smaak

Uitgeschoten tijdens het koken? Zo vlakt u de smaak van een gerecht weer af

Het overkomt iedereen weleens: er zit net iets te veel zout, peper of zoetigheid in een gerecht. Zonde, want het verpest de smaak. Maar er zijn oplossingen voor als het eten te zout, te zoet, te zuur of te pittig is. We zetten op een rij hoe u de smaak kunt afvlakken.

Te veel zout gebruikt

Als u te veel zout heeft gebruikt in een gerecht, zijn er talloze opties om het weer goed op smaak te krijgen. Zo kunt u het gerecht verdunnen met water, melk of room. Maar net wat erbij past. Ook citroen, azijn of suiker helpen om de smaak te neutraliseren.

Is het vlees te veel gezouten en nog niet in de pan geweest? Leg het dan even in water om het zout te verwijderen. Dep het daarna droog met keukenpapier. Als het vlees al wel in de pan is geweest, serveer het dan met ongezouten andere producten, zoals aardappelen of rijst. Als het dan samen gegeten wordt, vallen de smaken samen en valt het zoutgehalte mee. Dit geldt ook voor te zoute groenten.

Heeft u een te zoute soep of saus? Zorg dan dat deze warm is en voeg een geschilde, doormidden gesneden aardappel toe. Laat een tijdje mee warmen. De aardappel neemt zout op en maakt het gerecht zo dus minder zout. Verwijder daarna de aardappel en geniet van uw saus of soep.

kruiden-en-specerijen
Lees ook: Kruiden en specerijen, wat is het verschil?

De smaak is te zoet geworden

Een zoet gerecht willen we graag zoet hebben. Maar soms kan het zijn dat het glazuur nog net niet van uw tanden springt en dat is ook weer niet de bedoeling. Het werkt om een tegenhanger toe te voegen. In dit geval is dat zuur. Een klein beetje citroensap kan bijvoorbeeld helpen. Maar een snufje zout kan een gerecht juist ook in balans brengen. Bij een te zoete cake of taart helpt het om (ongezoete) slagroom, crème fraîche of roomkaas toe te voegen. Zo wordt, net zoals bij een te zout gerecht, de smaak afgezwakt door iets ongezoets erbij te eten.

Eten is te zuur

Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan. Gebruik hier niet te veel van, anders moet opnieuw zuur toegevoegd worden. Is de tomatensaus te zuur geworden? Dan is een beetje tomatenketchup toevoegen een goed middel om het zure eraf te halen. Ook een schepje appelmoes doet wonderen. Wilt u het gerecht niet zoeter maken, maar liever iets zouter? Dan werkt sojasaus of zout toevoegen ook.

Te pittig voor uw smaak

De 1 houdt er wel van, de ander kan er totaal niet tegen: pittig eten. En ook voor wie er wel van houdt, kan het voorkomen dat er net iets teveel pit aan het eten toegevoegd is. Ook hier zijn oplossingen om de smaak milder te krijgen. Het beste helpt om zuivel toe te voegen, zoals yoghurt, kookroom of crème fraîche. In veel Aziatische gerechten kan ook kokosmelk toegevoegd worden.

hete pepers
Lees ook: Met deze tips krijgt u hete pepers wel van uw handen

Het gerecht samen eten met aardappelen, pasta, rijst of brood zorgt ook voor een afzwakking van de pittigheid. Zoetzure komkommer erbij eten creëert dit effect ook. Wist u trouwens dat het pletten van een komkommer meer smaak geeft dan snijden? En het klinkt misschien gek, maar mayonaise zorgt er ook voor dat een gerecht minder pittig wordt. Door de vetten wordt het branderige gevoel minder.

(Bron: Libelle, 24Kitchen, Lekker en Simpel, Culy, HLN.be. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Dirck says:

  Ik weet van mijn werkgever; Peper was moeilijk te doseren!

  Ik pakte melk poeder en ging 90% melkpoeder met 10% peper mengen!
  Dus voortaan 10x meer in doen maar door deze vermengde is beter te doseren en 5 gram meer is dan werkelijk maar halve gram extra!

  Ook de Limonade, 1;6 mengen ging vaak fout, door 1;2 voor te mengen was dit extra dunne ook beter doseerbaar geworden, wel aparte flesje voor genomen.

  Maar ook de Wasverzachter? vaak plakboel in zeepbakje maar na 3/4 water + schudden naast beter doseerbaar ook minder plakkerig en bakje bleef veel schoner!
  Elk geconcentreerd product is lastiger doseerbaar en opvoor mengen is de oplossing vaak voor niet meer tekort of teveel gebruiken!