Verlepte groenten? Zo zijn ze in een handomdraai weer vers

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk. Verse groenten zijn daar een belangrijk onderdeel van. Volgens het Voedingscentrum en de richtlijnen van de Schijf van Vijf moeten we dagelijks zo’n 250 gram ervan eten. Maar wat als de groenten verlept zijn, omdat we ze in de koelkast over het hoofd hebben gezien. Geen nood, met dit handige trucje is de groenten in no-time weer vers. 

Verse groenten

Voorop gesteld dat er natuurlijk niets gaat boven verse groenten. En dan bedoelen we echt vers, net gekocht in de winkel. Groenten in de supermarkt heeft dan al vaak een hele reis afgelegd. Niet alles komt direct vers van het land. Daarvoor moet u bij de boer zijn of landwinkel bij u in de buurt. Of bij de groenteman, maar die is niet meer in elke dorp of stad te vinden.

Houdbaar

Gelukkig zijn veel groenten goed houdbaar voor een paar dagen in de koelkast of daarbuiten. Niet alle groenten kunt u in de koelkast bewaren. Bijvoorbeeld komkommer, tomaten, uien, winterpeen en aardappelen kunt u het beste buiten de koelkast bewaren. Eén kanttekening: is het erg warm in huis, dan doet u er goed aan om ze toch in de koelkast te leggen. Leg het onderin de groentelade of koop minder zodat het eventueel maar kort buiten de koelkast ligt. Aubergine en paprika kunt u het beste ook niet in de koelkast leggen. Creëer een aparte groenteschaal, want de aubergine en paprika gaan niet goed bij fruit. Dat gaat direct ten koste van de smaak.

Verlepte groenten

Mocht u nou toch één van de groentes in de koelkast vergeten zijn waardoor de blaadjes verleppen, dan is er een eenvoudige manier om de groente weer vers te krijgen. Het enige wat u daar voor nodig heeft is koud water en ijsblokjes. Heeft u geen ijsblokjes in huis, dan werkt koud water alleen ook, maar met ijs gaat het net iets beter. Het koude water werkt bij bladgroenten, omdat ze voor een groot deel uit water bestaan. De groente wordt slap door uitdroging. Het water wordt opgenomen en is daarna waar zo goed als nieuw.

sperziebonen op ijswater

In ijswater komen ook verlepte sperziebonen weer tot leven.

IJs en water

Doe de ijsblokjes bij het water in het een grote kom. Leg de verlepte groente erin, minimaal 30 minuten, maar het mag ook een hele nacht zijn, en de rest gaat vanzelf. Giet het water af en dep de groente droog of doe in een slacentrifuge. Heeft u niet zo’n apparaat in huis. Doe de groenten dan in een theedoek, pak de punten bij elkaar, houdt stevig vast zodat de groenten er los inzitten, maar de theedoek wel dicht is, en draai in de rondte. Het op deze manier ‘tot leven brengen’ van groenten werkt niet alleen bij spinazie, boerenkool, sla en andere bladgroenten, maar ook bij verse kruiden, broccoli en (snij)bonen.

Lees ook: Zo kookt u groenten op de beste manier,  Deze groenten rauw eten? Beter van nietWat is gezonder: bevroren groenten en fruit of vers?Groenten en fruit maken ons gelukkig

(Bron: Voedingscentrum, Margriet, archief)

Geef een reactie

Reactie

  1. Michaeliet says:

    Ik bewaar verse, net gekochte groente altijd in een met koud water nat gemaakte theedoek (gewassen zonder wasverzachter), sla die er dan goed omheen en leg het dan in de groentela. werkt perfect om de groente langer fris te houden.