feestdagen

Stress voor de feestdagen? Zo houdt u dit binnen de perken

Feestdagen betekent voor veel mensen een lange lijst van dingen die geregeld moeten worden en dat kan voor spanning zorgen. Cadeautjes kopen, gedichten maken, het huis versieren, kerstkaarten versturen, menu’s samenstellen, koken en ga zo maar door. Groeien alle verplichtingen u boven het hoofd? Bekijk dan tips om de stress zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

Tijdig beginnen

De belangrijkste tip is eigenlijk: start tijdig met de voorbereidingen. Wie tegen iets op ziet, stelt de uitvoering ervan nog wel eens uit, maar dat levert juist extra stress op. Voer plannen daarom niet pas in de decembermaand zelf uit, maar voor zover mogelijk al eind oktober of in november. Dan heeft u alle tijd om er rustig over na te denken en hoeft u niet alles tegelijk te doen. Door dit jaar een lijstje te maken met dingen die u graag eerder gedaan zou hebben, kunt u die volgend jaar wél eerder doen.

Stappenplan

Het is sowieso handig om met een lijst of stappenplan te werken. Zo heeft u een beter zicht op wat er allemaal moet gebeuren en heeft u geen stress of u dingen vergeet. Ook kunt u de taken 1 voor 1 afstrepen, wat voldoening geeft. Bovendien kunt u op deze manier bepalen wat het belangrijkst is. Zet die zaken bovenaan uw lijst. Komt u uiteindelijk niet aan de onderste taken op de lijst toe, dan zijn de belangrijkste dingen in elk geval gedaan. Komen er tussendoor onverwachte zaken bij, dan kunt u beter bepalen of die nog haalbaar zijn of er andere taken voor inwisselen. Anders loopt uw agenda uiteindelijk toch nog vol, terwijl ook momenten van rust natuurlijk niet mogen ontbreken.

Niet alles moet

Rondom de feestdagen zijn er vaak veel verwachtingen én verplichtingen. Zowel vanuit uzelf als vanuit anderen. Het kan bevrijdend werken eens niet met alles en iedereen rekening te houden, maar naar uw eigen gevoel te luisteren. Vraag u daarnaast eens af of bepaalde dingen écht van u verwacht worden of dat u dat door de jaren heen zelf zo ingevuld heeft. Wie voor een ander denkt, kan daar veel druk mee op zichzelf leggen. Terwijl de ander het misschien helemaal niet (meer) van u verwacht. Of er alle begrip voor heeft als het voortaan anders gaat. Daar komt u alleen maar achter door het eens aan te kaarten. En ja, het is helaas wel zo dat sommige mensen tradities moeilijk los kunnen laten en de gang van zaken het liefst behouden, maar blijf bij uzelf en respecteer uw eigen grenzen. Altijd maar doen wat ‘hoort’ geeft alleen maar stress.

Stress-loos koken

 • Bent u verantwoordelijk voor het kerstmaal en vindt u het spannend of alles lukt, kies dan voor een gerecht dat u vaker maakt. Een vertrouwd recept heeft een grote slagingskans en neemt spanningen weg. Om het extra feestelijk te maken kunt u eventueel iets nieuws toevoegen.
 • Gaat u toch voor een compleet nieuw recept, maak het als het even kan dan van tevoren al een keertje klaar. Oefening baart immers kunst en u bent tijdens de kerst dan voorbereid op eventuele valkuilen.
 • Kies gerechten waar u al veel voor kunt voorbereiden en die vervolgens in de oven kunnen of een niet al te lange bereidingstijd hebben.
 • Maak tijdig ruimte in de koelkast en vriezer. Laat die daarvoor in aanloop naar de feestdagen wat meer leeg lopen dan anders. Bijvoorbeeld door minder snel vervangingen te kopen en creatief te koken met de ingrediënten die u nog heeft. De vriezer ontdooien kan nog wat extra ruimte opleveren.
 • U kunt gedurende het jaar ook al een mapje met recepten bijhouden die ter inspiratie dienen voor de feestdagen. Dan hoeft u niet op het laatste moment op zoek.
 • De taken verdelen kan ook helpen. Komen er mensen eten, dan kunt u overleggen of zij ook iets willen klaarmaken. Zo kunt u de verschillende gangen verdelen bijvoorbeeld. Het zorgt er ook meteen voor dat u zelf niet de hele tijd in de keuken staat.
 • Wilt u helemaal geen kook-stress, dan kunt u altijd nog voor kant- en klare maaltijden kiezen, een maaltijd aan huis laten bezorgen of  – als dit kan – uitwijken naar een restaurant.
spijsvertering
Lees ook: Tips om uw spijsvertering de feestdagen door te helpen

Voorkom te lange dagen

Ziet u het meeste op tegen de lengte van een bezoek, perk de tijd dan in. Komen de gasten bij u, nodig hen dan pas aan het einde van de dag uit en niet al in de ochtend of vroege middag. Gaat u op bezoek, geef dan aan dat u aan het einde van de middag komt. Dan heeft u de ochtend en het grootste deel van de middag voor uzelf.

Doe eens wat anders

Komen vooral het binnen zitten en spelletjes spelen u de neus uit, bedenk dan (als het weer het toelaat) een leuke buitenactiviteit, zoals een mooie wandeling door de natuur.

Onmogelijke agenda

Heeft u veel (schoon)familie of komt u uit een gebroken gezin, dan is het soms moeilijk om iedereen te zien tijdens de feestdagen. In dit geval kan het helpen om een alternatieve datum af te spreken, voor of na de feestdagen, of aan te geven dat u een jaartje overslaat. Nog een mogelijkheid, buiten coronatijd: voorstellen om een keer iedereen tegelijk samen te laten komen tijdens 1 groot feest. Wat natuurlijk weer wel afhankelijk is van de familieperikelen.

Al die kerstverlichtingen (in de knoop)

Heeft u veel verschillende snoeren met kerstlichtjes en bent u elk jaar weer kwijt wat voor welke plek bestemd is? Verpak ze na de komende feestdagen dan elk apart en voorzien van een briefje waarop u de bestemming noteert. En beter nog, wikkel ze om een stuk karton heen, zodat ze volgend jaar eens niet in de knoop zitten. Gooi kapotte snoeren meteen weg en schaf eventueel een nieuwe aan in de aanbieding na de feestdagen, wie weet bespaart u ook nog op de nieuwe energiezuinige verlichting. Wordt het versieren (en weer opruimen) van uw huis u eigenlijk wat teveel? Versier dan bijvoorbeeld alleen de ruimte waar u het meeste bent of kijk of iemand u er bij kan helpen.

Stel een budget op

Leveren de feestdagen u geldzorgen op, bereken dan van tevoren wat u kunt besteden en houd u aan het gestelde budget. Wilt u wat meer uitgeven tijdens de decembermaand, maar zit dat er niet in, zet dan gedurende het jaar steeds al iets extra’s opzij wanneer u dit eventueel kunt missen. In plaats van dure cadeaus geven kunt u er bijvoorbeeld ook voor kiezen zelf iets te maken. Zoals lekkere koekjes of een mooie shawl en die feestelijk in te pakken. Of houd uw oren en ogen gedurende het jaar open en schaf een cadeautje alvast aan als het in de aanbieding is. Dit scheelt u weer in de dure decembermaand.

Verdriet, zorgen en eenzaamheid

De kersttijd is niet alleen maar feestelijk. Het is een confronterende tijd voor wie ziek is, iemand moet missen of voor wie eenzaam is. U kunt uzelf niet dwingen om vrolijk te zijn, maar probeer u ook niet te veel te isoleren. Het kan u misschien helpen om anderen die het moeilijk hebben bij te staan of om zelf om hulp te vragen. Informeer daarvoor bijvoorbeeld bij de gemeente, een buurthuis, verpleeghuis of goed doel.

Kortom: begin tijdig, verdeel de taken, blijf bij uzelf, houd ruimte over voor rust en probeer ook een beetje te blijven genieten.

Bekijk het complete feestdagenoverzicht met wetenswaardigheden, recepten, nieuwtjes en tips over Sinterklaas, kerst en Oud en Nieuw. 

(Bron: Margriet, OptimaleGezondheid, Organized by Me, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  oosterwijck says:

  Stress zoveel mogelijk binnen de perken te houden. .. Heel eenvoudig, doe normaal, en laat je niet opnaaien door de commercie.