Coronavirus in Nederland: alle overheidsmaatregelen op een rij

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, neemt de overheid maatregelen. Wij noteren hieronder alle overheidsmaatregelen en de aanpassingen die gaandeweg worden gedaan.

Update 13 oktober 2020

Ondanks de extra maatregelen van maandag 28 september is het aantal dagelijkse besmettingen hard blijven oplopen. Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge hebben daarom dinsdag 13 oktober aanvullende maatregelen bekendgemaakt om de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen. Met een gedeeltelijke lockdown wil het kabinet bereiken dat mensen zich minder verplaatsen en minder bij elkaar komen. Ook staat de premier stil bij de ontwrichtende omstandigheden voor de samenleving.

De maatregelen bestaan uit:

Horeca
Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Uitvaartcentra en luchthavens voorbij de security check zijn uitgezonderd. Eten afhalen is toegestaan en hotels mogen voor eigen gasten eten serveren. De verkoop van alcohol en softdrugs wordt verboden tussen 20.00 en 07.00 uur. Het is niet toegestaan om tussen 20.00 uur en 07.00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte. Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met een horecafunctie.

Groepsgrootte
In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30. Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens. Voor bezoek thuis geldt dat u maximaal 3 personen mag ontvangen, per dag. Dus het is niet langer toegestaan bezoek in fases te ontvangen.

Sport
Sporten is alleen nog beperkt mogelijk. Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.

Uitgezonderd zijn:
Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal).
Voetballers (inclusief overig personeel in de ‘bubbel’) van de Eredivisie en Eerste divisie.

Voor kinderen tot 18 jaar is sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan.

Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.

Evenementen
Evenementen zijn verboden, met uitzondering van: markten voor levensmiddelen, beurzen en congressen, bioscopen en theaters, wedstrijden, betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties.

Doorstroomlocaties
Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak met uitzondering van detailhandel en markten voor levensmiddelen.

Winkels
Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Koopavonden worden afgeschaft. Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven. In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.

Thuiswerken
Werk zoveel mogelijk thuis, tenzij het echt niet kan. Het kabinet gaat daarover met werkgevers in gesprek.

Reizen
Reis zo min mogelijk. Blijf zoveel mogelijk op uw vakantieadres. Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte. Voor het buitenland geldt: volg reisadviezen van Buitenlandse Zaken.

Mondkapjes
(Zo gauw het het juridisch geregeld is) gaat in dat in binnenruimtes een niet medisch mondkapje verplicht is voor iedereen boven de 13 jaar. Mondkapjes worden straks ook verplicht in het middelbaar en hoger onderwijs, buiten de les. Totdat het juridisch geregeld is geldt een dringend advies: draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.

Duur van de maatregelen

De maatregelen gaan woensdag 14 oktober om 22.00 uur ’s avonds in. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg voordat met zekerheid gezegd kan worden dat de maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden. Na 2 weken wordt de balans opgemaakt.

Routekaart

Tijdens de persconferentie is ook de routekaart geïntroduceerd. Op de kaart staan per risiconiveau verplichte en mogelijke maatregelen. Als het aantal besmettingen een bepaalde ‘signaalwaarde’ overstijgt, volgen er automatisch maatregelen. Het kabinet hanteert 5 risiconiveaus, onder andere op basis van hoeveel besmettingen er wekelijks per 100.000 inwoners zijn en het aantal opnames in het ziekenhuis en op de intensive care. Te weten waakzaam, zorgelijk, ernstig, zeer ernstig en lockdown. De routekaart is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Update 28 september 2020

De coronacijfers stijgen nog steeds, dus op 28 september is er opnieuw een persconferentie. Hierin worden nieuwe, landelijke maatregelen bekend gemaakt die ervoor moeten zorgen dat het virus teruggedrongen wordt. Dit zijn die maatregelen, die vanaf 29 september 2020 om 18.00 uur gelden:

 • Horeca moet dicht na 22.00 uur en mag vanaf 21.00 uur geen nieuwe mensen meer binnen laten.
 • Thuiswerken is de norm. Als er toch op kantoor wordt gewerkt en er iemand besmet blijkt, kan het voor 14 dagen worden gesloten.
 • Beperk de reisbewegingen, vooral naar de grote steden. Een dagje gezellig winkelen is dus niet de bedoeling.
 • Het maximale aantal mensen dat u thuis mag ontvangen is bijgesteld van 6 naar 3. U mag dus maximaal 3 mensen bij u thuis uitnodigen die ouder zijn dan 12 jaar. Alleen als het om mensen uit 1 huishouden gaat mag het maximum van 3 gasten worden overschreden.
 • De groepsgrootte wordt bijgesteld naar 40 (buiten) en 30 (binnen) mensen. Dat betekent onder andere dat er op een terras niet meer dan 40 mensen mogen zitten.
 • De detailhandel moet een verplicht deurbeleid gaan voeren om het maximale aantal bezoekers te beperken. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kunnen winkeliers ook kiezen voor een mondkapjesplicht. Zij kunnen klanten weigeren die geen mondkapje willen dragen.
 • Sportkantines gaan dicht en publiek is niet welkom bij wedstrijden.
 • Supermarkten moeten 2 keer per dag een moment inplannen zodat mensen uit kwetsbare groepen veilig boodschappen kunnen doen.

Over 3 weken wordt geëvalueerd wat de effecten zijn van deze maatregelen. Ook kijkt het kabinet nog naar een mogelijke mondkapjesplicht.

Update 18 september 2020

Precies een maand na de laatste persconferentie voelen premier Rutte en zorgminister Hugo de Jonge zich opnieuw genoodzaakt het woord te nemen. Het gaat niet goed met het aantal besmettingen in Nederland. Mensen willen weer gewoon hun leven leiden en houden zich minder goed aan de regels, aldus Rutte. Gevaarlijk, zegt de premier. “We moeten de urgentie weer gaan voelen.”

Extra maatregelen

Om te voorkomen dat het virus het land weer in zijn greep krijgt zoals in het voorjaar het geval was, worden er extra regionale maatregelen genomen. Minister De Jonge benoemd 6 regio’s waar het niet goed gaat en waar extra maatregelen moeten worden genomen. Het gaat om Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden). Hier moeten horecagelegenheden na middernacht de muziek uitzetten en het licht aandoen. Om 01:00 uur moet iedereen weg zijn. In deze gebieden mogen groepen niet groter zijn dan 50 man, met uitzondering van demonstraties, begrafenissen en scholen.

Om kwetsbaren te beschermen moeten supermarkten volgens de minister met aangepaste openingstijden werken. Deze maatregelen gaan zondag aanstaande om 12.00 uur in.

Testcapaciteit

Daarnaast wordt de testcapaciteit landelijk uitgebreid. Althans, daar wordt aan gewerkt. Leraren en zorgmedewerkers krijgen voortaan voorrang bij de teststraat.

Update 18 augustus 2020

De hoeveelheid besmettingen loopt nog niet terug. Vooraf wordt gedacht dat premier Rutte en minister De Jonge nieuwe, lokale maatregelen gaan aankondigen. Zodra de klok 19.00 uur slaat blijkt dat dit gedeeltelijk het geval is. Premier Rutte vertelt dat de stad Amsterdam op 18 augustus maatregelen zal afkondigen. Burgemeester Halsema zal rond half 9 bekendmaken wat er gaat veranderen in de hoofdstad. Ook landelijk gaat er het een en ander veranderen. Het gaat immers niet goed met de bestrijding van het coronavirus. “Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af”, zegt hij. Naar aanleiding van de nieuwe informatie verkregen vanuit het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet besloten tot nieuwe landelijke, maatregelen.

De belangrijkste aanscherping is dat iedereen het dringende advies krijgt om maximaal 6 personen thuis te ontvangen, als de grootte van de woning dit toelaat. De meeste besmettingen vinden immers binnenshuis plaats.

Iedereen moet 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden, dus als u deze afstand niet kunt garanderen als u 6 mensen uitnodigt, doet u er dus verstandig aan om minder mensen uit te nodigen. Ook benadrukt de premier dat horecaondernemers zich echt aan de geldende regels moet houden. Dat wil onder andere zeggen dat er echt een checkgesprek bij de deur moet plaatsvinden en dat elke gast een vaste zitplaats moet hebben.

Verplichte quarantaine?

Minister De Jonge neemt na deze boodschap het stokje over. “Het aantal besmettingen moet dalen”, zegt de minister. Hij vertelt dat het kabinet kijkt naar een manier om quarantaine te verplichten als iemand klachten heeft en hun omgeving. De minister wil dit al eerder invoeren, maar het is wettelijk nog niet mogelijk om dit te doen. Er wordt nu gekeken naar een manier om dit toch voor elkaar te krijgen. Ook wordt quarantaine mogelijk verplicht gesteld voor mensen die terugkomen uit een oranje gebied. Quarantaine in de bovengenoemde situaties is nu nog vrijwillig, maar wordt wel met klem geadviseerd. Thuisblijven hoeft vanaf nu overigens niet meer 14 dagen, maar 10.

Zowel de minister als de premier benadrukken dat als de cijfers blijven stijgen er waarschijnlijk weer strengere, landelijke maatregelen worden ingevoerd.

Update 6 augustus 2020

Premier Rutte en minister De Jonge hopen eind juni dat de volgende persconferentie nog ver weg zou zijn, maar  op 6 augustus lijkt een persconferentie toch weer nodig. Het aantal coronabesmettingen stijgt, dus is het tijd voor een herinnering aan en een aanscherping van de coronamaatregelen.

Geen grap

Premier Rutte benadrukt dat minder mensen zich houden aan de regels en benoemt speciaal de jongeren tot 29 jaar. Hij roept hen op de situatie waarin de wereld zich nu bevindt serieus te nemen. “Corona is geen grap, en het is oerstom om te doen alsof dat wel zo is”, aldus de premier. Hij drukt jongeren – en anderen die zich hier niet aan houden-  op het hart om zich te laten testen als zij zich ziek voelen en mee te doen aan het broncontactonderzoek als de GGD dit verzoekt.

Nieuwe maatregelen

Ook zegt hij dat de meeste besmettingen thuis plaatsvinden kaart de premier aan dat het zeer onverstandig is om hier op elkaars lip te gaan zitten. Ook in de horeca moeten mensen dit niet doen. Hier lijkt de naleving van de regels ook te verslappen, aldus de premier. Daarom worden er 2 extra maatregelen genomen:

 • Mensen moeten hun contactgegevens achterlaten bij de deur, zodat de GGD mensen makkelijk kan opsporen als er een broncontactonderzoek nodig is.
 • Als duidelijk wordt dat er in horecagelegenheden, musea of dergelijke plekken blijkt dat er meerdere mensen besmet zijn geraakt, dan moet deze plek 14 dagen dicht.

Regionale maatregelen

Naast deze 2 landelijke maatregelen worden ook de mogelijkheden tot strengere regionale maatregelen genoemd. De premier noemt de situatie bij voetbalclub Feyenoord, waar tijdens een training tientallen supporters staan te zingen. “Dan kan de burgemeester ervoor kiezen om helemaal geen publiek meer toe te staan”, geeft Rutte als voorbeeld. Ook wordt de mogelijkheid om de sluitingstijden van horeca of avondwinkels te vervroegen.

Teststraat Schiphol

Ook minister De Jonge van Volksgezondheid benadrukt de ernst van de situatie. Zo moeten reizigers die op Schiphol aankomen uit een land met een rood of oranje reisadvies verplicht een coronatest ondergaan. Deze zogenoemde teststraten moeten eind volgende week gereed zijn. Verder wordt ook het belang van thuisisolatie na een vakantie in dit soort landen benadrukt. De GGD kan dit controleren.

Update 24 juni 2020

Op 24 juni 2020 wordt vooralsnog de laatste corona-persconferentie gehouden. Hierin kondigen premier Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge verdere versoepelingen aan. Zo mag iedereen vanaf 1 juli 2020 weer gebruik maken van het openbaar vervoer en kunnen alle plekken weer bezet worden in bus, trein, metro, tram of veer. Thuiswerken wordt wel nog steeds aangemoedigd, want spreiding is belangrijk. Mensen die wel met de trein gaan worden dan ook gevraagd zoveel mogelijk buiten de spits te reizen.

Ook wordt aangekondigd dat het weer toegestaan is om met meerdere mensen uit verschillende huishoudens in de auto te zitten. Deze versoepeling wordt ingevoerd op 1 juli. Verder worden ook de maatregelen rondom de maximale hoeveelheid personen versoepeld. Als er vooraf wordt gereserveerd en een checkgesprek wordt gehouden (voor restaurants, theaters, concerten) is er geen maximaal aantal gasten meer. Als dit niet mogelijk is, mogen er 100 mensen binnen zijn.

Voor buitenactiviteiten waarvoor mensen vooraf reserveren en waar een checkgesprek kan plaatsvinden zijn ook geen maximale bezoekersaantallen meer.

Basisregels als 1,5 meter afstand houden, niezen of hoesten in de elleboog, geregeld de handen wassen en thuisblijven bij coronaklachten blijven wel staan. Ook andere eerder genomen maatregelen, zoals het sluiten van de nachtclubs, blijven van kracht.

Kanttekening

Om ervoor te zorgen dat deze nieuwe vrijheden niet voor een twee golf zorgen, blijft de overheid inzetten op testen bron- en contact-onderzoek. Dat laat minister De Jonge weten in zijn gedeelte van de persconferentie. Hij roept Nederlanders op vooral het gezonde verstand te gebruiken. “Die dijk, dat zijn we samen. Als we ons dat blijven realiseren, wordt het vast een mooie zomer.”

Reizen mag weer – update 3 juni 2020

Op 3 juni 2020 laat premier Rutte in een persconferentie weten dat reizen vanaf 15 juni 2020 weer is toegestaan naar een beperkt aantal landen binnen de Europese Unie. Hij zegt dat Nederlanders vanaf die datum weer naar 12 landen mogen reizen waar de gezondheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die van Nederland. Welke 12 landen dit precies zijn vertelt hij niet, maar hij noemt onder meer Duitsland. Zweden en Groot-Britannië vallen er in elk geval buiten, want daar lopen mensen vooralsnog meer kans om het coronavirus te krijgen. Voor deze landen blijft dan ook code oranje gelden, terwijl de status van 12 andere landen dus wordt bijgewerkt naar geel.

Dat betekent overigens niet dat Nederlanders zorgeloos vakantie kunnen vieren, benadrukt de premier. Hij zegt dat mensen die niet gebonden zijn aan het hoogseizoen hun reis beter uit kunnen uitstellen en dat iedereen die wel gaat zich goed moet voorbereiden. In alle landen gelden weer andere regels en toeristen dienen zich daar vanzelfsprekend goed aan te houden. Ook zegt de premier dat er geen repatriëringsacties zullen komen vanuit de overheid als Nederlanders onverhoopt vast komen te zitten in het buitenland.

Update over maatregelen op 19 mei 2020

De daling van de coronacijfers blijven dalen. Om die reden kunnen de eerder aangekondigde versoepelingen van de maatregelen doorgevoerd worden. Bij het maken van de afspraken is uitgegaan van specifieke groepen, maar ook met oog voor het grotere geheel. Daarom kan niet alles ineens open en is er gekozen voor een risicospreiding. Een tweede lock-down is slecht voor de economie en dat willen we voorkomen.

Samenkomen met 30 personen

De afspraken worden vereenvoudigd over wat buiten wel en niet mag. De 1,5 meter afstand-regel blijft. Per 1 juli zijn samenkomsten van 30 personen toegestaan. Theater, bioscopen, concertzalen en horeca mogen open en 30 gasten ontvangen zonder dat het personeel en de mensen op het terras worden meegerekend. Op de terrassen geldt geen maximaal aantal personen. Wel moet iedereen zich aan de 1,5 meter afstand houden. Sportscholen blijven voorlopig gesloten, mogelijk gaan ze eerder dan 1 september open, daar wordt nog over gesproken.

Horeca niet eerder open

De horeca mag op 1 juni om 12.00 uur open. U bent verplicht aan een tafel te zitten, kunt alleen terecht als u heeft gereserveerd en krijgt van tevoren een check-gesprek. Voor mensen uit hetzelfde huishouden wordt een uitzondering gemaakt als het gaat om 1,5 meter. Clubs, discotheken etc. blijven dicht. In overleg met de veiligheidsregio’s is besloten pas 1 juni alles open te stellen. Musea mogen per 1 juni ook open. Hiervoor geldt dat u alleen online kunt reserveren, want er is een maximum aantal bezoekers toegestaan (gebouwafhankelijk). En de bezoekers dienen 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Vanaf 1 juni mondkapje in het OV

Per 1 juli rijdt het openbaar vervoer volgens de normale dienstregeling. Het ov alleen gebruiken voor noodzakelijk reizen. En vanaf 1 juni moet iedereen van 13 jaar en ouder in de trein, tram, bus en metro een mondkapje dragen. Doet u dit niet, dan kunt u een boete riskeren van 95 euro.

Openstellen scholen

De basisscholen gaan vanaf 8 juni weer helemaal open. Het is dan ook de bedoeling dat alle leerlingen weer naar school gaan. Alleen diegene met een speciale (medische) reden mogen nog thuis blijven. Per 2 juni gaan ook de scholen voor het voortgezet onderwijs open. De buitenschoolse opvang gaat ook vanaf 8 juni weer volledig open. De MBO’s, HBO’s en Universiteiten mogen vanaf 15 juni toetsen en praktijkonderwijs op de scholen geven. De scholen dienen wel de 1,5 meter afstand-regel aan te houden.

‘Kinderen en jongeren, denk mee’

Premier Rutte richt zich in zijn speech speciaal tot de kinderen en jongeren in Nederland. Hij is hen dankbaar voor het geduld en de inspanning van de afgelopen maanden. Dat deze situatie tot boos- en somberheid kan leiden, snapt de premier goed. “Maar we zijn er nog niet. Niemand weet precies hoe het de komende tijd gaat. Wij vinden het belangrijk dat jullie er over mee gaan denken.”De premier roept jongeren zich te melden met ideeën en met elkaar in gesprek te gaan.

Verpleeghuizen en instellingen mogen weer bezoek

Nu we weer vooruit kunnen kijken is het belangrijk dat we naar de kwetsbaren mensen om ons heen blijven omzien. Door de dalende coronacijfers komt er eindelijk ruimte voor bezoek. De proef met de 25 verpleeghuizen is goed verlopen. Daarom mogen andere verpleeghuizen vanaf 25 mei ook bezoek toelaten. De instellingen geven zelf aan of zij dit aankunnen en er mag niet meer dan 1 persoon per bewoner toegelaten worden. Vanaf 15 juni mag er weer bezoek naar alle instellingen. Dit nog wel onder strikte voorwaarden van 1 persoon per bewoner. Als alles goed verloopt mag de dagbesteding per 1 juni weer volledig gaan draaien.

Testen en een dashboard

Minister Hugo de Jonge meldt dat het streven nog steeds is dat iedereen vanaf 1 juni getest kan worden. Dit kan rechtstreeks bij de GGD. Hiervoor komt een apart nummer. Daarnaast meldt hij dat er een ‘dashboard’ wordt ontwikkeld met meters die ons precies vertellen wat de stand van zaken rond het virus is. De gegevens die hier uit voort vloeien bepalen mede of en hoe we eventueel regionaal in moeten grijpen. Het heeft een signalerende functie, maar ook een manier om ons te waarschuwen. Het dashboard is in Duitsland al in gebruik en met succes.

Vakantie naar het buitenland

Premier Rutte geeft in antwoord op de vraag ‘kunnen we deze zomer naar het buitenland op vakantie nu omringende landen de grenzen openstellen en de maatregelen versoepelen’, dat nog niets zeker is. Rutte wil nog niet op de zaken vooruit lopen. Er wordt nauw overlegd met omringende landen, maar voor de komende tijd geldt nog steeds code oranje, wat betekent dat er in deze landen een verhoogd risico geldt. Per 1 juli mogen wel alle campings en vakantieparken open.

Ook congrescentra, kerken en crematoria mogen vanaf 1 juli weer open en tot 100 personen ontvangen. Zoals het er nu naar uitziet mogen vanaf september de sportscholen weer open net als sauna’s en casino’s.

Update over maatregelen op 6 mei 2020

Omdat de coronacijfers een positieve tendens laten zien is het op 6 mei tijd voor verdere versoepelingen. Om dit te kunnen bewerkstelligen is het wel belangrijk dat er op wordt toegezien dat het virus niet weer om zich heen grijpt, want er is nog geen vaccin. Daarom kan volgens minister De Jonge iedereen met klachten zich per juni 2020 laten testen. 1 juni is de richtdatum, maar dit kan afwijken.

Ook vertelt de minister dat de reguliere zorg weer zoveel mogelijk opgestart moet worden en dat de capaciteit op de IC indien nodig meteen opgehoogd moet worden. Daarnaast meldt hij dat ouderen en andere kwetsbaren voorzichtig moeten blijven. Wel wil de minister vanaf 11 mei de bezoekregeling in verzorgingshuizen gefaseerd versoepelen.

Concrete versoepelingen

Ook buiten het kader van de medische zorg gaat er het een en ander veranderen. Premier Rutte licht toe: per 11 mei kunnen de meeste mensen met contactberoepen als schoonheidsspecialisten weer aan de slag. Hierbij moeten deze mensen zich wel houden aan strenge regels. Zo mogen klanten alleen op afspraak komen en moeten er vooraf vragen worden gesteld over de gezondheid van de klant. Ook mag iedereen boven de 18 vanaf 11 mei weer buiten sporten en gaan bibliotheken weer open.

Veranderingen per 1 juni en 1 juli

De andere datum die hij noemt is 1 juni. Terrassen, cafés, theaters en bioscopen mogen vanaf die datum weer open, maar mogen niet meer dan 30 mensen tegelijk ontvangen. Ook musea mogen dan weer open. Per 1 juli hoopt de premier het maximaal aantal bezoekers te verhogen naar 100. Vanaf die datum mogen ook alle sanitaire voorzieningen op campings en vakantieparken weer open. De premier haalt ook 1 september aan: per die datum mogen onder andere sportscholen weer open.

Verder is er aandacht voor het openbaar vervoer. Vanaf 1 juni rijdt alles weer volgens de reguliere dienstregeling, maar volgens de premier moeten mensen alleen met de trein of bus reizen als dit echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld omdat iemand een vitaal beroep heeft. Wie niets te zoeken heeft in het openbaar vervoer kan er beter geen gebruik van maken. Alle reizigers in het ov moeten vanaf 1 juni een mondkapje dragen.

Update over maatregelen op 21 april 2020

De eerste coronamaatregelen worden begin maart afgekondigd en op 21 april 2020 is de verwachting dat een aantal van de maatregelen worden versoepeld. Voordat premier Rutte en RIVM-directeur Jaap van Dissel beginnen aan hun toespraak lekt er het een en ander uit. Zo zouden de basisscholen over afzienbare tijd weer open gaan. Zodra de klok 19.00 uur slaat wordt duidelijk wat er echt is besloten.

Er blijkt inderdaad een versoepeling plaats te gaan vinden rondom het basisonderwijs. Basisscholen, ook het speciaal basisonderwijs, gaan na de meivakantie weer gedeeltelijk of helemaal open. Uit onderzoek is gebleken dat jongere kinderen het virus minder snel doorgeven dan volwassenen, waardoor het Outbreak Management Team het verantwoord acht om de basisscholen stapje voor stapje weer open te stellen voor leerlingen. Uiteraard moeten zieke leerkrachten of leerlingen wel thuisblijven om eventuele besmettingen te voorkomen.

Versoepeling op het gebied van sport

Ook op het gebied van sport zijn er versoepelingen. Kinderen in de basischoolleeftijd ( tot 12 jaar) mogen vanaf … weer in teamverband sporten. Ook kinderen in de middelbareschoolleeftijd (tot 18 jaar) mogen weer sporten in teamverband, maar zij moeten wel de 1,5 meter bewaren en officiële wedstrijden mogen nog niet plaatsvinden.

Evenementen geschrapt tot 1 september 2020

De premier zegt vervolgens dat evenementen niet zullen doorgaan tot 1 september 2020. Eerder zijn grote evenementen tot 1 juni verboden, maar dit wordt dus opgeschort naar 1 september. Volgens de premier is het niet verantwoord om  festivals, markten of andere activiteiten die veel publiek trekken te organiseren.

Dit blijft hetzelfde

Dit zijn de zaken die veranderen. Er zijn uiteraard ook zaken die niet veranderen om het risico op verspreiding te voorkomen. Deze maatregelen worden verlengd tot 20 mei 2020.

 • Mensen die contactberoepen uitoefenen mogen nog niet aan het werk tot 20 mei.
 • Het bezoekverbod in verzorgingshuizen blijven.

Ook blijft blijft 1,5 meter afstand houden en zoveel mogelijk binnenblijven voorlopig de norm. In elleboog niezen of hoesten blijft ook het advies.

Update over maatregelen op 31 maart 2020

Op 31 maart 2020 is er opnieuw een persconferentie over de coronacrisis. Hierin deelt premier Rutte mee dat alle maatregelen die op 6 april zouden aflopen worden verlengd tot en met 28 april. Dat houdt onder andere in dat alle plekken die tot 6 april gesloten zouden blijven nu zeker tot 28 april de deuren dicht moeten houden. Dit geldt bijvoorbeeld voor :

 • Kappers
 • Horeca
 • Schoonheidsspecialisten
 • Sportclubs
 • Andere plekken waar contactberoepen wordt uitgevoerd.

Ook scholen blijven dicht tot na de meivakantie, die op 25 april begint. Premier Rutte adviseert iedereen om geen plannen te maken voor deze vakantie, want ook reizen wordt nog steeds afgeraden.

Bij de persconferentie is ook minister De Jonge van Medische Zorg aanwezig. Hij vertelt dat de testcapaciteit binnen afzienbare tijd verviervoudigd wordt. Bovendien wordt er gestart met het testen van zorgpersoneel dat niet in ziekenhuizen werkt. Denk hierbij aan thuiszorgmedewerkers.

Ook worden er meer bedden voor zieke coronapatiënten gecreëerd buiten het ziekenhuis. “Denk hierbij aan zorghotels”, aldus de minister.

Maatregelen na crisisoverleg 23 maart 2020

Na een weekend waarin veel Nederlanders toch in groepen van het mooie weer hebben genoten, zijn strengere maatregelen afgekondigd. Mark Rutte, Ferd Grapperhaus, Hugo de Jonge en Martin van Rijn hebben dit tijdens een persconferentie bekend gemaakt. Gebaseerd op advies van het RIVM.

Het gaat om het aanscherpen van bestaande maatregelen:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal 3 mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni 2020 (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover informatie later volgt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Markten zijn hiervan uitgesloten, omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
 • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht.

Update 19 maart 2020

Bewoners van verzorgingshuizen mogen met onmiddellijke ingang geen bezoek meer ontvangen.

Maatregelen 12 maart 2020

Op 12 maart 2020 kondigt onder meer minister-president Rutte de eerste set landelijke maatregelen af. Mensen worden onder meer gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken en bezoek aan ouderen en andere kwetsbaren moet tot een minimum worden beperkt. Omdat het virus zich steeds sneller lijkt te verspreiden, maken gezondheidsminister Bruno Bruins en minister Arie Slob van van Basis- en Voortgezet onderwijs en Media op 15 maart 2020 een aantal aanvullende maatregelen bekend. Hieronder leest u deze aanvullende maatregelen:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart 2020 tot en met maandag 6 april van dat jaar. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april 2020.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Eerder genomen maatregelen

Alle eerdere genomen maatregelen zijn als volgt:

 • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Scholen in het primair -, voortgezet – en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Op de hoogte blijven van nieuwe maatregelen

Wilt u verdere maatregelen nalezen? Dan kan dat op deze speciale coronavirus-webiste van de Rijksoverheid.

Nieuwe maatregelen worden naar alle waarschijnlijkheid weggezet onder het kopje ‘nieuws’ dat u vanzelf tegenkomt als u een stukje naar beneden scrolt op de eerder genoemde overheidswebsite.

(Bron: Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. oosterwijck says:

  Met bloedplasma van genezen mensen (waar antistoffen in zitten) kunnen andere patienten worden genezen. … Waarom wordt daar geen gebruik van gemaakt? … Er is niet eens een registratie van genezen patienten. De bloedbank kan op een eenvoudige wijze bloed afnemen, waarin antistoffen zitten en dit bloed gebruiken om andere doodzieke mensen te genezen. Toen deze vragen voorgelegd werden aan Aura Timen van het RIVM, kwam er een heel wollig verhaal, maar geen antwoord. …

 2. oosterwijck says:

  Hoe zit het met een bezoek aan een tandtechnieker? Mag ik iets aan een gebitsprothese laten doen?

 3. geem2 says:

  Dit is mijn reactie, lees het eens serieus door en zie hoeveel onzin er ook van overheidswege verkondigd wordt.

  Mondkapjes
  Dat winkels het verplichten of restaurants.
  Ik heb voor mezelf al een besluit genomen
  ik draag er geen, ik wil vrij blijven ademen
  dat is mijn recht. Iemand zei: dan ga je dus nergens meer
  naar toe waar je een mondkapje moet dragen.
  En toen kwam er deze stroom woorden op gang. Klopt en dat noem ik een beperking van mijn vrijheid en dat klopt precies
  want vanaf vandaag zijn er maar 3 mensen aan de macht, zijn je grondrechten veranderd en mag dat telkens worden verlengd.
  Als die 3 mensen nou zelf nog de touwtjes in handen hadden, maar dat is niet zo. We hebben ons vandaag als land overgegeven aan 1 wereldmacht. Wil je weten wat de plannen zijn ? Kijk dan naar alle programma’s die voor 2021, 2030 geschreven zijn. Verenigde Naties, Economisch forum, WHO.
  Verplichte vaccinaties en oeverloos in deze situatie blijven.
  Simpelweg omdat men zelf geen weet heeft van dat prachtige systeem dat lichaam heet. Biologie vertelt je hoe al deze systemen werken. En waar luisteren we naar ?
  Naar mensen die geld verdienen met ziekte. Kijk maar eens goed. Je bent een brave burger, je ziel is nu verkocht.
  Verplichte vaccinatie met nano troep. Je bent te volgen via 5 G. Complottheorie ? Dat plak je er alleen maar op omdat je geen onderzoek doet. Alle organisaties die hieraan meewerken laten hun plannen aan je zien.
  Oeverloze saaie soep aan woorden, met verwijzingen en mega afkortingen. Je moet je best doen om het te begrijpen, maar alles wat ik hier zeg, kan je gewoon bij de bronnen zelf vinden. Het is 1 groot spinnenweb van verbindingen.
  Vanaf morgen staan de factcheckers volop aan bij Facebook. Dus er zal weer veel geblokt worden. Dat is een beperking van mijn vrije meningsuiting. Je hoeft het niet met me eens te zijn, maar ik heb wel de vrijheid om mijn mening te verkondigen. Ik heb de regering hier niet over gehoord, dus de komende tijd zal dit wel zo blijven.
  En neem niet als vanzelf de gedachte aan dat ik niet voor mijn medemensen zorg vanwege mijn mening. Ik kies voor de mensen die zorg nodig hebben en als ik daaraan kan bijdragen dan doe ik dat met liefde. Zo ben ik. Dat deed ik voor deze uitbraak ook al,
  voor mij is dat niet veranderd, zo sta ik in de wereld.
  Mijn alarmbellen gaan al maanden af en ik weet dat dat niet voor niets is. Voor mij zijn er al vele grenzen overschreden, ik hoor vele leugens en ik zie dat men op basis van deze leugens men beslissingen neemt. Mijn gevoel is daar haar zuiver in.
  Ik weet dat dit weer goedkomt, dat we dit nodig hebben om te laten zien hoe de wereld echt georganiseerd is. Het systeem is de baas geworden over de mens en dat kan alleen als angst en stress zegeviert. Dan verliest de mens de controle over zichzelf en neemt angst het over.
  Er is veel meer gaande dan jij denkt. Covid-19 is het rookgordijn, een opzettelijk rookgordijn zodat je aandacht daar op is gericht.
  Het is het grootste sociale experiment ooit:
  laten we ons gevangen nemen of kiezen we voor vrijheid ?
  Ik ben een vrij mens en ik laat me niets opleggen. Ik ben een soeverein wezen, ik heb hier een plek op aarde waar ik vredevol en vriendelijk met anderen wil omgaan.
  Dat doe ik mijn hele leven al.
  Er is voor mij niets veranderd, ik stroom nog steeds door mijn leven. En dat zal ik blijven doen.
  Ik weiger een mondkapje te dragen omdat mijn adem mij leven geeft. Ik heb het recht om vrij te ademen. En ik pas mij aan door dus niet naar bedrijven gaan die dat verplichten. Ik ben benieuwd welke andere keuzes ik ga maken. Waar ik mijn voedsel dan weg ga halen of op welke wijze. Maar ik blijf trouw aan mezelf.
  En als deze circusact voorbij is wil ik graag dat er recht wordt gesproken over deze tijd. Want zonder dat je het weet zijn er misdaden tegen de mensheid gaande.
  Want zo ben ik ook, wanneer je experimenteert met mensen dan moet je daarvoor ter verantwoording worden geroepen. Blijkbaar is het hoog tijd om nieuwe afspraken te maken over de hele wereld en volgens mij staat dat binnenkort te gebeuren.
  Ik blijf uit de angst, ik ga geen mondkapje dragen
  en niemand heeft last van mij.
  Ik ben benieuwd waar het leven me gaat brengen. Zo dat lucht op.

 4. Bezorgde Nederlander says:

  Het RIVM moet weggesaneerd worden.
  Aura Timen en de bekendste viroloog van Nederland en nu opperbaas bij het RIVM Van Dissel willen hun standpunten niet meer veranderen omdat zij anders niet geloofwaardig meer zijn. Zelfs voormalig RIVM directeur Raul Cotinho verwijd van Dissel dat hij wat meer met zijn gevoel moet beslissen en minder vast moet houden aan de wetenschappelijke bewijzen over covid19.
  Dit RIVM heeft verwijdbare fouten gemaakt met de eerste golf en ook nu gaan zij weer de fout in met de mondkapjes: verplicht dit gewoon en je voorkomt straks een tweede Lockdown rond begin december.

  Waarschijnlijk hebben we deze tweede golf te danken aan de jeugd en de vele, zeer vele coronablockers in Nederland. De jeugd, onze jongeren willen niet meer binnen gaan zitten en zich onthouden van activiteiten, zij willen ´´ die 4 maanden achterstand in gaan halen´´ De blockers, mensen die zich niks van de maatregelen aantrekken en gewoon handenschudden, knuffelen et cetera zijn gewoon kwaad omdat de overheid niet daadkrachtig optrad en nog steeds niet.
  Het vooruitzicht dat we vast blijven zitten aan die anderhalve meter motiveert sommige(de blockers, jeugd) om alternatieve hypotheses te maken voor dit virus. Dit leidt dan weer tot onzinnige uitspraken gebaseerd op implausibele hypotheses en verkeerd interpreteren van vergevorderd inzicht.
  Gisteren kon je daarbij ook de invloed zien van de zogenaamde influencers, ook politici als Wilders en Baudet zijn natuurlijk influencers ,die met hun standpunten over de aanpak van het virus veel volgers hebben.
  Onder de PVV en Forum- leden zitten veel coronablockers en dat zie je terug in bepaalde gemeenten.
  Een mooi voorbeeld van iemand die weet hoe je de media kan bespelen is natuurlijk Willem Engel van ´´coronawaanzin´´ vermogend geworden door zijn sugardaddy de ´´krottenkoning van Rotterdam´´ en zelf is hij een gesjeesde wetenschapper die nu tijd over heeft omdat hij geen dansles meer kan geven vanwege corona
  Als je net als Trump zegt dat het allemaal wel meevalt het is gewoon een griepje et cetera dat zou je haast gaan hopen dat dit geen ver van mijn bed show is van deze gevaarlijke gasten en dat zij er zelf eens mee te maken zouden krijgen. Natuurlijk begrijp mij goed ik gun dit mijn ergste vijand niet , maar nu Trump zelf is getroffen door corona kijk ik er anders tegen aan.
  Beste Geem ik akn mij voorstellen dat dit lange verhaal opluchting bij u heeft geschonken en het is een indringend verhaal geworden en ik kan u niet verplichten om een kapje te gaan dragen, maar pas goed op u zelf en blijf zo alert mogelijk.

  Met strijdbare groet,

  BN- er