Groenten en fruit maken ons gelukkig

Dat het eten van groenten en fruit bevorderlijk is voor onze gezondheid wisten we al langer. Nieuw onderzoek toont nu aan dat we ons ook nog gelukkiger voelen als we het eten.

Voedseldagboek

Elke extra portie, tot 8 porties per dag, zorgt voor een groei in het geluksgevoel. Dat is aangetoond door onderzoekers van de universiteit van Warwick in Engeland en de universiteit van Queensland in Australië. Zij volgden daar in totaal 12.385 mensen voor, met verschillende leeftijden en achtergronden. De deelnemers hielden jarenlang een voedseldagboek bij en psychologen en psychiaters onderzochten hen uitvoerig.

Geluksgevoel

Volgens het hoofd van het onderzoek, professor Andrew Oswald, hadden deelnemers die bijna geen groenten en fruit aten veel baat bij de extra porties. Bij 8 porties ervoeren zij een geluksgevoel dat vergelijkbaar is met het vinden van een baan na een lange tijd werkloos te zijn geweest.

Emotionele gestel

“Het eten van groente en fruit verbetert blijkbaar binnen veel snellere tijd het emotionele gestel dan dat het goed is voor de gezondheid. Mensen raken gedemotiveerd om groente en fruit te eten omdat ze het gevoel hebben dat het niet snel genoeg helpt voor de gezondheid. Maar nu we dit hebben ontdekt, is dat misschien een reden om toch veel groente en fruit te eten”, aldus hoofdonderzoeker Andrew Oswald tegen Science Daily. De onderzoekers hopen met hun studie de basis te kunnen leggen voor onderzoeken naar antioxidanten.

Kassen

Ondertussen is de teelt van tomaten en andere zomergroenten in Nederland de afgelopen 15 jaar fors gestegen. In 2015 is er bijna 2,2 miljard kilo van geproduceerd. Dat is 496 miljoen kilo meer dan in 2000, oftewel 29 procent. Tegelijk is er voor de productie van al die groenten veel minder grond gebruikt dan in 2000. Het benodigde landbouwareaal nam in 15 jaar tijd af met 13 procent. Dat is te verklaren met het feit dat inmiddels 78 procent van de zomergroenten uit kassen afkomstig is. De opbrengst per hectare van deze groenten is gemiddeld 16 keer zo hoog als die van de open grond.

Aardbeien populair

Opvallend is dat de productie van doperwten sinds het begin van deze eeuw met ruim 50 procent gedaald is. Terwijl we extreem meer aardbeien zijn gaan eten. In 2015 is ruim 28.000 ton aardbeien in kassen geproduceerd (90 procent meer dan in 2000) en nog eens 29.000 ton van open grond (de helft meer dan in 2000).

(Bron: nu.nl en ANP)

Geef een antwoord