Eieren in een doos in de koelkast.

Eieren bewaren in de koelkast: in de eierdoos of in het speciale eierrek?

Het advies is om eieren na aankoop te bewaren in de koelkast. Maar hoe bewaart u ze dan het beste? In de geleverde kartonnen of plastic doos of toch in een speciaal rekje?

Het beste is om eieren in de koelkast te bewaren

In een eerder artikel gaan we al uitgebreid in op waarom u eieren het beste in de koelkast kunt bewaren. Voor de houdbaarheid is het beter om ze koud te houden. Te veel schommelingen in temperatuur zorgt er namelijk voor dat ze minder lang goed blijven.

codes
Lees ook: Codes op eieren: hier komen ze vandaan en zo heeft de kip geleefd

Maar bewaar ze liever niet in de deur

Veel koelkasten hebben in de deur een speciaal rekje om eieren in te bewaren. Toch is dit niet de beste plek om ze neer te zetten. Door het openen en sluiten van de deur, krijgen ze ook hier te maken met schommelingen in temperatuur. U zou ervoor kunnen kiezen om het bakje op een andere plek in de koelkast te plaatsen.

Bewaar eieren in hun geleverde doos

Maar beter is het om de eieren in de doos te bewaren waarin u ze gekocht heeft. Dit is meestal een kartonnen of plastic variant. Door ze in de doos te bewaren, drogen ze niet uit. Hierdoor blijven de ze langer goed. Daarnaast beschermt de doos ook tegen (heftige) geuren van andere etenswaren in de koelkast. Die geur kan in de eieren trekken.

Franse kaas
Lees ook: Franse kaas bewaren: zo voorkomt en verhelpt u een stinkende koelkast

Bruine en witte varianten

Misschien is het u opgevallen dat er steeds vaker witte eieren te koop zijn in de supermarkt. Er is geen verschil met bruine eieren, maar vroeger was dat wel zo. Toen was een legbatterij ei wit en de scharrel versie bruin. Maar dat is al lang verleden tijd. Nu is het een financieel motief en een ‘goed marketingverhaal’. Meer hierover leest u hier.

(Bron: archief, RTL Nieuws, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Gamba says:

  Het lijkt mij onverstandig om de doos die om de eieren zit in de koelkast te bewaren. Heeft u al eens nagetrokken met wat voor viezigheid deze dozen in contact komen. Als ik alleen maar denk aan die meneer die met zijn zakdoek in de hand ,waar hij net zijn neus in had gesnoten, een paar dozen nakeek of de eieren in de doos nog heel waren. Ook zijn er dozen met gebroken eieren die de andere dozen besmetten. Niet in de koelkast die doos. Koop eigen verpakking als je de eieren in de koelkast wilt bewaren. Houdt er wel rekening mee dat eieren heel snel de geur van andere producten overnemen.

  Rik says:

  Mijn eieren gaan al 20 jaar niet meer de koelkast in.

  Ik herinner me het niet meer helemaal maar destijds na informeren op internet en bij kippenboeren bleek dus dat eieren beter buiten de koelkast bewaard blijven.

  Na 20 jaar en ik eet misschien wel 8 tot 10 eieren per week, nooit ziek geweest van de eieren.
  Dus de 12 eieren gaan binnen 2 weken zeker wel op. Echt oud worden ze dus niet.

  bijbloem says:

  Plastic doosje heb ik. Er zitten scharreleieren in.

  De kartonnen heb ik niet meer.
  Volgens mij kunnen de kartonnen bij het GFT.