Week tegen eenzaamheid

Jan Slagter: “Ik vind dat níemand eenzaam mag zijn”

Ik wil het deze keer met u hebben over eenzaamheid. De reden: donderdag 29 september 2022 begint de Week tegen Eenzaamheid en de organisatie heeft mij gevraagd als ‘aanjager’. Ik doe daar graag aan mee, want ik vind dat niémand eenzaam mag zijn.

Eenzaam of alleen?

Voor de goede orde: alleen zijn of je eenzaam voelen is niet hetzelfde. Wel valt het vaak samen. Als je alleen bent, heb je niemand om je heen. Wanneer iemand geen of nauwelijks sociale contacten heeft, spreken we van sociaal isolement. Soms kiezen mensen er bewust voor om alleen door het leven te gaan. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. Vaak is het een verborgen probleem. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt.

Echt een probleem

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Eenzaamheid wordt echt een probleem als je je niet verbonden voelt, als je een gemis ervaart aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheidgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.

Een buur of familielid

1 op de 10 Nederlanders voelt zich sterk eenzaam en nog eens 1 op de 3 Nederlanders voelt zich matig eenzaam. Dat kan ook een buur van u zijn of een familielid. Eenzaamheid is van alle leeftijden. Wel komt eenzaamheid meer voor onder de alleroudsten. Na de leeftijd van ongeveer 75 jaar kunnen mensen te maken krijgen met een opeenstapeling van verschillende gebeurtenissen die eenzaamheid in de hand werken. Denk aan het overlijden van de partner of andere leeftijdsgenoten, beperkte mobiliteit of minder goed lichamelijk of verstandelijk functioneren. Onder mannen en vrouwen komt eenzaamheid ongeveer evenveel voor.

Schaamte vormt drempel

Helaas is schaamte één van de belangrijkste drempels voor mensen die zich eenzaam voelen om erover te praten. Bij MAX ontvangen we dagelijks berichten van ouderen die zich eenzaam voelen. Bijvoorbeeld bij de MAX Seniorencoach. De Seniorencoach luistert en helpt mensen die vastlopen weer in hun kracht te komen door te kijken waar ondersteuning nodig is om de regie over het eigen leven weer terug te krijgen. We proberen deze eenzaamheid ook te verlichten door het hele jaar door mooie programma’s te programmeren op tv, radio en online. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld het platform MAX Meeting Point waarop ouderen met elkaar in contact kunnen komen, online of fysiek. Dit soort initiatieven zijn hard nodig. Maar ook u kunt een steentje bijdragen door om te kijken naar die buur of dat familielid.

Knoop een gesprekje aan

Ik zei het al hiervoor: wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het met je doet is voor iedereen anders. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen. Er wordt weinig over gepraat. Het kan voelen als eigen falen als je eenzaam bent. Daarom is het goed om scherp te zijn op signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid. Samen kunnen we eenzaamheid wél bespreekbaar maken en er zo ook wat aan doen. Vermoedt u dat iemand in uw omgeving eenzaam is? Zoek contact, toon oprechte interesse en knoop een gesprekje aan. De beste instelling om het gesprek makkelijker te laten verlopen is: ‘Wees een OEN’ (wees open, eerlijk en nieuwsgierig). Maar gewoon een kopje koffie samen drinken helpt ook hoor!

Meer weten? Op Eenzaam.nl leest u alles over eenzaamheid als u er zelf mee te maken hebt. Wilt u graag contact met de MAX Seniorencoach? Bel dan op werkdagen van 10.00 – 14.00 uur naar  035 – 677 0710 (lokaal tarief) of kijk hier voor meer informatie of online contact.

Geef een reactie