ledlampjes kerstboom

Nu al de kerstboom optuigen? Ledlampjes kosten veel minder stroom dan gloeilampjes

Meer dan ooit zijn we dit jaar toe aan gezelligheid in huis. Dat merken ook verkopers van kerstproducten als kerstsbomen en kerstballen. Met een kleine 2 maanden te gaan tot de kerstdagen is daar een enorme vraag naar. Ook van plan de kerstboom dit jaar extra vroeg op te tuigen? Er zit een groot verschil aan kosten voor het stroomverbruik bij kerstverlichting: ledlampjes kosten veel minder stroom dan gloeilampjes.

Enorme vraag naar kerstproducten

Het AD spreekt van kerstkoorts. Garden Retail Services, dat de inkoop doet voor 120 tuincentra, laat het dagblad weten dat er al 2 keer zoveel kunstbomen zijn afgezet dan vorig jaar. In het geval van Intratuin zijn er 2,5 keer zoveel ballen en pieken verkocht dan in 2019 in deze tijd. De omzet van verlichting is met 75 procent omhoog gegaan en er zijn 140 procent meer kunstkerstbomen verkocht bij het tuincentrum. Webwinkel Bol.com merkt dat er dagelijks al duizenden kunstkerstbomen verkocht worden.

Kosten stroomverbruik

Kerstverlichting brengt in 1 keer heel veel sfeer met zich mee, maar wat kost het eigenlijk om die al extra vroeg in het seizoen vele uren per dag te ontsteken? Dat hangt in 1e instantie af van het soort verlichting dat u gebruikt. Heeft u nog snoeren met gloeilampjes of bent u overgeschakeld op energiezuinige ledverlichting? Een snoer met ledlampjes is 8 keer zo zuinig dan eentje met gloeilampjes. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft het verbruik van de verschillende soorten verlichting op een rij gezet. Tussen binnen- en buitenverlichting is nauwelijks verschil, dus dat hebben ze buiten beschouwing gelaten:

Kerstverlichting Vermogen gloeilampjes| Vermogen led-lampjes
Snoerverlichting (kerstboomlampjes) 10 lampjes 10 – 15 W 1 – 4 W
Snoerverlichting (kerstboomlampjes) 100 lampjes 10 – 50 W 0,6 – 6 W
Knipperlampjes 10 – 20 W 0,6 – 7,5 W
Gordijnverlichting honderd lampjes 10 – 40 W 5 W
Lichtslang (rendier of kerstman) 16 W per meter 2 – 5 W per meter
Kerstster, kunststof kerstman of sneeuwpop 25 W 4 – 5 W

Kostenvoorbeeld

Als u gedurende 30 dagen verschillende soorten verlichting met gloeilampjes laat branden kunnen de totaalkosten in het verbruik wel meer dan 95 procent verschillen van ledlampjes. Ter voorbeeld, u heeft een kerstboom met een snoer van 20 gloeilampjes (vermogen 25 W), een kerstster met een gloeilamp (25 W), een 10 meter lange lichtslang (160 W) aan de gevel en 100 buitenlampjes (25 W) in een boom. Dan verbruikt u in die 30 dagen 170 kWh. Dat komt neer op ruim 38 euro, heeft Milieu Centraal berekend. Dit is gebaseerd op 720 branduren (30 x 24 uur). Zet u de lichtjes op een timer dan scheelt dat 120 kWh en gaat het verbruik naar 50 kWh, wat neerkomt op 11 euro. Dat is gebaseerd op 203 branduren, waarbij de verlichting overdag en gedurende nacht uit staat. Gebruikt u ledlichtjes én een timer, dan is het verbruik nog maar 6 kWh, wat neerkomt op 1,30 euro. Verlengt u de 30 dagen naar 60 dagen, dan kost u dat in het geval van de gloeilampjes een kleine 80 euro en in het geval van ledlampjes met een timer zo’n 2,60 euro.

Bespaar tips

 • Vervang als het even kan snoeren met gloeilampjes voor led-lampjes. U heeft dan een extra uitgave, maar uw energierekening valt lager uit. Ook gaat ledverlichting lang mee, wat het een duurzame optie maakt.
 • Zet de verlichting uit als u niet thuis bent of naar bed gaat.
 • Met een timer kunt u eventueel instellen op welke tijdstippen de verlichting wel en juist niet hoeft te branden.
 • Heeft uw verlichting een oudere transformator, trek de stekker dan uit het stopcontact als het licht niet brand. Of plaats een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact. Vooral oudere transformators hebben namelijk last van sluipverbruik, ze verbruiken ook stroom als het licht uit staat. Nieuwe transformatoren hebben een heel laag sluipverbruik.

Nieuwe kerstverlichting kopen? Let dan hierop

Als gevolg van de Europese richtlijn Ecodesign mogen gloeilampen en halogeenlampen niet meer verkocht worden. Deze regel geldt echter niet voor kerstverlichting. Voor kerstverlichting is er ook geen verplicht energielabel. Let bij het kopen van kerstverlichting dan ook goed op, want er ligt nog volop onzuinige kerstverlichting in de winkels. Het vermogen in Watt geeft aan hoeveel stroom de verlichting gebruikt. Dat staat op de verpakking vermeld. Hoe minder verbruik, hoe goedkoper. Het staat er meestal ook duidelijk op als het om ledverlichting gaat.

Lees ook: hoe zit het?: zijn er regels voor het ophangen van kerstversiering in tuin of aan balkon?
Kerstversiering ophangen? Zo houdt u het veilig.
Kamerplanten voor extra kerstsfeer in huis.
De kerstboom en meer decembergevaren voor huisdieren.
Raad Gevraagd: “ik wil de kerstboom al vóór 5 december opzetten”.

(Bron: Milieu Centraal, AD)

Geef een reactie

Reacties (4)

  B.Harmsen says:

  Wat ik mis in deze berekening is het aantal uren dat de kerstverlichting aan is en als deze aan is kunnen er minder lampen aan die normaal aan zijn als er geen kerstverlichting brandt. Ook buiten verlichting hebben de meeste mensen niet en zou men buiten de berekening moeten laten.

   MAX Vandaag says:

   Beste B. Harmsen, bedankt voor uw reactie. Wij misten inderdaad ook de informatie over het aantal branduren. Die vraag hebben wij uit staan bij Milieu Centraal. Het wel of niet gebruiken van overige verlichting is van zoveel factoren afhankelijk dat het de berekening erg gecompliceerd maakt, dus wij houden het in dit geval bij de vergelijking tussen gloei- en ledlampjes zelf.

   MAX Vandaag says:

   De aanvullende informatie over de branduren hebben wij inmiddels toegevoegd.

  B.Harmsen says:

  Wie laat de kerstverlichting nu 24uur aan? en waarom in het ene geval met 720uur en in het andere met 203uur een vreemde reken vergelijk, maar zal wel komen dat het deskundige zijn.