Coronavirus in Nederland: alle overheidsmaatregelen op een rij

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, neemt de overheid maatregelen. Deze maatregelen worden in fases aangepast. Alle maatregelen die op het moment van schrijven van kracht zijn vindt u hieronder.

Update 24 juni 2020

Op 24 juni 2020 wordt vooralsnog de laatste corona-persconferentie gehouden. Hierin kondigen premier Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge verdere versoepelingen aan. Zo mag iedereen vanaf 1 juli 2020 weer gebruik maken van het openbaar vervoer en kunnen alle plekken weer bezet worden in bus, trein, metro, tram of veer. Thuiswerken wordt wel nog steeds aangemoedigd, want spreiding is belangrijk. Mensen die wel met de trein gaan worden dan ook gevraagd zoveel mogelijk buiten de spits te reizen.

Ook wordt aangekondigd dat het weer toegestaan is om met meerdere mensen uit verschillende huishoudens in de auto te zitten. Deze versoepeling wordt ingevoerd op 1 juli. Verder worden ook de maatregelen rondom de maximale hoeveelheid personen versoepeld. Als er vooraf wordt gereserveerd en een checkgesprek wordt gehouden (voor restaurants, theaters, concerten) is er geen maximaal aantal gasten meer. Als dit niet mogelijk is, mogen er 100 mensen binnen zijn.

Voor buitenactiviteiten waarvoor mensen vooraf reserveren en waar een checkgesprek kan plaatsvinden zijn ook geen maximale bezoekersaantallen meer.

Basisregels als 1,5 meter afstand houden, niezen of hoesten in de elleboog, geregeld de handen wassen en thuisblijven bij coronaklachten blijven wel staan. Ook andere eerder genomen maatregelen, zoals het sluiten van de nachtclubs, blijven van kracht.

Kanttekening

Om ervoor te zorgen dat deze nieuwe vrijheden niet voor een twee golf zorgen, blijft de overheid inzetten op testen bron- en contact-onderzoek. Dat laat minister De Jonge weten in zijn gedeelte van de persconferentie. Hij roept Nederlanders op vooral het gezonde verstand te gebruiken. “Die dijk, dat zijn we samen. Als we ons dat blijven realiseren, wordt het vast een mooie zomer.”

Reizen mag weer – update 3 juni 2020

Op 3 juni 2020 laat premier Rutte in een persconferentie weten dat reizen vanaf 15 juni 2020 weer is toegestaan naar een beperkt aantal landen binnen de Europese Unie. Hij zegt dat Nederlanders vanaf die datum weer naar 12 landen mogen reizen waar de gezondheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die van Nederland. Welke 12 landen dit precies zijn vertelt hij niet, maar hij noemt onder meer Duitsland. Zweden en Groot-Britannië vallen er in elk geval buiten, want daar lopen mensen vooralsnog meer kans om het coronavirus te krijgen. Voor deze landen blijft dan ook code oranje gelden, terwijl de status van 12 andere landen dus wordt bijgewerkt naar geel.

Dat betekent overigens niet dat Nederlanders zorgeloos vakantie kunnen vieren, benadrukt de premier. Hij zegt dat mensen die niet gebonden zijn aan het hoogseizoen hun reis beter uit kunnen uitstellen en dat iedereen die wel gaat zich goed moet voorbereiden. In alle landen gelden weer andere regels en toeristen dienen zich daar vanzelfsprekend goed aan te houden. Ook zegt de premier dat er geen repatriëringsacties zullen komen vanuit de overheid als Nederlanders onverhoopt vast komen te zitten in het buitenland.

Update over maatregelen op 19 mei 2020

De daling van de coronacijfers blijven dalen. Om die reden kunnen de eerder aangekondigde versoepelingen van de maatregelen doorgevoerd worden. Bij het maken van de afspraken is uitgegaan van specifieke groepen, maar ook met oog voor het grotere geheel. Daarom kan niet alles ineens open en is er gekozen voor een risicospreiding. Een tweede lock-down is slecht voor de economie en dat willen we voorkomen.

Samenkomen met 30 personen

De afspraken worden vereenvoudigd over wat buiten wel en niet mag. De 1,5 meter afstand-regel blijft. Per 1 juli zijn samenkomsten van 30 personen toegestaan. Theater, bioscopen, concertzalen en horeca mogen open en 30 gasten ontvangen zonder dat het personeel en de mensen op het terras worden meegerekend. Op de terrassen geldt geen maximaal aantal personen. Wel moet iedereen zich aan de 1,5 meter afstand houden. Sportscholen blijven voorlopig gesloten, mogelijk gaan ze eerder dan 1 september open, daar wordt nog over gesproken.

Horeca niet eerder open

De horeca mag op 1 juni om 12.00 uur open. U bent verplicht aan een tafel te zitten, kunt alleen terecht als u heeft gereserveerd en krijgt van tevoren een check-gesprek. Voor mensen uit hetzelfde huishouden wordt een uitzondering gemaakt als het gaat om 1,5 meter. Clubs, discotheken etc. blijven dicht. In overleg met de veiligheidsregio’s is besloten pas 1 juni alles open te stellen. Musea mogen per 1 juni ook open. Hiervoor geldt dat u alleen online kunt reserveren, want er is een maximum aantal bezoekers toegestaan (gebouwafhankelijk). En de bezoekers dienen 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Vanaf 1 juni mondkapje in het OV

Per 1 juli rijdt het openbaar vervoer volgens de normale dienstregeling. Het ov alleen gebruiken voor noodzakelijk reizen. En vanaf 1 juni moet iedereen van 13 jaar en ouder in de trein, tram, bus en metro een mondkapje dragen. Doet u dit niet, dan kunt u een boete riskeren van 95 euro.

Openstellen scholen

De basisscholen gaan vanaf 8 juni weer helemaal open. Het is dan ook de bedoeling dat alle leerlingen weer naar school gaan. Alleen diegene met een speciale (medische) reden mogen nog thuis blijven. Per 2 juni gaan ook de scholen voor het voortgezet onderwijs open. De buitenschoolse opvang gaat ook vanaf 8 juni weer volledig open. De MBO’s, HBO’s en Universiteiten mogen vanaf 15 juni toetsen en praktijkonderwijs op de scholen geven. De scholen dienen wel de 1,5 meter afstand-regel aan te houden.

‘Kinderen en jongeren, denk mee’

Premier Rutte richt zich in zijn speech speciaal tot de kinderen en jongeren in Nederland. Hij is hen dankbaar voor het geduld en de inspanning van de afgelopen maanden. Dat deze situatie tot boos- en somberheid kan leiden, snapt de premier goed. “Maar we zijn er nog niet. Niemand weet precies hoe het de komende tijd gaat. Wij vinden het belangrijk dat jullie er over mee gaan denken.”De premier roept jongeren zich te melden met ideeën en met elkaar in gesprek te gaan.

Verpleeghuizen en instellingen mogen weer bezoek

Nu we weer vooruit kunnen kijken is het belangrijk dat we naar de kwetsbaren mensen om ons heen blijven omzien. Door de dalende coronacijfers komt er eindelijk ruimte voor bezoek. De proef met de 25 verpleeghuizen is goed verlopen. Daarom mogen andere verpleeghuizen vanaf 25 mei ook bezoek toelaten. De instellingen geven zelf aan of zij dit aankunnen en er mag niet meer dan 1 persoon per bewoner toegelaten worden. Vanaf 15 juni mag er weer bezoek naar alle instellingen. Dit nog wel onder strikte voorwaarden van 1 persoon per bewoner. Als alles goed verloopt mag de dagbesteding per 1 juni weer volledig gaan draaien.

Testen en een dashboard

Minister Hugo de Jonge meldt dat het streven nog steeds is dat iedereen vanaf 1 juni getest kan worden. Dit kan rechtstreeks bij de GGD. Hiervoor komt een apart nummer. Daarnaast meldt hij dat er een ‘dashboard’ wordt ontwikkeld met meters die ons precies vertellen wat de stand van zaken rond het virus is. De gegevens die hier uit voort vloeien bepalen mede of en hoe we eventueel regionaal in moeten grijpen. Het heeft een signalerende functie, maar ook een manier om ons te waarschuwen. Het dashboard is in Duitsland al in gebruik en met succes.

Vakantie naar het buitenland

Premier Rutte geeft in antwoord op de vraag ‘kunnen we deze zomer naar het buitenland op vakantie nu omringende landen de grenzen openstellen en de maatregelen versoepelen’, dat nog niets zeker is. Rutte wil nog niet op de zaken vooruit lopen. Er wordt nauw overlegd met omringende landen, maar voor de komende tijd geldt nog steeds code oranje, wat betekent dat er in deze landen een verhoogd risico geldt. Per 1 juli mogen wel alle campings en vakantieparken open.

Ook congrescentra, kerken en crematoria mogen vanaf 1 juli weer open en tot 100 personen ontvangen. Zoals het er nu naar uitziet mogen vanaf september de sportscholen weer open net als sauna’s en casino’s.

Update over maatregelen op 6 mei 2020

Omdat de coronacijfers een positieve tendens laten zien is het op 6 mei tijd voor verdere versoepelingen. Om dit te kunnen bewerkstelligen is het wel belangrijk dat er op wordt toegezien dat het virus niet weer om zich heen grijpt, want er is nog geen vaccin. Daarom kan volgens minister De Jonge iedereen met klachten zich per juni 2020 laten testen. 1 juni is de richtdatum, maar dit kan afwijken.

Ook vertelt de minister dat de reguliere zorg weer zoveel mogelijk opgestart moet worden en dat de capaciteit op de IC indien nodig meteen opgehoogd moet worden. Daarnaast meldt hij dat ouderen en andere kwetsbaren voorzichtig moeten blijven. Wel wil de minister vanaf 11 mei de bezoekregeling in verzorgingshuizen gefaseerd versoepelen.

Concrete versoepelingen

Ook buiten het kader van de medische zorg gaat er het een en ander veranderen. Premier Rutte licht toe: per 11 mei kunnen de meeste mensen met contactberoepen als schoonheidsspecialisten weer aan de slag. Hierbij moeten deze mensen zich wel houden aan strenge regels. Zo mogen klanten alleen op afspraak komen en moeten er vooraf vragen worden gesteld over de gezondheid van de klant. Ook mag iedereen boven de 18 vanaf 11 mei weer buiten sporten en gaan bibliotheken weer open.

Veranderingen per 1 juni en 1 juli

De andere datum die hij noemt is 1 juni. Terrassen, cafés, theaters en bioscopen mogen vanaf die datum weer open, maar mogen niet meer dan 30 mensen tegelijk ontvangen. Ook musea mogen dan weer open. Per 1 juli hoopt de premier het maximaal aantal bezoekers te verhogen naar 100. Vanaf die datum mogen ook alle sanitaire voorzieningen op campings en vakantieparken weer open. De premier haalt ook 1 september aan: per die datum mogen onder andere sportscholen weer open.

Verder is er aandacht voor het openbaar vervoer. Vanaf 1 juni rijdt alles weer volgens de reguliere dienstregeling, maar volgens de premier moeten mensen alleen met de trein of bus reizen als dit echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld omdat iemand een vitaal beroep heeft. Wie niets te zoeken heeft in het openbaar vervoer kan er beter geen gebruik van maken. Alle reizigers in het ov moeten vanaf 1 juni een mondkapje dragen.

Update over maatregelen op 21 april 2020

De eerste coronamaatregelen worden begin maart afgekondigd en op 21 april 2020 is de verwachting dat een aantal van de maatregelen worden versoepeld. Voordat premier Rutte en RIVM-directeur Jaap van Dissel beginnen aan hun toespraak lekt er het een en ander uit. Zo zouden de basisscholen over afzienbare tijd weer open gaan. Zodra de klok 19.00 uur slaat wordt duidelijk wat er echt is besloten.

Er blijkt inderdaad een versoepeling plaats te gaan vinden rondom het basisonderwijs. Basisscholen, ook het speciaal basisonderwijs, gaan na de meivakantie weer gedeeltelijk of helemaal open. Uit onderzoek is gebleken dat jongere kinderen het virus minder snel doorgeven dan volwassenen, waardoor het Outbreak Management Team het verantwoord acht om de basisscholen stapje voor stapje weer open te stellen voor leerlingen. Uiteraard moeten zieke leerkrachten of leerlingen wel thuisblijven om eventuele besmettingen te voorkomen.

Versoepeling op het gebied van sport

Ook op het gebied van sport zijn er versoepelingen. Kinderen in de basischoolleeftijd ( tot 12 jaar) mogen vanaf … weer in teamverband sporten. Ook kinderen in de middelbareschoolleeftijd (tot 18 jaar) mogen weer sporten in teamverband, maar zij moeten wel de 1,5 meter bewaren en officiële wedstrijden mogen nog niet plaatsvinden.

Evenementen geschrapt tot 1 september 2020

De premier zegt vervolgens dat evenementen niet zullen doorgaan tot 1 september 2020. Eerder zijn grote evenementen tot 1 juni verboden, maar dit wordt dus opgeschort naar 1 september. Volgens de premier is het niet verantwoord om  festivals, markten of andere activiteiten die veel publiek trekken te organiseren.

Dit blijft hetzelfde

Dit zijn de zaken die veranderen. Er zijn uiteraard ook zaken die niet veranderen om het risico op verspreiding te voorkomen. Deze maatregelen worden verlengd tot 20 mei 2020.

 • Mensen die contactberoepen uitoefenen mogen nog niet aan het werk tot 20 mei.
 • Het bezoekverbod in verzorgingshuizen blijven.

Ook blijft blijft 1,5 meter afstand houden en zoveel mogelijk binnenblijven voorlopig de norm. In elleboog niezen of hoesten blijft ook het advies.

Update over maatregelen op 31 maart 2020

Op 31 maart 2020 is er opnieuw een persconferentie over de coronacrisis. Hierin deelt premier Rutte mee dat alle maatregelen die op 6 april zouden aflopen worden verlengd tot en met 28 april. Dat houdt onder andere in dat alle plekken die tot 6 april gesloten zouden blijven nu zeker tot 28 april de deuren dicht moeten houden. Dit geldt bijvoorbeeld voor :

 • Kappers
 • Horeca
 • Schoonheidsspecialisten
 • Sportclubs
 • Andere plekken waar contactberoepen wordt uitgevoerd.

Ook scholen blijven dicht tot na de meivakantie, die op 25 april begint. Premier Rutte adviseert iedereen om geen plannen te maken voor deze vakantie, want ook reizen wordt nog steeds afgeraden.

Bij de persconferentie is ook minister De Jonge van Medische Zorg aanwezig. Hij vertelt dat de testcapaciteit binnen afzienbare tijd verviervoudigd wordt. Bovendien wordt er gestart met het testen van zorgpersoneel dat niet in ziekenhuizen werkt. Denk hierbij aan thuiszorgmedewerkers.

Ook worden er meer bedden voor zieke coronapatiënten gecreëerd buiten het ziekenhuis. “Denk hierbij aan zorghotels”, aldus de minister.

Maatregelen na crisisoverleg 23 maart 2020

Na een weekend waarin veel Nederlanders toch in groepen van het mooie weer hebben genoten, zijn strengere maatregelen afgekondigd. Mark Rutte, Ferd Grapperhaus, Hugo de Jonge en Martin van Rijn hebben dit tijdens een persconferentie bekend gemaakt. Gebaseerd op advies van het RIVM.

Het gaat om het aanscherpen van bestaande maatregelen:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal 3 mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni 2020 (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover informatie later volgt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Markten zijn hiervan uitgesloten, omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
 • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht.

Update 19 maart 2020

Bewoners van verzorgingshuizen mogen met onmiddellijke ingang geen bezoek meer ontvangen.

Maatregelen 12 maart 2020

Op 12 maart 2020 kondigt onder meer minister-president Rutte de eerste set landelijke maatregelen af. Mensen worden onder meer gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken en bezoek aan ouderen en andere kwetsbaren moet tot een minimum worden beperkt. Omdat het virus zich steeds sneller lijkt te verspreiden, maken gezondheidsminister Bruno Bruins en minister Arie Slob van van Basis- en Voortgezet onderwijs en Media op 15 maart 2020 een aantal aanvullende maatregelen bekend. Hieronder leest u deze aanvullende maatregelen:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart 2020 tot en met maandag 6 april van dat jaar. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april 2020.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Eerder genomen maatregelen

Alle eerdere genomen maatregelen zijn als volgt:

 • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Scholen in het primair -, voortgezet – en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Op de hoogte blijven van nieuwe maatregelen

Wilt u verdere maatregelen nalezen? Dan kan dat op deze speciale coronavirus-webiste van de Rijksoverheid.

Nieuwe maatregelen worden naar alle waarschijnlijkheid weggezet onder het kopje ‘nieuws’ dat u vanzelf tegenkomt als u een stukje naar beneden scrolt op de eerder genoemde overheidswebsite.

(Bron: Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. oosterwijck says:

  Met bloedplasma van genezen mensen (waar antistoffen in zitten) kunnen andere patienten worden genezen. … Waarom wordt daar geen gebruik van gemaakt? … Er is niet eens een registratie van genezen patienten. De bloedbank kan op een eenvoudige wijze bloed afnemen, waarin antistoffen zitten en dit bloed gebruiken om andere doodzieke mensen te genezen. Toen deze vragen voorgelegd werden aan Aura Timen van het RIVM, kwam er een heel wollig verhaal, maar geen antwoord. …

 2. oosterwijck says:

  Hoe zit het met een bezoek aan een tandtechnieker? Mag ik iets aan een gebitsprothese laten doen?