Zo houdt u het familiefeest gezellig

Feestdagen zijn leuk, maar ze kunnen ook voor een hoop stress zorgen. Want wie nodigt u uit? En wat zet u op tafel? Het ideaalplaatje van een grote familie rond een gedekte tafel wordt vaak verstoord door onderlinge spanningen of oud zeer. Daarom is het fijn om advies te krijgen van Nederlands bekendste familietherapeut; Else-Marie van den Eerenbeemt. Zij weet als geen ander hoe u de kerstvrede kunt bewaren.

Hoge verwachtingen

Oud en nieuw is een vriendenfeest geworden, maar bij kerst is er veel meer druk vanuit de familie volgens Van den Eerenbeemt. “Ten eerste is het belangrijk om open te zijn over wat u wil met kerst. Vooral voor ouders naar hun kinderen toe. Spreek uw verwachtingen gewoon uit en ben niet bang dat u teveel van ze verwacht. Daarnaast kan het voor opluchting zorgen als u tijdens het feest de mensen noemt die er niet zijn maar er wel bij horen. Overledenen worden door ieder familielid gemist aan tafel, deel dit gevoel gewoon met elkaar.”

Nagerecht

Bij het dessert loopt het vaak mis. Dan heeft de drank al rijkelijk gevloeid en zijn uw gasten wat mondiger. Eventuele irritaties komen hierdoor eerder boven tafel. “Een oplossing kan zijn om uw familie bezig te houden. Maak een lopend dessert of geef ieder lid een taak voor bijvoorbeeld het maken van het nagerecht. Verzin in ieder geval een bezigheid waardoor de verveling niet toeslaat.”

Blijf communiceren

De onderlinge communicatie blijft het belangrijkste volgens Van den Eerenbeemt. Vindt u het moeilijk om rechtstreeks uw wens of gevoel te uiten tegenover familie? Doe dit dan door middel van bijvoorbeeld een kaart of een bos bloemen. Dit zal zeker gewaardeerd worden!

Hoe houdt u de kerst met familie gezellig?

Geef een antwoord

Reacties (2)

    hklunder says:

    Wij gaan altijd met het gezin, nu 13 personen naar een evenement.
    Dit jaar is dat Africa by Light in de BeekseBergen.

    knabbel13 says:

    Door ze maar 1 dag uit te nodigen.