coronavirus

Coronavirus veroorzaakt meestal milde klachten: wat houdt dit in?

U heeft het de afgelopen dagen vast al wel gelezen in de media: de meest mensen die het coronavirus onder de leden hebben, krijgen milde klachten. Wij vroegen ons af wat ‘milde klachten’ precies inhoudt en vroegen MAX-huisarts Ted van Essen om uitleg.

Wat zijn dat, milde verschijnselen?

“8 op de 10 mensen met het coronavirus heeft milde klachten”, aldus een groot Chinees onderzoek naar het nieuwe coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Een geruststellende boodschap, maar tegelijkertijd ook een verwarrende. Want wat zijn ‘milde’ verschijnselen? Volgens Dokter Ted is dit lastig te definiëren, maar betekent het in principe dat iemand zich grieperig voelt, hoest en snottert, maar geen koorts heeft. Normaal gesproken is dit gevoel geen reden om thuis te blijven, maar het RIVM adviseert Nederlanders momenteel om dit toch te doen als mensen kort geleden in een van de risicogebieden (China, Korea of Noord-Italië bijvoorbeeld) zijn geweest. “Je bent dan mogelijk al besmettelijk”, legt dokter Ted uit.

Twijfelt u? Bel de dokter

Voelt u zich momenteel grieperig en bent u in een van de genoemde gebieden geweest? Als u boven de 60 jaar bent is volgens dokter Ted verstandig om de dokter te bellen, ook als u geen koorts heeft. Want, zo zegt hij: “koorts is bij ouderen vaak afwezig.”

Mensen van onder de 60 die zich grieperig voelen hoeven niet per se de dokter te bellen. Pas als de lichaamstemperatuur boven de 38 graden uitkomt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Griep is ook een optie

Hoewel het dus verstandig is om de dokter te bellen als u wat ouder bent en last heeft van een grieperig gevoel, hoeft dit niet te betekenen dat u ook daadwerkelijk het coronavirus heeft. Er zijn nu nog maar weinig patiënten met het coronavirus. De ‘gewone’ influenzavirussen, die griep veroorzaken, komen momenteel veel meer voor. Dat geldt ook voor verscheidene verkoudheidsvirussen. Het is dus belangrijk om eerst af te wachten wat de dokter zegt.

Meer lezen

Wilt u meer weten over het coronavirus? Het RIVM heeft veel informatie over het virus op de website staan.

Op MAX Vandaag hebben wij ook al meerdere keren aandacht besteedt aan het coronavirus. Lees hieronder de eerder verschenen artikelen:

Vakantie annuleren uit angst voor coronavirus? Reissom krijgt u niet altijd terug

Coronavirus verspreidt zich snel, maar genezen is mogelijk

Coronavirus breidt uit in Europa: dit weten we over het virus

(Bron: Dokter Ted, RIVM)

Geef een reactie