Duur 06:46
Gepubliceerd op 12 maart 2020

Vakantie annuleren uit angst voor coronavirus? Reissom krijgt u niet altijd terug

Het coronavirus is inmiddels in heel veel landen aanwezig en lijkt zich nog steeds snel te verspreiden. Gaat u binnenkort op vakantie naar een land waar dit virus is en twijfelt u of u wel wilt gaan? Dan is het verstandig om eerst de voorwaarden van uw annuleringsverzekering erbij te pakken.

90.000 besmettingen wereldwijd

Het coronavirus, de veroorzaker van de ziekte COVID-19, heeft op het moment van schrijven bijna 90.000 mensen over de hele wereld besmet. Na de eerste uitbraak in China verspreidt het zich snel over de hele wereld, waardoor het zich nu ook in andere werelddelen bevindt.

Vakantie annuleren door coronavirus?

Gaat u binnenkort naar een land waarvoor geen negatief reisadvies geldt, maar waar het coronavirus wel is? En wilt u eigenlijk niet gaan uit angst voor besmetting? Dan krijgt u waarschijnlijk nul op het rekest bij een eventuele verzekeraar en reisorganisatie. Er geldt immers geen negatief reisadvies, wat inhoudt dat het niet onverantwoord is om naar dit gebied af te reizen. U kunt in principe dus gewoon gaan en het is uw eigen keuze om niet te gaan.

Negatief Reisadvies

Pas als er ene negatief reisadvies geldt, wordt het een ander verhaal. het ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt of een land een negatief reisadvies krijgt. In het geval van het coronavirus baseert het ministerie dit oordeel op een combinatie van factoren. Zo houden de ambtenaren nauw contact met de ambassades in de besmette landen en wordt er gekeken naar de maatregelen die lokale overheden treffen. Ook berichtgeving in lokale media wordt op de voet gevolgd, zodat het ministerie een weloverwogen beslissing kan maken.

Contact met verzekeraar en reisorganisatie

Als er een negatief reisadvies wordt uitgeven voor een land of een gebied waar u binnenkort naartoe gaat is het verstandig om eerst contact op te nemen met uw reisorganisatie. In zo’n geval kunnen zij uw reis wellicht omboeken.

Indien u een annuleringsverzekering heeft is het ook handig om die polis erbij te pakken. Het kan zijn dat de verzekering uw reissom in dit geval (deels) dekt, maar weet wel dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Veel verzekeraars keren in het geval van een negatief reisadvies niets uit. Neem contact op met uw reisverzekeraar om erachter te komen wat hun beleid is op dit gebied. Ook kunt u op de website van verzekeringsvergelijker Independer kijken wat een annuleringsverzekering mogelijk niet en wel dekt in het geval van het coronavirus.

Los vliegticket gekocht naar risicogebied?

Heeft u een los vliegticket gekocht naar een land waar het coronavirus veel impact heeft en wilt u eigenlijk niet gaan? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij.  Weet ook dat er al verschillende maatschappijen zijn die niet meer naar uitbraakgebieden vliegen. Zo heeft Lufthansa alle vluchten naar China opgeschort en heeft budget airliner Easyjet bekend gemaakt minder naar Noord-Italië te zullen vliegen. Het Britse WizzAir vliegt tot nader orde ook veel minder naar het noorden van Italië. Reizigers die door deze beslissing hun reis niet kunnen maken, krijgen naar alle waarschijnlijkheid de volledige reissom terug.

Update 13-3-2020

Dit artikel is origineel gepubliceerd op 2 maart 2020. Inmiddels is het 13 maart en is er veel gebeurd op het gebied van reizen. De VS heeft de grenzen gesloten voor Europese reizigers uit 26 Schengenlanden, waaronder Nederland en ook verschillende Europese landen bewaken de grenzen strenger. Zo laat Noorwegen geen toeristen meer toe. Ook is het reisadvies voor Italië aangepast; reizen van en naar dit land mag nu alleen nog maar als dit strikt noodzakelijk is. Het ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft ook het reisadvies voor Spanje aangescherpt, waar het aantal coronadoden flink oploopt.

Omdat het virus zo snel om zich heen grijpt zien luchtvaartmaatschappijen zich genoodzaakt om maatregelen te nemen. Zo maakt KLM het voor reizigers mogelijk om hun vlucht kosteloos te annuleren. Ook Easyjet maakt dit mogelijk.

Op 12 maart 2020 vertelt Jeanine Janssen in Tijd voor MAX over de onzekerheden op vakantiegebied nu het coronavirus zich uitbreidt. Aan tafel zit ook Frank van Oostdam van de reisbranche-organisatie ANVR. Zij bevestigen beiden wat er al eerder in dit artikel wordt beschreven: mensen die hun vakantie annuleren uit angst voor het coronavirus krijgen vermoedelijk hun geld niet terug. U ziet dit fragment uit Tijd voor MAX bovenaan dit artikel.

(Bron: Lufthansa, RIVM, TUI, Independer, NPO Radio 1)

Geef een reactie

Reacties (4)

    oosterwijck says:

    Enerzijds mogen vliegmaatschappijen wél besluiten om niet meer naar risico gebieden te vliegen, maar U mag niet besluiten om niet naar risico gebieden te vliegen. Dat mensen besmet worden tijdens een vakantie in een risicogebied en na thuiskomst het halve land aansteken is geen enkel probleem. Als je maar niet de huisarts of de GGD lastigvalt. Die zijn na 10 besmettingen al overbelast. Het moet niet gekker worden.

    Janos says:

    Wij gaan binnenkort naar Bali met vakantie daar is het wat corona betreft nog vrij rustig.
    Ik heb begrepen, en dit is tevens een vraag, als wij onverhoopt moeten annuleren bij een negatief reisadvies
    van het ministerie v. buitenlandse zaken dan kunnen wij aanspraak maken op onze annuleringsverzekering, toch ?
    Janos

      MAX Vandaag says:

      Beste Janos,

      Bij een negatief reisadvies kunt u het best contact opnemen met uw verzekeraar.Daar kunnen zij u echt vertellen hoe het zit in het geval van een negatief reisadvies.

      Als u uw reis bij een reisorganisatie heeft geboekt, kunt u daar ook nog aankloppen in het geval van een negatief reisadvies. Het kan zijn dat zij u aanbieden de reis om te boeken. Als u er zeker van wilt zijn dat zij dit doen in het geval van een negatief reisadvies kunt u contact opnemen met de betreffende organisatie.

      Hopelijk heeft u iets aan deze informatie.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

    oosterwijck says:

    De machtshebbers gaan er eerst vanuit, dat de vakantiegangers hun verantwoording nemen, of onder druk van angst, besluiten thuis te blijven. Pas als blijkt dat vakantiegangers gewoon vertrekken en ziek terugkomen, om daarna de ziekte te verspreiden onder de omgeving en zo voor een gigantische onkostenpost zorgen, worden er maatregelen getroffen.

Bekijk ook

Meer