hete pepers

Met deze tips krijgt u hete pepers wel van uw handen

Hete pepers zijn geliefd om gerechten lekker pittig te maken. Een nadeel is dat het sap zich na het snijden ervan niet zo makkelijk van de handen laat verwijderen. Even zonder er bij na te denken in de ogen wrijven kan dan een pijnlijke aangelegenheid zijn. Bekijk tips om de pittige restanten wel goed van uw handen te krijgen.

Capsaïcine niet oplosbaar in water

De reden dat de handen ook na uren en meerdere keren wassen branderige effecten kunnen hebben, is de capsaïcine in pepers als jalapeño, cayenne en habanero. Dit pittige ingrediënt is niet oplosbaar in water. Vandaar dat het ook niet helpt om water te drinken, als uw mond ‘in brand staat’. Het werkt zelfs averechts, want het verspreidt het branderige gevoel ook nog eens.

rode handen
Lees ook: Zo voorkomt u rode handen na het snijden van bietjes

(Olij)folie als beschermlaagje tegen hete pepers

Door een laagje (olijf)olie op de handen te smeren kan het pittige sap zich niet hechten. Giet hiervoor een scheutje op de handen en wrijf die er helemaal mee in. Laat geen plekje onbedekt. Wees wel extra voorzichtig tijdens het snijden, aangezien de handen wat glibberig worden van de olie. Was de handen na het snijden van de pepers met water en zeep om de olijfolie te verwijderen en uw handen zijn peperloos.

Handen wassen met citroensap

Ook al wast u uw handen tot 3 keer aan toe met water en zeep, het branderige sap van hete pepers verwijdert u er meestal niet mee. Wat wel helpt is de handen na het snijden te wassen met citroensap. Het zure sap voorkomt dat de peper erna nog brandt. Doe dit niet als u een gevoelige huid heeft of open wondjes op uw handen. Want dan kan de huid verder beschadigen en het voelt erg onprettig.

knoflookgeur
Lees ook: Last van knoflookgeur? Zo verwijdert u het van uw adem en handen

Afwasmiddel in plaats van zeep

Afwasmiddel is in het geval van hete pepers aan uw handen doeltreffender dan zeep. Was uw handen direct na het snijden uitgebreid met afwasmiddel en de branderige restanten zullen er beter afspoelen.

Volle melk of yoghurt

Net zoals het drinken van volle melk helpt om de mond te blussen na iets pittigs, helpt het ook in het geval van hete pepers op de handen. Smeer de handen in met wat volle melk of yoghurt en de vetten die hierin zitten zorgen dat de pittige bestanddelen beter oplossen.

Uiengeur aan de handen
Lees ook: Uiengeur aan de handen? Zo verwijdert u dat

Baking soda

Ook baking soda is effectief tegen het sap van hete pepers. Maak daarvoor een dik papje met wat water en smeer dit meteen na het snijden op de handen. Even laten opdrogen en eraf wassen.

Hergebruik plastic

Gebruik grote boterhamzakjes of ander dun plastic dat u anders weggooit als handschoenen. Zorg er wel voor dat u voldoende grip houdt op het mes waarmee u de hete pepers snijdt.

(Bron: Culy, RTL Nieuws, Kookfans, gezondheid.be, WikiHow, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. ASIANSOULSEARCHER says:

    Veel simpeler is met “Gula Djawa” (Javaanse Suiker, er zullen mensen die U vertellen wat dat is, vooral oudere mensen met een “achtergronden van de “Gordel van Smaragd”! Maar het simpelste is om het in een “Toko” te gaan kopen dan kun U het zelf lezen wat het is!) oplossen in lauw water en je hand erin stoppen en wassen! Gaat als “Sneeuw in de zon!” verdwijnen!

  2. nederree says:

    Er zijn speciale metalen “zeepjes” in de handel die zowel helpen voor hete pepers, knoflook- en visgeur aan je handen.
    Goed wrijven langs bv het heft van een rvs mes helpt ook goed!