Eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid: dit is wat u kunt doen

In de Week tegen Eenzaamheid, 30 september tot en met 07 oktober 2021, wordt er aandacht besteedt aan het maatschappelijke probleem eenzaamheid. Tijdens deze week worden er acties en initiatieven georganiseerd waarbij ontmoeting en verbinding centraal staat, om zo samen eenzaamheid tegen te gaan. Hieronder leest u hoe u kunt bijdragen in de Week tegen Eenzaamheid. 

Wat is eenzaamheid?

Mensen die eenzaam zijn, ervaren gemis in hun sociale contacten. Dit kan betekenen dat het aantal contacten dat men heeft, geringer is dan wordt gewenst of dat de kwaliteit van de relaties achter blijft. Eenzaamheidgevoelens zijn te herkennen aan gevoelens van leegte, verdriet, angst, zinloosheid en lichamelijke of psychische klachten. Dit alles kan invloed hebben op de gezondheid en kwaliteit van leven.

Eenzaamheid is voor iedereen anders. Een persoon met heel veel contacten kan zich alsnog eenzaam voelen en iemand die veel alleen is, ervaart niet automatisch gevoelens van eenzaamheid. Het is daarom lastig eenzaamheid te herkennen.

Eenzaamheid herkennen

Ondanks dat het lastig is het probleem te herkennen, kunt u door goed op te letten, toch in de gaten krijgen hoe het met iemand gesteld is. Soms zijn er duidelijke aanwijsbare momenten waarop mensen zich eenzaam kunnen gaan voelen. Bijvoorbeeld wanneer iemand uit het sociale netwerk komt te overlijden, als iemand verhuist, minder mobiel wordt of met pensioen gaat waardoor de werkkring wegvalt. Door gewoonweg aan diegene te vragen hoe het ermee gaat, helpt u iemand al. Ga op bezoek of doe samen een klusje en maak daarbij een praatje. Dit hoeft niet gelijk over eenzaamheid te gaan. Het belangrijkste is dat er geluisterd wordt.

Activiteiten en initiatieven

Aan de actieweek, die wordt georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), kan iedereen deelnemen. Op de website Een tegen Eenzaamheid, kunt u het actieprogramma vinden. Ook vindt u daar het Week-programma per gemeente. Zo bieden lokale organisaties activiteiten aan om mensen met elkaar te verbinden. Dans mee op Oma’s soepgala of geniet van een wandeling voor dierenliefhebbers van stichting OOPOEH. Op dezelfde site kunt u zich aanmelden als vrijwilliger en aansluiten bij een initiatief. Wordt bijvoorbeeld buddy of bezoek 1 van de bridgemomenten van de Bridgebond. Ook kunt u zien wat u voor een ander kunt betekenen en wat de signalen van eenzaamheid zijn. Bij de luisterlijn, een initiatief wat het hele jaar door loopt, kunt u 24 uur per dag terecht voor een telefoongesprek van mens tot mens.

Een klein gebaar

Eerder dit jaar, werd er al door het ministerie (VWS), de zomercampagne tegen eenzaamheid georganiseerd. De campagne had de boodschap ‘Een klein gebaar kan het verschil maken’. Demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) vertelt op de website van Rijksoverheid, dat het belangrijk is dat er extra aandacht wordt besteed aan ouderen die zich eenzaam voelen. ‘’Een telefoontje of een appje kan al het verschil maken. Maak eens een praatje met iemand waarvan je vermoedt dat die zich alleen voelt in de zomer of nodig iemand uit voor een kop thee.’’ aldus minister De Jonge. Gevoelens van eenzaamheid kunnen in de zomer worden versterkt, maar zijn het hele jaar door aanwezig. Experts roepen dan ook op, het hele jaar door aandacht te besteden aan eenzaamheid. Blijf een praatje maken en stuur ook buiten de zomer om eens een kaartje of een berichtje.

MAX Meeting Point
Lees ook: Nieuw: MAX Meeting Point voor betrouwbaar contact online

Initiatieven van MAX

Omroep MAX besteed regelmatig aandacht aan het thema. Op MAX Vandaag vindt u bijvoorbeeld handige tips over videobellen. Zo leert u in korte tijd, hoe u online contact met familieleden of vrienden kunt houden. Ook is het platform MAX Meetingpoint online. Het is dé veilige plek om gemakkelijk nieuwe MAX-leden te ontmoeten. Op de website kunnen leden van MAX eenvoudig nieuwe mensen leren kennen, door zich aan te sluiten bij clubs, groepsactiviteiten of zelf een club te starten. En extra handig, MAX Meeting Point is nu ook als app beschikbaar voor smartphone of tablet.

Geef een reactie