Wandelen

Wandelen niet alleen goed voor beweging, ook voor een goed gesprek

Naast gevarieerd eten is bewegen een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Maar het maken van een ommetje is niet alleen goed voor onze fysieke gesteldheid. Ook mentaal zet het ons in ‘beweging’ waardoor we beter in staat zijn om als we samen met iemand lopen een  goed gesprek te hebben.

Wandelen stimuleert productiviteit

Nu we door de coronamaatregelen veel aan huis gebonden zijn, is een wandeling zo’n beetje het enige uitje wat we dagelijks hebben. En dat is een belangrijk uitje. Want juist nu we minder bewegen, sportscholen en -activiteiten veelal dicht zijn, is het extra belangrijk om zelf in beweging te blijven. Niet alleen voor ons lichaam, maar ook voor onze geest. Bij matig intensieve beweging bent u productiever en creatiever. Het hart gaat beter werken en pompt bloed naar de hersenen. Dit zorgt ervoor dat uw hersenen beter doorbloed raken en dat is positief”, legt neuropsycholoog Erik Scherder uit aan RTL Nieuws.

wandelen
Lees ook: 12 redenen om regelmatig te wandelen

Een goed gesprek

Maar hoe komt het toch dat het voor veel mensen makkelijker is om een goed gesprek te voeren als ze wandelen? Volgens trainer en auteur Mirjam Wiersma komt dat omdat we tijdens het lopen elkaar niet steeds aankijken. Een blik tijdens een gesprek, doet iets met degene die vertelt. Als we minder van elkaars gezichtsuitdrukkingen meekrijgen, praten we makkelijker. En nu we door corona ook tijdens een wandeling wat meer afstand houden, is dat een goed uitgangspunt voor een mooi gesprek, aldus Wiersma tegen het AD.

Delen

Door de maatregelen is het aantal mensen waarmee u kunt lopen beperkt, maar u mag nog altijd met 1 iemand (volgens de laatste maatregelen van 20 januari 2021) buiten een wandeling maken, of met uw gezin. Gebruik de wandeling om te delen wat u bezig houdt, en te vragen wat de ander bezig houdt. Waar loopt u tegenaan in deze bijzondere tijd, maar ook, waar kijkt u naar uit? Kortom, ga net iets verder dan een het delen van alledaagse dingen. Zo is een wandeling niet alleen een moment van bewegen, een flinke dosis frisse lucht, maar ook nog plezierig om te doen en een moment om een goed gesprek met elkaar te voeren.

Ommetje

Samen een ommetje maken zonder dat je bij elkaar bent? Dat kan met de Ommetje-app van de Hersenstichting. In de gratis app kunt u samen met vrienden, familie of collega’s een wandelcompetitie aangaan en elkaar motiveren om dagelijks een ommetje te maken. Geen zin een competitie, dan registreert alleen hoelang u heeft gewandeld en heeft hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder na elke wandeling een interessant hersenfeitje voor u. Kijk voor meer informatie over de app op de website van de Hersenstichting.

(Bron: AD, archief, Hersenstichting)

Geef een reactie