coronavirus

Nieuwe variant coronavirus: wat weten we over omikron?

Het is u vast niet ontgaan dat er een nieuwe variant is van het coronavirus: de omikronvariant. Er is nog veel onduidelijk, maar er komt is steeds meer informatie. Een aantal hoofdpunten op een rij.

Afkomstig uit Afrika

Omikronvariant B.1.1.529, zoals het virus officieel heet, duikt voor het eerst op in zuidelijk Afrika. Reizigers uit deze landen worden opgeroepen om zich te laten testen bij aankomst in Nederland en in quarantaine te gaan, ook als zij geen klachten hebben. Het gaat om reizigers uit deze landen:

 • Zuid-Afrika,
 • Botswana
 • Malawi
 • Lesotho
 • Swaziland
 • Namibië
 • Mozambique
 • Zimbabwe

Waargenomen in Nederland

De omikronvariant is ook in Nederland. Van de 61 positieve coronatests, die worden afgenomen onder reizigers uit zuidelijk Afrika, wordt in 13 gevallen omikronvirus aangetroffen. Dat zegt het RIVM op 28 november 2021.

Besmettelijker dan andere varianten

Vermoedelijk gaat het hier om een variant die besmettelijker is dan voorgaande. Dat komt waarschijnlijk door de vele mutaties in het spike-eiwit, de uitsteeksels die u ook vaak op afbeeldingen van het virus ziet. Hiermee kan het virus zich vastgrijpen aan zogenoemde gastheercellen en zo iemand ziek maken. Het spike-eiwit van deze virusvariant lijkt dit dus ‘succesvoller’ te doen dan de eiwitten van de andere types.

Onduidelijkheid over ziekteverloop

Omdat er nog volop data wordt verzameld, is het nog niet te zeggen of omikron mensen zieker of juist minder ziek maakt. Het is gewoonweg nog te vroeg om hier uitspraken over te doen. “Ook is nog niet duidelijk hoe de virusvariant reageert op de bestaande vaccins of bij mensen die het coronavirus al eerder hebben gehad”, aldus het RIVM op de eigen website.

Er zijn overigens wel berichten uit Zuid-Afrika waarin gezegd wordt dat men minder ziek wordt van dit type. Of dit ook echt zo is, zal later vastgesteld moeten worden.

RIVM monitort verspreiding

Het RIVM houdt bij welke virusvarianten voor de meeste besmettingen zorgen in ons land. Aangezien de omikronvariant er pas zo kort is, is dit type nog niet opgenomen in de statistieken. Mogelijk gaat dit wel gebeuren, als uit de wekelijkse kiemsurveillance blijkt dat omikron voor veel besmettingen zorgt. Bij de kiemsurveillance worden 1.500 monsters van positieve testuitslagen van verschillende laboratoria in Nederland extra onderzocht op varianten, zodat het RIVM de ontwikkeling van het virus goed kan controleren.

coronavirus
Lees ook: Hoe zit het? Hoe weet men welke coronavirus-varianten er rondwaren?

(Bron: RIVM, Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reacties (2)

  kristien12 says:

  Ach….het RIVM, wanneer worden we wakker! Besmettingen…. 2 weken binnen zitten en dan……… mijn neef deed dat maar verder kwam er geen arts aan te pas, ook geen onderzoek daarna dat hij iets had en is nu boos en voelt zich in de maling genomen. Die prikken nam hij dus niet. En zo hoor ik steeds meer mensen die hun twijfels hebben. Ikzelf was altijd al sceptisch en deed mijn onderzoek. Nu weer die vreemde regels, ze worden steeds ongeloofwaardiger. Mijn koor is allemaal geprikt maar mogen toch niet meer zingen. Ook zij zijn woest en voelen zich in de maling genomen. Winkels moeten om 17.00 uur dicht!!! Dit gaat werkelijk nergens meer over. Behalve dat de middenstand kapot gemaakt wordt.

   dragon says:

   @kristien12
   Helaas zijn er maar weinig medestanders voor uw visie.
   Het volk is te goed gelovig, en naïef .
   Maar ik ben het helemaal met u eens.
   Als iemand ziek is (verkoudheid griep)is het volgen de massa corona.
   Angst is een slechte raadgever.
   Maar dat is wat de regering wil bereiken.
   Allerlei onzinnige maatregels bevestigen dit
   Het onderliggende doel komt over enkele jaren boven water.
   Ondertussen is de economie naar de bliksem
   Beste lezers : WORDT WAKKER