Duur 03:30
Gepubliceerd op 25 februari 2020

Coronavirus verspreidt zich snel, maar genezen is mogelijk

Van de meer dan 80.000 mensen die wereldwijd besmet zijn met het coronavirus, zijn er ongeveer 3.000 overleden. Het virus en de ziekte COVID-19 kunnen dus dodelijk zijn, maar genezing is ook mogelijk. Inmiddels zijn al meer dan 30.000 mensen weer beter.  

Wereldwijd zieken door coronavirus

Sinds december 2019 waart er een nieuw coronavirus rond dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Mensen met COVID-19 krijgen koorts, moeten hoesten en kunnen kortademig zijn. Ook kan de ziekte leiden tot de dood.

Europese besmettingen

De eerste corona-besmettingen vinden plaats in de Chinese regio Wuhan, waarna het zich in rap tempo verspreidt over China. De rest van de wereld volgt niet veel later. Ook in Europa, en dan met name in Italië, maakt het mensen ziek. Momenteel geldt er een in- en uitreisverbod in 10 Noord-Italiaanse gemeentes waar het virus is aangetroffen en ook in de Oostenrijkse en Zwitserse grensgebieden is COVID-19 vastgesteld bij mensen. Naast Italië, Oostenrijk en Zwitserland zijn er in onder andere deze Europese landen mensen besmet geraakt: Kroatië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, België, Groot-Brittannië, Finland en Zweden.

Coronavirus in Nederland

Op donderdag 27 februari 2020 wordt bekend dat er ook in Nederland een eerste patiënt is. Het gaat om een 56-jarige man uit Loon op Zand en hij ligt in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. De man is woensdag in het ziekenhuis opgenomen en ligt daar op een geïsoleerde afdeling. Afgelopen week zou hij in Tilburg carnaval hebben gevierd, maar tijdens een persconferentie op 28 februari 2020 maakt de burgemeester van Tilburg bekend dat de man tijdens carnaval nog niet besmettelijk was. Verder gaat het naar omstandigheden goed met de patiënt en wordt er nagedacht over thuisisolatie. De patiënt is volgens gezondheidsinstituut RIVM kort geleden in de Noord-Italiaanse regio Lombardije geweest.

Patiënte uit Amsterdam

Op vrijdag 28 februari wordt bekend dat er een tweede patiënt met COVID-19 is gediagnosticeerd. Het gaat om een inwoonster van Amsterdam en zij is vorige week ook in Lombardije (Italië) geweest. De patiënt heeft milde klachten en heeft geen link met de eerste patiënt. De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen, omdat haar huis in Amsterdam verbouwd wordt. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst Amsterdam brengt in kaart met wie deze patiënt contact heeft gehad door middel van contactonderzoek. De vrouw werkt in het Amsterdam UMC, op de locatie AMC. Zij doet daar geen patiëntgebonden werk, laat het ziekenhuis weten. De kans op besmetting in het ziekenhuis is dan ook klein. Het ziekenhuis meldt verder dat de patiënte donderdag nog in het ziekenhuis heeft gewerkt. Ze is daar in contact geweest met “ongeveer 20” mensen. Die mensen zijn inmiddels geïnformeerd en hebben instructies gekregen. Een ziekenhuiswoordvoerster kan niet zeggen of deze mensen nog worden getest.

In een kort filmpje legt het RIVM uit hoe een contactenonderzoek verloopt nadat bij een patiënt een besmettelijke ziekte is vastgesteld:

Onderzoek naar contacten Nederlandse patiënt

Terwijl een patiënt wordt geïsoleerd, onderzoeken de GGD’s met wie hij of zij contact heeft gehad. Deze mensen worden gecontroleerd op mogelijke ziekteverschijnselen. Als ze die hebben, worden ook zij geïsoleerd. Door zo’n contactenonderzoek worden nieuwe patiënten makkelijk gevonden en kan verspreiding van de ziekte worden voorkomen, aldus het filmpje. Teamhoofd en arts infectieziekten van de GGD in Amsterdam Anja Schreijer legt het als volgt uit: “Al die mensen gaan we dan bellen en vragen hun gezondheid 2 weken goed in de gaten te houden en zich te melden bij symptomen. Mocht er iemand besmet zijn, dan begint dat hele protocol opnieuw.”

Overheid opent informatienummer

De rijksoverheid opent een informatienummer waar mensen terechtkunnen met vragen over het nieuwe coronavirus. Dat meldt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Volgens de bewindsman leven er veel vragen over het coronavirus. Veel informatie is al te vinden op de website van de rijksoverheid, maar wie graag iemand aan de lijn wil kan terecht op het publieksinformatienummer 0800-1351.

Niet per se dodelijk

Lang niet alle Europeanen die besmet zijn geraakt met het coronavirus verkeren in kritieke toestand. Dat is bijvoorbeeld goed te zien op de interactieve kaart die de Amerikaanse John Hopkins Universiteit nauwkeurig bijhoudt. Op deze kaart is precies te zien hoeveel en waar de besmettingen zijn waargenomen. Ook wordt er vermeld hoeveel mensen er zijn overleden en hoeveel mensen er genezen zijn.

Wie deze kaart bekijkt, ziet dat dat in sommige landen al heel vele mensen weer beter zijn. Ook ziet u  in de rechter hoek een grafiek waarin met een groene lijn het aantal genezingen wordt bijgehouden. Deze lijn laat nog steeds een positieve ontwikkeling zien.

Voorzorgsmaatregelen

Hoewel het virus in principe te genezen is, blijft voorzichtigheid natuurlijk wel geboden. Tegen beter weten in toch naar Noord-Italië afreizen is niet zo verstandig, om maar een voorbeeld te noemen. Een mondkapje dragen voor het geval dat heeft overigens weinig zin. In de video bovenaan dit artikel legt dokter Ted uit waarom.

Wel is het handig om uw handen vaker te wassen en in uw elleboog te niezen of hoesten. Hiermee voorkomt u een besmetting met het coronavirus niet, maar het verkleint de kans wel.

Dokter Ted is vrijdag 28 februari 2020 bij Tijd voor MAX om over dit onderwerp te praten. Vervolgens beantwoordt hij vragen via de Facebook-pagina van Tijd voor MAX.

(Bron: RIVM, John Hopkins Universiteit, ministerie van Binnenlandse Zaken, ANP)

Geef een reactie

Reacties (5)

    jacco tabak says:

    Hallo dokter Ted,
    in Panama is ooit een griep-epidemie onder controle gekomen dmv. vlierbessensap.
    Zou dit een aanrader kunnen zijn voor mensen met een mindere weerstand en dan ook tegen het Coronavirus ingezet kunnen worden?
    Ik ben benieuwd naar uw reactie,
    Jacco

      Dokter Ted says:

      Van dit nieuwe coronavirus weten we nog heel weinig. In China worden wel allerlei therapieën uitgetest, waaronder ook alternatieve met Chinese kruiden en zo. Er is met vlierbessensap tegen de bekende griep (influenza) nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan, dus ik weet niet of dat echt in Panama geholpen heeft of dat het toevallig samenging met het einde van de epidemie daar.

    oosterwijck says:

    De meest effectieve bescherming is: Veel knoflook eten. Niet dat het geneest, maar iedereen houdt afstand van je.

    HarEl says:

    Beste dokter Ted,

    Ik heb het RIVM gevraagd of er een gericht lijstje kan komen waar een burger uit kan lezen wat wel of niet te doen ingeval er sprake is van thuis een Coronavirus te overwinnen of te zorgen dat het virus niet al te veel schade aanricht. Met andere woorden zo comfortabel als maar mogelijk is . Zo n basaal lijstje zou overigens ook een must moeten zijn voor andere virussen of griepgevallen. Dat veel mensen al uit ervaring weten wat goed of niet goed is kan wel maar dat verwacht je minimaal van RIVM, GGD, huisartsenpraktijken.

    Bijvoorbeeld :

    Veel water drinken of juist niet teveel ? Doorspoelen van je systeem
    Geen zout , geen suiker , verse groenten , rauw of toch gekookt ? om op krachten te blijven
    Kippensoep
    Eiwitten
    Rauwe Cranberries of kersen ( wel bewezen stofjes) Kan je bevroren kopen bij AH s
    Kamer filteren met ozon machines ) kan je in allerlei formaten en prijzen kopen. Zomer en zon is goed tegen virussen, kou en vocht slecht. Ergo Ozon ??
    Zieke masseren , spieren niet laten verslappen
    Blijven bewegen zo lang het kan , in huis ijsberen of juist maar gaan liggen ……..

    Maar wat voorbeelden want de ene “specialist” op internet roept x en de ander y

    Ik zag iets over rauwe knofklook eten, een grapje, echterwees aub voorzichtig een klein schijfje eten is wellicht prima echter een overdosis heel eng. Ik ben hier ervaringsdeskundige ……….allergie ten top.

    Illy67 says:

    Hallo dokter Ted

    Even een vraagje, als de mensen terug komen van hun krokus vakantie worden die niet gecontroleerd je hoort daar helemaal niks over.

Bekijk ook

Meer