Luisterlijn

Omroep MAX en de Luisterlijn slaan handen ineen om aandacht te vragen voor eenzaamheid, angst en zorgen door Coronamaatregelen

Omroep MAX en de Luisterlijn starten een grote campagne om aandacht te vragen voor ouderen die geïsoleerd raken naar aanleiding van de maatregelen tegen het Coronavirus.

Speerpunt van de campagne is een televisiespot die vanaf dinsdag 17 maart 2020 te zien is. In de spot doet MAX-directeur Jan Slagter een oproep om er voor elkaar te zijn, zonder dat we bij elkaar kunnen zijn. Ook wordt het telefoonnummer van de Luisterlijn benoemd. De Luisterlijn zet in deze tijden van quarantaine alle zeilen bij om mensen een luisterend oor te bieden.

Verlies contact met buitenwereld

Omroepbaas Jan Slagter: “Door de terechte maatregelen van de overheid verliezen steeds meer ouderen het contact met de buitenwereld. Hen wordt geadviseerd om sociale contacten te vermijden en zoveel mogelijk binnen te blijven. Tel daarbij op dat activiteiten in buurt- en verzorgingshuizen massaal worden afgelast. Allemaal belangrijke maatregelen, maar onze ouderen worden hier extra hard door getroffen. Met deze campagne willen we hen laten zien dat we er voor ze zijn. Tegelijkertijd doen we een oproep aan Nederlanders om er vóór elkaar te zijn, zonder dat we met elkaar kunnen zijn.”

Luisterlijn

Bij de Luisterlijn voeren jaarlijks 1500 vrijwilligers in totaal zo’n 300.000 gesprekken met mensen die zich angstig of eenzaam voelen, of om uiteenlopende reden behoefte hebben aan een luisterend oor. In verband met het coronavirus zijn er extra vrijwilligers ingezet. De Luisterlijn is anoniem te bereiken via 088 – 0767 000. Op www.luisterlijn.nl is er ook de mogelijkheid om met vrijwilligers te mailen of chatten, dit kan een uitkomst zijn voor mensen met een auditieve beperking. De Luisterlijn biedt een luisterend oor, maar is er niet om medische vragen te beantwoorden.

Johan Rutten, waarnemend directeur-bestuurder bij de Luisterlijn: “De maatregelen rondom het coronavirus leiden tot meer gevoelens van eenzaamheid, angsten en zorgen. Het gebrek aan sociaal contact zorgt ervoor dat meer mensen zich alleen voelen. Het is belangrijk om hierover te kunnen praten en contact te hebben. Als Luisterlijn spelen we nu een belangrijke rol. Mensen moeten weten dat ze 24/7 terecht kunnen bij onze vrijwilligers. Om zoveel mogelijk mensen te woord te kunnen staan, hebben we onze vrijwilligers én beroepskrachten gevraagd zich extra in te zetten.”

Maximale aandacht

MAX besteedt de komende periode veelvuldig aandacht aan dit thema. In zijn programma’s op radio en televisie, in het MAX Magazine, op MAXVandaag.nl en op sociale media. De radio- en televisiespots worden onder andere uitgezonden in de ledenwerfzendtijd van Omroep MAX. Alle publieke omroepen krijgen jaarlijks van de NPO een aantal weken toegewezen om op radio en televisie leden te werven. “Op dit moment hebben ouderen die geïsoleerd zijn geraakt of dreigen te raken onze maximale aandacht nodig” zegt Jan Slagter.

 Programma’s in het teken van het coronavirus

De komende periode besteden de MAX-programma’s op radio en televisie dagelijks op NPO 1, NPO 2 en NPO Radio 5 aandacht aan het coronavirus en de impact ervan op het dagelijks leven van ouderen. Alle deelnemende MAX-programma’s komen met updates rondom het coronavirus en de invloed op het dagelijks leven van ouderen. De updates richten zich bijvoorbeeld op verbinding in tijden van isolatie, bieden handvatten aan mensen die in de problemen dreigen te raken door quarantainemaatregelen en zorgen voor nieuws en informatie omtrent het coronavirus. MAXVandaag.nl verzamelt op de speciale pagina MAXVandaag.nl/coronavirus nieuws en initiatieven rondom het coronavirus uit het hele land.

Geef een reactie

Reacties (5)

    zeeland says:

    mijn verhaal
    Alleen door Corona! Voor mij maakt het eigenlijk niets uit. Eenmaal per week praat ik met de kassiere dankUwel en tot ziens.Dat is al 5 jaar lang zo sinds mijn echtgenoot is overleden met wie ik 52 jaar samen ben geweest. Voor mij is dus Corona niet erg ware het niet dat ik twee honden heb waar ik me heel erg veel zorgen om maak omdat ik niet wil dat ze naar een ander adres zouden moeten omdat ik er niet meer ben. Dus daar ben ik heel bang voor. Dat is de reden waarom ik op de been wil blijven. Ik ben helemaal alleen en echt eenzaam want veel mensen vinden zichzelf eenzaam maar dan hebben ze nog altijd iemand waar ze op terug kunnen vallen. Ik niet! Voor mij zijn alle dagen hetzelfde, feestdag of geen feestdag. Mijn verjaardag vergeet ik maar gemakshalve. Ik gedenk wel altijd mijn kleine familie en mijn echtgenoot en verder houdt het op. Voel ik me zielig? Soms, maar vaak voel ik me ook vrolijk en kan ik alles vergeten wat negatief is maar heel soms wordt het me toch teveel omdat ik mijn ganse leven zowat alleen ben geweest vanwege de baan die mijn man had en heel vaak in het buitenland reisde.
    Ik ben wel altijd bang om ziek te worden voor mijn honden want die zijn mijn alles dus al met al hoop ik vurig dat het coronavirus mij niet bezoekt en ik pas ziek wordt en kan vertrekken naar hierboven als mijn honden hun leven ook hebben uitgeleefd bij mij.

    oosterwijck says:

    Door deze gezondheidscrisis worden we weer even op de plaats gezet. … We hebben weer even gezien, hoe belangrijk sommige beroepen zijn, zoals: de mensen in de zorg, de boeren, de vrachtwagenchauffeurs, om er een paar te noemen. Alle schapen in Europa hebben schaapachtig in hun handen staan klappen, maar zullen we deze mensen ook financieel gaan waarderen. Als we nu de salarissen van bankiers en verzekeraars halveren (een groep zakkenvullers, die zichzelf onterecht topsalarissen hebben toebedeeld) kunnen we de salarissen van de echte helden sterk opwaarderen, zonder dat de totale kosten toenemen.

    Tineke Bol says:

    Belachelijk dat ouderen ’s morgens tussen 7 en 8 uur boodschappen kunnen doen bij AH.
    Dat moet landelijk bij alle levensmiddelenzaken worden: tussen 10 en 12 uur ’s morgens.
    Ikzelf heb last van hernia en het duurt wel een uur voordat ik d.m.v. oefeningen een beetje soepel word.
    Veel ouderen doen boodschappen met rollator. In dat mandje kun je niet veel boodschappen doen.
    Daarom moeten zij veel vaker in de week naar de winkel. Dus lopen ze tussen het andere publiek.
    Ik wilde bij AH online bestellen. Kon niet, zat de hele week al vol. Ouderen hebben ook vaak geen computer.
    Jongeren die verder de hele dag niets te doen hebben kunnen de andere uren hun winkelwagens en auto’s
    verder volproppen. Er wordt niet goed met de ouderen omgegaan. Hoop dat men na gaat denken.

    valerie3 says:

    hallo mijn vraag is ben je extra besmettelijk als je 50 bent en genezen sinds 5 jr van kanker

    Leentje83 says:

    Ik voel me veel verwant met “Zeeland”. Tot maart jl was ik mantelzorger voor mijn echtgenoot met Alzheimer. Nu woont hij na 60 jaar huwelijk in een verpleeghuis. Wij hebben geen kinderen, waarop wij kunnen rekenen. Wel,een paar vrienden en een heel lieve zus! Het valt mij steeds op dat partners van mensen in een verpleeghuis vaak “vergeten “ worden. Het gaat vaak over kinderen en kleinkinderen die gemist worden door (groot-)ouders, ik begrijp dat ook wel, maar ook wij missen onze partners van wie wij ongewild gescheiden zijn. Dat maakt ook heel eenzaam! Ik voel me zeker niet zielig, maar heb even goed wel eens behoefte aan een luisterend oor! Ik hou vol en ben dankbaar voor ons gezamenlijk verleden en ben heel blij dat ik mijn man nog steeds om de andere dag kan bezoeken, hoop,om die reden nog lang gezond te blijven!!
    ,