpele griep.

  oosterwijck says:

  Een groot misverstand is: dat Corona lijkt op een verkoudheid. Corona verschijnselen zijn, een droge hoest, zonder speculum. Dus als U verkouden bent met een loopneus en speculum ophoesten, is het géén Corona. Het virus is groter dan andere virussen (400nM) en overleefd niet bij temperaturen hoger dan 28 graden. Dus als U warme thee of koffie drinkt, vernietigd het virus in de mond. En nu de temperaturen oplopen in Italie en Spanje, zal de ziekte daar ook snel afnemen. Blijf zoveel mogelijk binnen, blijf bij anderen uit de buurt.

   Thea M says:

   Als het niet overleeft bij een temperatuur van 28 graden Celsius, hoe verklaar je dan de corana in Brazilië, Frans Quiana en Suriname, daar zijn de Temperaturen al een poos boven de 30 graden Celsius. Dus dat klopt ook niet, men wist dat ook nog niet zeker vertelde het RIVM.

   IrisdeS says:

   De lichaamstemperatuur van een mens is 37graden. Hoezo het virus overleeft niet 28 graden en meer?!?

  harry010 says:

  Het is vreselijk erg,
  Moest wel vreselijk lachen om Lubach op zondag.

  En…..,een paar weken elkaar begroeten met de voeten is weer eens wat anders,
  P.S. Zijn er nog keukenrollen?

  oosterwijck says:

  Het Corona virus is in 2013 ontwikkeld in China als het Wuhan-400 virus, als biologisch wapen. Alles over dit virus is te lezen in het boek, “The eyes of darkness, van Dean Koontz. Bekroont als, Best selling authur van de New York Times.

  IrisdeS says:

  vanochtend met stomheid geslagen: in het nieuws werd me duidelijk dat we OOK binnen MET DRIE personen kunnen zijn.
  Waarom maken wij ouderen (en onszelf) dan zo eenzaam?
  Laten we ons hier dan te veel, of meer dan nodig, leiden door angst?
  Natuurlijk voorzichtig zijn met de oudjes, de juiste maatregelen in acht nemen…

  parrhesia says:

  De laatste Maanden is er heel wat Corona informatie aan de wereldbevolking verstrekt,
  nu het thema: Paracetamol, maar dit nu even terzijde.
  Zoals vanouds bekend, besteed men ook nu weer veel tijd /geld aan de gevolgen die voortkomen uit de slordige mannier waarop multinationals vrije ondernemers omspringen met onze natuur, milieu, de volksgezondheid.
  Indien men als regering vooraf meer aandacht zou geven aan de “ schadelijke” gevolgen v.h. profijt zuchtig ondernemen – dat door bedrieglijk lobbyisme mede wordt bewerkstellig- zou ons veel meer ellende bespaart blijven. Het doorgeschoten globaliseren, het vrije ondernemerschap, zij nemen niet hun verantwoordelijkheid bij de schadelijke gevolgen die hieruit voortkomen.
  Indien mogelijk creëren ze er eerder nieuwe verdienmodellen voor, of ze laten deze gevolgen over aan het gepeupel/ bevolking!
  De gezondheidskosten worden steeds hoger, kanker neemt ieder jaar toe, van paracetamol uit China kun je mogelijk ook al kanker krijgen, waarvan krijgt men eigenlijk geen klachten en ziektes? De bijsluiters schreeuwen over de mogelijke gevolgen indien je van medicijnen gebruik maakt.
  Wanneer houden we eindelijk op het paard achter de wagen te spannen, zoeken we naar andere, nieuwe, menswaardigere verdienmodellen, zonder overmatige schadelijke gevolgen!
  Gegroet en beterschap voor iedereen die ziek kan worden door slordigheid! ??

  Indien regeringen meer zouden investeren in onafhankelijk onderzoek op deze gebieden zou ons veel menselijke en financiële ellende gespaard blijven!

  parrhesia says:

  De laatste Maanden is er heel wat Corona informatie aan de wereldbevolking verstrekt,
  nu het thema: Paracetamol, maar dit nu even terzijde.
  Zoals vanouds bekend, besteed men ook nu weer veel tijd /geld aan de gevolgen die voortkomen uit de slordige mannier waarop multinationals vrije ondernemers omspringen met onze natuur, milieu, de volksgezondheid.
  Indien men als regering vooraf meer aandacht zou geven aan de “ schadelijke” gevolgen v.h. profijt zuchtig ondernemen – dat door bedrieglijk lobbyisme mede wordt bewerkstellig- zou ons veel meer ellende bespaart blijven. Het doorgeschoten globaliseren, het vrije ondernemerschap, zij nemen niet hun verantwoordelijkheid bij de schadelijke gevolgen die hieruit voortkomen.
  Indien mogelijk creëren ze er eerder nieuwe verdienmodellen voor, of ze laten deze gevolgen over aan het gepeupel/ bevolking!
  De gezondheidskosten worden steeds hoger, kanker neemt ieder jaar toe, van paracetamol uit China kun je mogelijk ook al kanker krijgen, waarvan krijgt men eigenlijk geen klachten en ziektes? De bijsluiters schreeuwen over de mogelijke gevolgen indien je van medicijnen gebruik maakt.
  Wanneer houden we eindelijk op het paard achter de wagen te spannen, zoeken we naar andere, nieuwe, menswaardigere verdienmodellen, zonder overmatige schadelijke gevolgen!
  Gegroet en beterschap voor iedereen die ziek kan worden door slordigheid! ??

  Ps:Indien regeringen meer zouden investeren in onafhankelijk onderzoek op deze gebieden zou ons veel menselijke en financiële ellende gespaard blijven!