Aandacht

MAX Seniorencoach: ‘Wat echt belangrijk is, is aandacht voor elkaar. En dat kost niets’

Aandacht is één van onze kostbaarheden, omdat er een flink tekort aan is. Echte aandacht, 100 procent focus op de ander, echt luisteren naar wat diegene te zeggen heeft en doorvragen. Een zeldzaamheid en daarom voelt het zo geweldig als iemand echt aandacht voor jou heeft en zich niet laat afleiden.

Een tekort aan aandacht

“Dank voor jullie aandacht”. Deze tekst staat op het bedankkaartje dat ik deze week in mijn brievenbus vond. Het zijn de woorden van mijn vriendin Barbara, die deze zomer overleed, veel te jong na een lang ziekbed. De tekst die ze ons nalaat, komt enorm bij me binnen. Niet alleen omdat ik denk aan de aandacht die ze als vriendin altijd voor mij had en dat ik haar mis, maar ik word ook geraakt door wat ze schrijft. Want dat is wat ik de ouderen die ik coach ook vaak hoor zeggen, het tekort aan aandacht van hun omgeving. We zijn ons daar niet altijd van bewust, maar met name ouderen ervaren het wel zo.

Verbondenheid

Deze week is het de Week tegen Eenzaamheid.  Eigenlijk vind ik zo’n week altijd  heel beladen, domweg om het feit dat zo’n week nodig is. Dit jaar denk ik daar heel anders over.  Dit keer geeft het mij namelijk ook een gevoel van verbondenheid, door met elkaar iets leuks te kunnen doen. Mensen krijgen de gelegenheid om elkaar te ontmoeten, een activiteit te doen, of gewoon samen een kop koffie te drinken. Aandacht voor elkaar.

Roerige tijd

En dat is nodig in deze roerige tijd. Want leuke dingen doen, lijkt behoorlijk onder druk te staan. Boodschappen worden duurder, energiekosten stijgen, we voelen het steeds meer in onze portemonnee. We moeten gaan nadenken waar we ons geld aan uitgeven, dat dwingt ons tot keuzes maken van wat wel kan en wat niet meer. Een koekje bij de koffie , een bloemetje op tafel  of een leuke activiteit buitenshuis bezoeken,  zijn dan vaak de eerste dingen waarop wordt bezuinigd.

Schaamte over eenzaamheid en armoede

Voor mensen die al niet veel te besteden hadden, wordt het leven nog eens extra zwaar. Want als rondkomen al moeilijk was, lijkt er nu ook nog meer weg te vallen.  Welke keuzes kun je dan nog maken. Terwijl net dat leuke uitje of dat fijne weekblad  er juist zo toe doen. Hoe leg je aan je kennissen uit dat je ze niet meer uitnodigt, omdat je dat koekje bij de koffie niet meer kunt betalen? Daar zou het natuurlijk niet om moeten gaan, maar naast schaamte over eenzaamheid is er nu ook schaamte over armoede.

Aandacht geven kost niets

In de gesprekken die ik met ouderen heb, gaat het zo vaak over wat echt in het leven belangrijk is, wat wél kan. Maar wat als je daar door de huidige omstandigheden en financiële stress  niet eens meer bezig kunt zijn met zingeving.  Dan dreigt een nog groter isolement.
Dus moeten we die zingeving weer creëren door aandacht te hebben voor elkaar, juist nu. Gewoon door met elkaar in gesprek te gaan, te vragen hoe het met iemand gaat, elkaar te zien. Het kost niets en kan ons echt helpen in deze crisistijd.  Met dank aan de wijze woorden van mijn vriendin.

Mieke Schouten (54) schrijft over haar leven en over haar werk als MAX Seniorencoach. Komt u graag met haar in contact bel dan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur naar 035 – 677 0710 of neem online contact op. 

Geef een antwoord