brood

Is brood een dikmaker of een gezonde aanvulling?

U hoort het wellicht steeds vaker: ‘nee, ik eet geen brood’. Steeds meer mensen lijken brood te mijden, omdat het caloriebommen zouden zijn en ze er van aankomen. Verschillende dieetvormen sluiten hier op aan. Maar is brood wel een dikmaker? En hoe goed of slecht is het schrappen van brood voor onze darmen? 

Soorten brood

Het begint met dat er verschillende soorten brood zijn. Een simpel bruin en wit volstaat tegenwoordig niet meer. U heeft keuze uit bruin, wit, volkoren, spelt, meergranen en nog veel meer andere varianten. Brood is al duizenden jaren onderdeel van onze eetcultuur. We eten in Nederland per persoon een kleine 50 kilo brood per jaar. Dat is per dag gemiddeld 4 sneetjes. Maar geleidelijk aan daalt in ons land de broodconsumptie.

Ontrecht zegt diëtiste Tanja Callewaert tegen het AD. Een volkorenboterham is een bron van meervoudige koolhydraten, vitaminen en mineralen, het zit ook barstensvol voedingsvezels. “Koolhydraten zijn de benzine voor ons lichaam. Vooral voor onze hersenen zijn ze van groot belang. Krijgen we onvoldoende binnen dan kunnen we last krijgen van concentratieverlies en presteren we minder goed.”

Verschil tussen bruin- en volkorenbrood

Maar er is een wezenlijk verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood. Volkorenbrood mag de naam alleen dragen als het gemaakt is van de volledige graankorrel. Om witbrood te maken worden de vezelrijke zemelen en de kiem uit de graankorrels weggemalen. En daar zitten precies de meest essentiële voedingstoffen in. Ook bruinbrood wordt niet gemaakt van de hele korrel. Het dankt zijn kleur aan het mouten van de tarwekorrel, waardoor het een bruine kleur krijgt. Dus alle broden die niet uit de hele graankorrel worden vervaardigd, bevatten niet dezelfde voedingswaarden als de volkorenboterham en zijn niet meer dan een paar happen snelle suikers. En dan zijn er nog de zogeheten ‘powerbroden’ met allerlei noten, zaden en andere superfoods. “Deze broden bevatten meer calorieën dan een stuk chocolade. Ze zijn wel gezonder door de noten en zaden, maar daar heeft u geen grote hoeveelheden van nodig”, aldus Callewaert.

Goed of slecht voor de darmen?

Dan zijn er nog mensen die beweren dat zij door het eten van brood een opgeblazen gevoel krijgen. Wat in het geval van niet vezelrijk brood kan kloppen. “Zo’n opgeblazen gevoel wijst meestal op een ongezonde of verwaarloosde darmflora. Brood uit je menu schrappen is dan inderdaad een gemakkelijke oplossing, die dan ook nog eens lijkt te lonen. Lijkt, want in plaats van gezonder, worden je darmen juist luier. Daarmee is je probleem niet opgelost, maar tijdelijk gecamoufleerd.”

Op de korte termijn, dus voor het verliezen van de kilo’s, lijkt het schrappen van brood, rijst en pasta te werken, maar op de lange termijn helpt het ons niet. Het weglaten van koolhydraten wordt in veel diëten gehanteerd, omdat het snel resultaat geeft. We vallen immers pas af als we minder calorieën tot ons nemen dan dat we verbruiken. Maar op lange termijn heeft het invloed op ons darmstelsel. Dat hoeft minder hard te werken, omdat er minder vezels binnenkomen. En dat is kwalijk voor de darmwerking. Volgens Callewaert is een koolhydraatarm-dieet alleen aan te raden onder begeleiding. “Het kan geschikt zijn voor mensen met een BMI hoger dan 30 die snel kilo’s kwijt moeten raken om gezondheidsredenen. Maar dat gaat dan altijd onder begeleiding.” Ook het Voedingscentrum onderstreept het belang van koolhydraten, maar benadrukt dat het wel uit volkorenproducten moet worden gehaald. Dus ook volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkorenbrood Volkorenbrood bevat naast vezels ook nog vitamine B en mineralen als ijzer. Conclusie is dat onze darmen, en ook de rest van ons lichaam, niet gebaat is bij het schrappen van koolhydraten uit ons voedingspatroon.

Lees ook: Is warm lunchen beter dan een broodje kaas?Zo blijven brood, sla en bananen langer goed , Voedingsmisverstand: hebben we brood echt nodig of niet? en Voedingstip: halvarine en margarine op brood 

(Bron: AD)

Geef een reactie

Reacties (4)

  oosterwijck says:

  Heel eenvoudig: Brood is zowel gezond als wel een dik maker. … Voedsel heeft de eigenaardige eigenschap dat het voedt. En alles wat voedt, maakt dik, maar alléén als je méér voedt als dat je energie verbruikt. Laten we voor eens en altijd afspreken, dat we niet meer met fake news komen over voedsel. Of,… we voeden, of, … hebben honger. Iedereen mag zelf kiezen. We weten al dat z.g. afslankmiddelen niet werken, dus we lijnen niet meer. We weten al dat geprepareerd voedsel ongezond is, dus we eten vers. En meelhoudend voedsel, zoals bruin brood en volkoren pasta is lekker en gezond, mits genuttigd met mate. En matig en afwisselend nuttigen van voedsel geldt voor altijd en overal. Altijd wortelen en sla eten gaat ook vervelen.

  kristien12 says:

  Brood is helemaal geen dikmaker want ik (75) eet het 2 keer per dag met ontbijt en lunch en weeg altijd hetzelfde nl. 68 kg. Een dieet heb ik nog nooit hoeven doen. De dikmaker zit waarschijnlijk in het beleg. Vette worst of hamburgers met sauzen moet je natuurlijk nooit doen want dat zijn de calorieën. Wel eet ik lekker 48+ kaas maar dat eet ik al sinds mijn jeugd. Ontbijtgranen en muesli-repen zijn niet te eten en veel te zoet, ontbijtdrankjes vullen niet. Geef mij maar een normale volkorenboterham met kaas. Dus geen duur brood met harde pitten en ander vogelvoer.

   Eaglegranny says:

   Helemaal mee eens, ik eet ook 4 volkoren boterhammen per dag en ben zelfs een paar kilo afgevallen, maar dat kwam door wat meer te bewegen.

  bijbloem says:

  Ooit was er een brooddieet.
  Daar gingen mensen zich slapjes door voelen.
  Niet het brood, maar het beleg is vaak de dikmaker.

  Om aan te komen heb ik een tijd een half brood gegeten als ontbijt/ lunch.
  Ik werd niet zwaarder, aar kreeg wel last van verstopping.