parfum

De beste en slechtste plek om parfum te bewaren

Parfum wordt vaak verpakt in mooie flesjes en die zijn om die reden aantrekkelijk om in het zicht te zetten. Maar een plank in bijvoorbeeld de bad- of slaapkamer is geen ideale plek om uw geurtjes te bewaren. Dat komt de houdbaarheid en geur namelijk niet ten goede. Wat is dan de beste plek?

Snellere veroudering

Mits juist bewaard, is parfum zo’n 1 tot 3 jaar houdbaar. Maar sommige goede parfums behouden tot wel 15 jaar hun geur. In de praktijk zult u er dus vaak langer mee doen en dat kan ook gewoon. Maar op den duur zult u merken dat de geur wel verandert. In een eerder artikel vertellen we daar meer over. Een warme en lichte plek, zoals op een plank dus, zorgt ervoor dat een parfum sneller veroudert. Zeker als dat in de buurt van de verwarming of raam is, of wanneer de zon op de plank valt.

De slechtste plek om parfum te bewaren

Zoals gezegd is een lichte en warme plek af te raden om parfum te bewaren. De slechts denkbare plek is daarnaast de badkamer. Hier wordt parfum niet alleen blootgesteld aan temperatuurveranderingen, maar ook aan een wisselende luchtvochtigheid.

De beste plek om parfum te bewaren

Een zo’n lang mogelijke houdbaarheid wordt juist bereikt door een luchtje op een koele en droge plek te bewaren. Van maximaal 18 graden. Door het flesje in de originele verpakking te bewaren, zorgt u er daarnaast voor dat die donker staat. Een echt goede koele plek is echter de koelkast. Zo kunt u de houdbaarheid met maar liefst 2 jaar verlengen. Zorg er daarbij wel voor dat u hem in de deur plaatst, zodat hij ook weer niet té koud wordt. Heeft u de verpakking niet meer, of vindt u het niet prettig uw parfum in de koelkast te bewaren, dan kunt u het flesje ook in bijvoorbeeld aluminiumfolie of een stuk papier wikkelen en in een afgesloten ruimte, zoals een kast zetten. Heeft u een koele, niet vochtige kelder, dan is dat ook een prima opslagplaats.

Oxidatie tegen gaan

Zorg er daarbij steeds voor wanneer u uw parfum gebruikt, dat u de dop er zo snel mogelijk weer op doet. Zodat het luchtje zo kort mogelijk met zuurstof in aanraking komt en de geur zo min mogelijk oxideert. Dan kunt u er zo lang mogelijk van genieten.

(Bron: RTL Nieuws, wikiHow, Libelle.be, Santé, marie claire, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    Rien6 says:

    dat is helemaal afhankelijk van het merk en de samenstelling. Ik heb parfum van 50 jaar oud die nog lekker geurt