Duur 06:39
Gepubliceerd op 12 maart 2020

Alleen door het coronavirus? De Luisterlijn biedt een luisterend oor

Om verspreiding van het coronavirus te reduceren adviseert de overheid bezoek aan ouderen en andere kwetsbare mensen te beperken. Zij zijn immers extra vatbaar voor het virus. Doordat bezoek wegblijft ligt eenzaamheid voor sommige mensen op de loer. De Luisterlijn kan dan uitkomst bieden. 

Eenzaam door nieuwe maatregel

Op 12 maart 2020 maakt de overheid een nieuwe pakket maatregelen bekend om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een van deze maatregelen is om bezoek aan mensen die tot de kwetsbare groepen behoren zoveel mogelijk te beperken. Ouderen vallen hier ook onder, want hun weerstand is vaak minder goed, waardoor het lichaam zich niet optimaal kan verzetten tegen het virus.

Deze mensen beschermen tegen het virus is dus van belang, maar daardoor ligt eenzaamheid wel op de loer. Bezoek blijft immers weg, waardoor mensen op zichzelf aangewezen zijn.

Luisterlijn kan uitkomst bieden

Voor mensen die (verder) dreigen te vereenzamen door de bezoeksmaatregel kan de telefoon uitkomst bieden. Zij kunnen bijvoorbeeld bellen naar de Luisterlijn, een landelijke telefoondienst die 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar is. Iedereen die behoefte heeft aan een luisterend oor kan bellen met het landelijk nummer 088 – 0767 000. Naast dit centrale nummer kent de Luisterlijn ook veel lokale afdelingen die allemaal een eigen telefoonnummer hebben. U vindt deze nummers op de website van deze telefoondienst. Als u 1 van deze lokale nummers belt krijgt u iemand uit die regio aan de telefoon.

Chatten en mailen

Naast bellen, kunnen mensen de Luisterlijn ook via e-mail of chat bereiken. De chat is dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur open. Net als de telefoonlijn worden ook de chat en de e-mail van de Luisterlijn bemand door vrijwilligers.

Goed om te weten is dat de Luisterlijn er niet is voor medische vraagstukken in het algemeen of over het coronavirus. Met medische vragen bent u beter af bij uw huisarts. Specifieke vragen over het coronavirus? Het RIVM heeft een speciale telefoonlijn geopend die u dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur kunt bereiken via 0800-13351.

Word vrijwilliger bij de Luisterlijn

Zoals al beschreven wordt de Luisterlijn draaiende gehouden door vrijwilligers. De organisatie is altijd op zoek naar nieuwe mensen om de teams mee te versterken. Lijkt dit u wat? Dan kunt u zich aanmelden via de website. Alle nieuwe vrijwilligers van de Luisterlijn krijgen een training voordat zij aan de slag mogen. Het kan zijn dat u, nadat u deze training heeft gevolgd, ook ’s nachts diensten voor de Luisterlijn moet draaien, want ook dan wordt er veel contact gezocht.

Luisterlijn in Tijd voor MAX

Tijd voor MAX besteedt op 13 maart 2020 aandacht aan het Luisterlijn in verband met de coronamaatregelen in ons land. Op 12 maart 2020 wordt de Luisterlijn door Jan Slagter ook al onder de aandacht gebracht in dit programma. Dit fragment ziet u bovenaan dit artikel. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag rond 17.10 uur op NPO 1.

(Bron: website De Luisterlijn, Redactie Tijd voor MAX, archief)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer