eenzaamheid

Week tegen Eenzaamheid: ontmoeting en verbinding staan centraal

Ongeveer een miljoen mensen zijn of voelen zich eenzaam. Het grootste deel hiervan, ongeveer 700.000 mensen, zijn ouderen. Om hier aandacht voor te vragen wordt de Week tegen Eenzaamheid georganiseerd. Dit jaar is dat van 29 september tot en met 6 oktober 2022. Het thema van deze editie is ontmoeting en verbinding. Er wordt deze week van alles georganiseerd om samen eenzaamheid tegen te gaan en er is hulp voor wie dat nodig heeft.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid kan zich op verschillende manieren uiten. Een persoon met heel veel contacten kan zich alsnog eenzaam voelen en iemand die veel alleen is, ervaart niet automatisch gevoelens van eenzaamheid. Het is daarom lastig eenzaamheid te herkennen. Eenzaamheidgevoelens zijn te herkennen aan gevoelens van leegte, verdriet, angst, zinloosheid en lichamelijke of psychische klachten. Dit alles kan invloed hebben op de gezondheid en kwaliteit van leven. Jan Slagter schrijft erover in een persoonlijke blog. Hij vindt dat niemand eenzaam mag zijn.

Ook (klein)kinderen voelen eenzaamheid

Niet alleen ouderen voelen zich eenzaam, ook steeds meer jongeren vanaf 15 jaar voelen dit. Volgens een enquête van het CBS voelen zij zich vooral ‘emotioneel eenzaam’. De coronaperiode heeft voor deze doelgroep een groot effect gehad op de eenzaamheidsgevoelens. Woensdag 28 september 2022 werd bekend dat het kabinet de komende vier jaar in totaal 40 miljoen euro extra uittrekt om eenzaamheid tegen te gaan. Het geld is onder meer bedoeld voor anti-eenzaamheidsprojecten in gemeenten. Ook wordt het gebruikt voor een onderzoeksprogramma om beter te begrijpen wat tegen eenzaamheid werkt.

Bijeenkomsten en activiteiten

In deze speciale week worden verschillende bijeenkomsten en activiteiten georganiseerd. Zo werken sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte en supermarkt Albert Heijn samen om mensen met elkaar in verbinding te brengen aan de eettafel. Dit is op zo’n 50 verschillende locaties door het hele land en ook in 5 supermarkten in Alkmaar, Amsterdam, Ede, Enschede en Venlo. Reserveren hiervoor is verplicht en er wordt een financiële bijdrage gevraagd.

Samen een ommetje maken

Een andere activiteit is samen een ommetje te gaan maken. Hiervoor kunt u zich aanmelden bij NLvoorelkaar. Zij koppelen iemand in uw omgeving aan u en via de speciale Ommetje-app van de Hersenstichting kunt u met een onbekende samen gaan wandelen. Wandelen is niet alleen goed voor uw fysieke gezondheid, maar ook voor uw mentale gezondheid.

Eenzaamheid is namelijk verbonden met een negatieve invloed op de hersengezondheid. Denk bijvoorbeeld aan negatieve stress. Door samen te wandelen krijgt u een gevoel van saamhorigheid. U helpt elkaar letterlijk vooruit. Tijdens het wandelen werkt u ook aan de eigen hersengezondheid. Het zorgt voor een beter geheugen, beter slaap en minder stress. Ook verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en de ziekte van Parkinson.

Activiteiten in uw omgeving

Naast de restaurants en het wandelen zijn er nog meer activiteiten te doen. Per gemeente worden verschillende dingen georganiseerd in deze week.

Wandelen
Lees ook: Wandelen niet alleen goed voor beweging, ook voor een goed gesprek

Tv-programma’s rondom eenzaamheid

Vanuit uw lekkere stoel of bank kunt u naar speciale tv-programma’s kijken die gaan over eenzaamheid. Op NPO Start zijn programma’s van verschillende omroepen bij elkaar gezet. Het live-programma ‘Eén tegen eenzaamheid’ dat Omroep MAX op 16 oktober 2019 uitzond staat er bijvoorbeeld tussen.

Een luisterend oor

Als u zich eenzaam voelt en een luisterend oor zoekt, kunt u terecht bij de Luisterlijn. Dit telefoonnummer is 24 uur per dag te bereiken. Speciaal voor ouderen is er ook de Zilverlijn, dit is van het Nationaal Ouderenfonds. Als u zich hiervoor aanmeldt, wordt u regelmatig gebeld door professionele vrijwilligers. Komt u er alleen niet uit? Neem dan contact op met de MAX Seniorencoach. De Seniorencoach luistert en helpt mensen die vastlopen weer in hun kracht te komen door te kijken waar ondersteuning nodig is om de regie over het eigen leven weer terug te krijgen. U kunt bellen op werkdagen van 10.00 – 14.00 uur naar 035 – 677 0710 (lokaal tarief) of kijk hier voor meer informatie of online contact.

(Bron: Een tegen Eenzaamheid, Week tegen Eenzaamheid, NOS, NLvoorelkaar, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie