Sport kijken is niet altijd goed voor uw hart

Spannende sportwedstrijd op tv? Kijk uit voor uw hart

Een strafschoppenserie van het Nederlands elftal waarbij u op het puntje van uw stoel zit, een spannende bergetappe in de Tour de France of een bloedstollende tiebreak op Wimbledon: niet alleen voor sporters een behoorlijk stressvolle situatie. Want ook bij u thuis op de bank kan de hartslag behoorlijk oplopen tijdens de sportzomer van 2024. En dat is niet altijd zonder gevaar voor uw hart.

Meer problemen met hart tijdens voetbalwedstrijden

Uitvaartonderneming Uitvaartland dook in de historie van 10 spannende voetbalwedstrijden van Oranje en kwam tot een bijzondere ontdekking. Uit cijfers van het CBS bleek dat op deze dagen bijna 7 procent meer Nederlanders stierven dan op een dag voor de wedstrijd.

Ook in het buitenland tonen diverse studies aan dat er een verband zit tussen wedstrijdspanning en hartproblemen. Jonas de Jong is cardioloog in het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis en zei in 2020 tegen De Volkskrant dat er tijdens wedstrijddagen meer opnames zijn. In de dagen na de wedstrijd is het tegenovergestelde het geval. Dan zijn er veel minder opnames. Dit zou volgens de cardioloog kunnen betekenen dat mensen die al hartproblemen hebben, deze aanval nu eerder krijgen. Dit onderschrijft hoogleraar klinische epidemiologie Rick Grobbee in het AD. Hij zegt in de krant dat we vrij zeker weten dat dergelijke stress mensen net over de rand kan duwen.

Hoe ontstaat het?

Uit diverse studies blijkt dat kijken naar sport op televisie uw stressniveau behoorlijk kan verhogen. De hartslag gaat omhoog, de bloeddruk stijgt en er gaat meer bloed naar de spieren. Hevige stress is volgens de Hartstichting een risicofactor voor onder andere een hartinfarct. Maar de onderzoeken die hiernaar zijn gedaan, laten volgens hen tegenstrijdige resultaten zien. Toch zou het in theorie kunnen, zo zegt de Hartstichting. Op momenten waarop mensen stress ervaren, zijn ze ook eerder geneigd ongezond te eten. En we weten natuurlijk dat het bier tijdens grote sportevenementen rijkelijk vloeit. Ook dit verhoogt de kans op het krijgen van hartproblemen. Volgens onze dokter Ted van Essen kan ook leeftijd een rol spelen. “De frequentie van de hartslag neemt met de leeftijd af. Vroeger kwam ik makkelijk tot 170 slagen per minuut. Nu haal ik de 150 niet meer. Bij een hogere frequentie heeft u waarschijnlijk meer kans op hartritmestoornissen.”

Pijn op de borst
Lees ook: Pijn op de borst? Dit zijn mogelijke oorzaken (en dat is niet altijd het hart)

Verschil hart man en vrouw

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft eind jaren 90 al eens onderzoek gedaan naar het aantal sterfgevallen bij mannen door een hersenbloeding of hartinfarct, na de verloren strafschoppenserie tegen Frankrijk op het EK van 1996 in Engeland. Er overleden op deze dag meer mannen dan normaal. Ook opvallend: bij vrouwen was er weinig verschil. Rudolf de Boer, hoofd van de cardiologie-afdeling op het Erasmus MC in Rotterdam, zegt in Dagblad van het Noorden dat er nog niet goed uitgezocht is hoe dit precies kan: “Vrouwen worden gemiddeld gezien natuurlijk ouder dan mannen, dus hun hart is uiteindelijk gewoon sterker.” Dokter Ted van Essen vult aan: “Kransslagadervernauwing komt steeds meer voor bij mannen op jongere leeftijd. Vrouwen worden bovendien minder vaak behandeld met cholesterolverlagende medicijnen. En mannen zijn natuurlijk opgewonden standjes… En omdat vrouwen ouder worden, kan het zomaar zijn dat zij door hun leeftijd minder opgewonden raken van voetbalwedstrijden.”

De tv dan maar uit?

Hoe kunt u nou voorkomen dat u zich te veel laat meeslepen tijdens een sportwedstrijd op de buis? Het makkelijkste is natuurlijk om niet naar die ene wedstrijd te kijken, aldus huisarts Ted van Essen. Al realiseert hij zich dat dit niet het gewenste advies is. Heeft u zich toch laten meeslepen, dan kan het helpen om naar uw favoriete muziek te luisteren. Hierdoor daalt uw hartslag. En geen verrassing: ga bewegen. Maak een wandeling of ga een stukje fietsen. Dit kan uw stressniveau verminderen. Dokter Ted van Essen geeft aan dat het wel een uur kan duren voordat de rustfrequentie weer wordt bereikt.

(Bron: AD, Dagblad van het Noorden, De Volkskrant, Uitvaartland, Hartstichting. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie