Kerstverlichting

Hoe kunt u geld besparen én voor sfeervolle kerstverlichting zorgen?

Als het einde van het jaar nadert, hoort daar kerstverlichting bij. Dat is in 2022 niet anders. Maar ondertussen speelt ook één van de grootste energiecrises van de laatste jaren. Hoe kunnen we verantwoord omgaan met de energieprijzen en tegelijkertijd zorgen voor kleurrijke winterdagen?

Sobere kerstverlichting in de gemeentes

De openbare kerstverlichting levert een dilemma op voor veel gemeentes. Willen ze de 1e ‘normale’ kerst sinds de coronapandemie uitbundig vieren? Of kijken ze met een schuin oog naar de energierekening? De gemeente Groningen kiest voor de 2e optie. “De branduren gaan we substantieel beperken. In plaats van 13.00 uur tot middernacht wordt dit van 15.00 tot 21.00 uur”, vertelt Fred de Bruin namens de lokale ondernemersvereniging aan de NOS.

Zo zijn er nog meer gemeentes die bewust omgaan met hun kerstverlichting. In Den Haag en Utrecht gaan de lichtjes ’s nachts uit. Deventer hoopt een derde van zijn energiekosten te besparen met een versoberde kerstverlichting. Nijmegen schakelt terug van 13 naar 11 weken en van 8 naar 6 branduren per dag. Niet alleen de gemeentes, ook veel bedrijven waken voor al te uitbundige kerstverlichting. Dat zij consumenten met torenhoge energierekeningen niet voor het hoofd willen stoten, is een belangrijke reden hiervoor.

Besparen met ledlampjes in plaats van gloeilampjes

Wat kunt u thuis doen? U kunt alsnog feestelijke kerstverlichting aanbrengen zonder dat u al te veel geld kwijt bent. In een eerder artikel hebben we besproken hoeveel u kunt besparen met ledlampjes in plaats van gloeilampjes, plus een tijdschakelaar. Gebruikt u zuinige kerstverlichting én schakelt u ze tijdig in en uit? Dan kunt u – uitgaande van een kerstperiode van 30 dagen – liefst 95 procent aan energie besparen. Volgens de energieprijzen van 2020 zou dit een uitgespaarde kostenpost van ruim 36 euro betekenen.

Elektriciteit
Lees ook: Waarom niet alleen gas, maar ook elektriciteit veel duurder is geworden

Anno 2022 kan dat verschil tussen gloeilampen en ledlampen in de boom uiteraard nog hoger liggen. Een basisversiering met gloeilampen kost bij benadering 80 euro, tegenover 23 euro voor een basisversiering met ledlampen. Bij de fanatiekere kerstliefhebbers kan dat verschil weer wat verder oplopen. “Als je het hele huis verlicht, kost dit bij gloeilampen zo’n 225 euro extra in december. Met alleen ledlampen gaat het richting de 70 euro”, rekent Joris Kerkhof van Independer in gesprek met RTL Nieuws voor. Hoe duur de kerstversiering bij u thuis uitvalt, kunt u via diverse rekenhulpen op internet nagaan.

Alternatieve feestverlichting

En misschien kunt u voor een andere, creatieve invulling van de kerstgezelligheid kiezen. Dat is in elk geval wat ondernemers in de Amsterdamse Haarlemmerbuurt doen. “De nadruk komt veel meer te liggen op de versieringen zelf, dan op lampjes”, vertelt winkelstraatmanager Sheila Prommenschenckel aan Hart van Nederland. “Op die manier ziet het er overdag ook leuk uit én hebben we minder lampjes nodig.”

Want torenhoge energieprijzen of niet, Kerstmis blijft in het teken van gezelligheid staan. “Uiteindelijk is Kerst ook een moment van troost en samenhang. Deze sociale functie wordt juist sterker als het minder goed gaat”, aldus Maarten Hajer, geowetenschapper aan de Universiteit Utrecht, in gesprek met de NOS. Hij vergelijkt de kerstdagen met chocola. “Als het slechter gaat, houden mensen er meer van.”

de Kerstman op pad voor Kerstmis
Lees ook: Waar komen tradities als de Kerstman vandaan en meer weetjes over Kerstmis

En misschien kunt u overwegen om een ovenschotel te bereiden met Kerstmis? Het traditionele gourmetten kost veel stroom, maar uw oven geeft juist warmte af. Als uw ovenschotel klaar is, kunt u de deur van de oven open laten staan, voor wat extra warme lucht in de kamer.

Bekijk het complete overzicht met wetenswaardigheden, recepten, nieuwtjes en tips over Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. 

(Bron: Archief, NOS, Hart van Nederland, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie