krokant gebakken aubergine

Geen liefhebber van zompige aubergine? Zo bakt u hem lekker krokant

Aubergine is een smakelijke en voedzame toevoeging in allerlei soorten gerechten. Een nadeel van deze vruchtgroente is wel dat hij tijdens het bakken wat zompig kan worden. En dat is dan weer een heel stuk minder smakelijk. Er is echter een manier om aubergine lekker krokant te krijgen. Zo doet u dat.

Waarom wordt aubergine zompig?

Aubergine bevat naar verhouding veel vocht. Tijdens het bakken komt dit vrij en dat zorgt ervoor dat de vruchtgroente in zijn eigen vocht gekookt wordt. Het resultaat is dat de plakjes, repen of blokjes slap worden en zompig aandoen.

Hoe wordt aubergine krokant?

Het geheim van stevige en krokante aubergine, is het onttrekken van vocht. Dat krijgt u op eenvoudige wijze voor elkaar met zout en keukenpapier. Snijd de groente in plakjes, repen of blokjes en meng daar 1 theelepel zout doorheen. Of bestrooi in het geval van repen beide kanten met zout. Verdeel vervolgens over vellen keukenpapier en leg daar vellen keukenpapier bovenop. Druk dit aan en laat het dan 20 minuten zo staan. Het zout onttrekt vocht, wat door het keukenpapier wordt opgenomen. Hierna is het geheel klaar om te bakken.

Een andere methode is de aubergine met een flinke hoeveelheid zout bestrooien. Laat dit een uur intrekken en spoel dan af onder koud water en dep goed na met keukenpapier. Het grootste gedeelte van het zout wordt op deze manier weer verwijderd.

Een extra voordeel van het zout is dat het voorkomt dat er veel olie wordt opgenomen, wat niet alleen een zompig, maar ook een vettig resultaat geeft.

Eet hem niet rauw

Voor een extra knapperig resultaat kunt u de aubergine met bloem bestuiven. Door dit in een kom te doen en die goed om te husselen, vormt zich een egaal laagje. Bak vervolgens op hoog vuur. Eventueel kunt u hierbij olie gebruiken, maar als u de pan continu in beweging houdt, is dat niet altijd nodig. Voeg naar eigen smaak kruiden toe, zoals Italiaanse kruiden of paprikapoeder. Extra zout is niet nodig.

Bak de aubergine helemaal gaar, want rauw bevat hij een stofje dat in te grote hoeveelheden giftig is. Dat kan leiden tot gezondheidsklachten als misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree.

Bekijk onze recepten met aubergine.

(Bron: Archief, Foodies Magazine, Culy, Culinaire Ambiance, wikiHow, Allerhande, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie