komkommer

Komkommer: niet snijden, maar pletten voor meer smaak

In plakjes, in blokjes of grote stukken, de komkommer kan je op een heleboel manieren eten. Meestal pakken we het, wassen we het en dan snijden we het. Maar om meer smaak aan de groente te geven, zou u het voor het snijden eigenlijk moeten pletten.

Oosterse keuken

Dat klinkt misschien raar, maar in de Oosterse keuken wordt dit al jarenlang gedaan. Of u de komkommer schilt of juist met schil en al eet, pletten is de tip. Door het pletten komen er scheurtjes en gaatjes in de komkommer te zitten. Zo kan zout of een dressing zich veel beter hechten.

Techniek voor het pletten

Bij het pletten zit nog een kleine techniek, al is het niet moeilijk. Het is eigenlijk zoals sommige mensen ook een knoflook pletten. Pak een mes met een groot snijoppervlak. Leg dit plat op de komkommer en druk met de palm van uw hand het blad van het mes op de komkommer. Doe het niet te hard, want dan wordt het mousse. Voor meer smaak kunt u het beste meteen (een beetje) zout op de komkommer strooien en dit even een half uurtje laten trekken.

komkommer
Lees ook: Een komkommer bevat meer dan water: hierom is hij zo gezond

Als snack of bij hoofdgerecht

Los is dit een lekkere snack om te eten, maar u kunt ‘m ook nog verder verwerken voor bij een Aziatische gerecht. Met wat knoflook, rijstazijn, sesamolie en/of chili olie en wat sesamzaadjes wordt het een smakelijke toevoeging voor het hoofdgerecht.

Oorsprong van de komkommer

Het is niet gek dat komkommers bij Oosterse gerechten wordt gegeten, want het komt van oorsprong uit Zuid-Azië. Via India komen ze terecht in Egypte en via daar weer in Griekenland en Rome. Pas sinds de 17e eeuw wordt de komkommer in Nederland verbouwd.

(Bron: Margriet, 24Kitchen, Libelle, Emina Zorlak. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie