coronavirus

Coronavirus: werken paracetamol en ibuprofen?

Naast desinfecterende middelen kopen Nederlanders ook steeds meer doosjes paracetamol en ibuprofen. Is het verstandig deze middelen in huis te halen en werken ze ook echt tegen het coronavirus?

Middelen tegen griep

Er is nog geen medicijn tegen het coronavirus, maar er zijn wel allerlei middelen te koop die normaal gebruikt worden in het geval van een griepvirus. Waaronder de pijnstillers paracetamol en ibuprofen. Bij drogisterijen is er een verhoogde vraag te bemerken, meldt onder andere RTL Nieuws. Maar is het verstandig deze middelen te kopen en werken ze ook echt tegen het COVID-19 virus? RTL heeft deze vraag voorgelegd aan Esther Zwart van het Nederlands Huisartsen Genootschap: “Dat is helemaal geen gek idee”, stelt zij. “Hoewel er nog geen medicijn is tegen het coronavirus, kunnen paracetamol en ibuprofen koortsverlagend werken en helpen om de symptomen bij lichte klachten te bestrijden.”

Paracetamol

Paracetamol is de veiligste pijnstiller en bij milde pijn- en koortsklachten kan het beste voor dit middel gekozen worden. U moet er doorgaans wel meer van innemen, omdat het korter werkt. Wanneer u pijn heeft kunt u het beste om de 6 uur 2 paracetamollen innemen. Dat is tevens het maximaal aantal paracetamol wat u op een dag mag slikken. Neemt u meer dan kunnen er complicaties optreden.

Ibuprofen

Wanneer paracetamol niet genoeg werkt, dan kan ibuprofen geprobeerd worden. Deze pijnstiller heeft een ontstekingsremmende werking en behoort tot de NSAID. Het nadeel is dat deze middelen meer bijwerkingen hebben. Mensen van boven de 60 kunnen van dit soort middelen bijvoorbeeld sneller een maagbloeding krijgen dan jongere mensen. Daarom is het verstandig om een maagbeschermer te gebruiken als u middelen uit de NSAID-groep gebruikt. Lichte maagbeschermers kunt u kopen bij de drogist, maar het is wel aan te raden om eerst de huisarts of apotheek te raadplegen voordat u deze aanschaft. Bij ernstige griepklachten is het sowieso verstandig de huisarts te bellen, benadrukt ook Esther Zwart.

Update 16 maart 2020

In Frankrijk wordt het gebruik van Ibuprofen inmiddels afgeraden, omdat deze pijnstiller de infectie zou kunnen verergeren. De Franse minister van volksgezondheid en neuroloog Olivier Véran hebben coronapatiënten via sociale media opgeroepen om geen ibuprofen meer te slikken. Volgens hen kan de pijnstiller vanwege de ontstekingsremmende werking de reactie van het immuunsysteem verminderen. Dat zou ook een risico zijn bij andere infectieziekten. Nederlandse deskundigen beamen dat (nog) niet. Tegenover AD zegt Ka-Chun Cheung van de apothekersorganisatie KNMP dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat Ibuprofen een averechts effect veroorzaakt. Wel adviseren apothekers en medicijnautoriteit CBG patiënten met het coronavirus om paracetamol te slikken in plaats van ibuprofen. Volgens Cheung is er nog te weinig kennis over het virus beschikbaar om te beweren dat ibuprofen schadelijk is, maar hij raadt de pijnstiller sowieso vanwege de bijwerkingen af: “Ibuprofen geeft een hogere kans op maagbloedingen en nierschade. Bovendien kan de wisselwerking met andere geneesmiddelen, zeker bij ouderen, nare bijwerkingen geven. Ik adviseer dan ook met klem om bij voorkeur paracetamol te slikken. Deze pijnstiller geeft het minste bijwerkingen en helpt voldoende tegen algehele malaise als koorts en keelpijn,” zegt hij. Ook volgens het CBG is er geen gepubliceerd bewijs dat ibuprofen de infectie verergert. Wel adviseert het CBG om dezelfde reden als Cheung paracetamol ‘als veilige en betere keus’. “Dit geldt zeker voor mensen met hart- en vaatziekten, en maag-darmproblemen”, aldus een CBG-woordvoerder.

Uitverkocht?

Nu er zoveel mensen pijnstillende middelen aanschaffen, is er dan een kans dat ze uitverkocht raken? “We hebben echt genoeg voorraad”, zeggen de woordvoerders van Kruidvat, Trekpleister en Etos tegenover RTL Nieuws. “We hebben op tijd geanticipeerd op de verhoogde vraag naar handgels, antibacteriële zepen en paracetamol”, zegt Pauline van den Brandhof van Albert Heijn en Etos. Er zijn volgens haar genoeg voorraden in de winkels. “En als dat niet zo is, wordt het heel snel aangevuld.”

Angst voor hamsteren

Toch zijn er ook andere geluiden te horen. Het Financieele Dagblad meldt dat diverse apotheken, drogisterijen en supermarkten door hun voorraden heen zijn of de verkoop hebben gemaximeerd op maximaal 2 doosjes. Apothekers zijn volgens FD echter huiverig hun zorgen naar buiten te brengen, omdat ze daarmee juist tot hamsteren kunnen aanzetten. De brancheorganisatie van apothekers, de KNMP, is om een reactie gevraagd, maar heeft daarvoor doorverwezen naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het ministerie stelt op zijn beurt geen signalen te hebben over het hamsteren van geneesmiddelen. Individuele apothekers zeggen zich wel zorgen te maken over mogelijke tekorten. Zo is paracetamol een belangrijk medicijn voor patiënten die niet zonder risico kunnen overstappen op een andere pijnstiller, zoals ibuprofen.

Lees ook: pijnstillers, zo gaat u er verstandig mee om.
Pijnstillers op een rij.

En bekijk ook de overzichtspagina met al onze artikelen over het coronavirus.

(Bron: RTL Nieuws, FD, archief)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Nelleke reageert says:

    Hoop wel dat dit verkrijgbaar blijft. Ibuprofen in een hoge dosering krijg ik van de huisarts. Paracetamol slik ik daarbij ook, deze miet ik echter zelf kopen. Dit alles ivm chronische pijnen.

    oosterwijck says:

    Het Corona virus is in 2013 ontwikkeld in China als het Wuhan-400 virus, als biologisch wapen. Alles over dit virus is te lezen in het boek, “The eyes of darkness, van Dean Koontz. Bekroont als, Best selling authur van de New York Times.

    Het Corona virus, is niet te genezen. Het tast de longfunctie aan.

      Robertjc says:

      Beste Oosterwijck, ‘bekroond’ is met een d. En het is author, niet authur. Als je dan al pogingen doet om nepnieuws te verspreiden, doe het dan goed. Ik neem het je niet kwalijk trouwens. In het nepnieuws van de bijbel gelooft pakweg de halve mensheid al twintig eeuwen lang; er zullen dus ook altijd wel lui zijn die geloof hechten aan de larie van broodschrijver Dean Koontz. Fijne dag!

      Jean et Allemand says:

      Oosterijck, u verspreid verkeerde informatie. Is uw bron misschien een artikel in de Telegraaf? En heeft u de aanname gedaan dat wat in de roman van Dean Koontz staat waar is? Het boek is een roman uit 1981 waarin over een virus wordt verteld met de naam Gorki-400. Na het einde van de Koude Oorlog in 1989 is de naam veranderd in Wuhan-400. Dat virus zou hersenweefsel aantasten en een sterftecijfer van 100% kennen. Het is fictief.

    oosterwijck says:

    Artsen hebben al decennia lang een remedie tegen kwalen, die niet genezen of vanzelf genezen, ooit begonnen met: “Neem een asprientje” En tegenwoordig: “Neem maar een paracetamol”. Al een paar weken, wisselen de wijsneuzen, virologen en artsen, elkaar af met fantasie antwoorden, op onzinnige vragen van journalisten, waar geen antwoord op mogelijk is. Per dag en per land worden maatregelen genomen, die niet meer zijn als experimenten. Waarmee de bevolking gerust wordt gesteld. Ondertussen is een oplossing voor Corona nog ver weg. Je wordt geadviseerd, niet te hamsteren en gelijktijdig moet je binnen blijven. In het ene land mag je de straat niet op en in het andere land mag je gaan wandelen. Houdt afstand van elkaar, in het openbaar vervoer, en gelijktijdig wordt het aantal treinen en bussen verminderd, zodat er meer mensen in één trein of bus zitten. Winkels zijn overvol met hoestende mensen, die gaan hamsteren (op advies van Albert Heijn) Terwijl Mark Rutte zegt, dat hamsteren niet nodig is. Had hij eerder moeten zeggen, en de reclamespotjes van Albert Heijn moeten verbieden. Wordt de virusverspreiding meer of minder? niemand weet het. Een ding weet ik wel, een paracetamol werkt niet tegen een virusbesmetting, en zeker niet tegen een virus als dit.