vlees

Minder vlees op het menu? Vooral mannen hebben hier nog moeite mee

Echte mannen eten vlees, het is een gedachte die bij veel mannen nog steeds een grote rol speelt. Ondanks dat het inmiddels duidelijk is dat teveel vlees eten allerminst gezond is en de vleesindustrie in het kader van duurzaamheid erg slecht scoort. Voor iedereen die wel wil, maar geen idee heeft hoe zijn of haar eetgedrag aan te passen: in Utrecht wordt er in de maand oktober op grote schaal stil gestaan bij duurzaam leven en eten en is het tot en met zaterdag 27 oktober de Duurzame Week 2018.

Vlees eten de norm

Vlees eten is nog steeds wel de norm in onze samenleving en het wordt onder andere geassocieerd met mannelijkheid. Bij de nieuwsrubriek UVandaag van RTV Utrecht vertelt culinair expert Emina Zorlak donderdag 18 oktober over een onlangs gepubliceerd artikel. Hierin wordt een onderzoek beschreven waaruit blijkt dat veel mannen zich schamen om vegetarisch te bestellen als zij in het gezelschap zijn van andere mannen. De Britse mannen hebben deelgenomen aan het onderzoeksproject Man Food Project aan de University of Southampton. Waarbij onder leiding van Dr. Emma Roe en Dr. Paul Hurley is onderzocht hoe deze mannen hun vegetarisme ervaren. Daarbij is naar voren gekomen dat de mannen het moeilijk vinden om vegetarische opties te bestellen in het openbaar, als daar andere mannen bij zijn. Zo zijn gevoelens van schaamte of conflictvermijdend gedrag ervaren, waardoor zij in bepaalde situaties toch vlees zijn gaan eten. Of het aan gasten bij hen thuis hebben aangeboden.

Diepgewortelde denkbeelden

Het wordt steeds duidelijker dat we duurzamer moeten leven en ook voor de gezondheid beter wat minder vlees kunnen eten. Onze diepgewortelde denkbeelden over eten (met name vlees) moeten daarvoor veranderen volgens Zorlak. Mannen zijn de dominante kracht geweest in de menselijke beschaving, zij gingen op jacht en de associatie met vlees eten is sterk aanwezig bij mannen. Door de stijgende welvaart in de jaren 60 van de vorige eeuw zijn we daarnaast steeds meer vlees gaan eten, maar inmiddels is de vleesindustrie zo belastend geworden voor het milieu dat steeds meer mensen inzien dat het anders moet.

Af en toe vleesloos helpt

Volgens het RIVM is de productie van voedsel verantwoordelijk voor 20 á 30 procent van de wereldwijde broeikasgasuitstoot. Een groot gedeelte daarvan is afkomstig van dierlijke producten. Mensen die hun portie rood en/of bewerkt vlees met driekwart verkleinen bewijzen het milieu al een grote dienst. Het eten van wat minder vlees verlaagt daarnaast gezondheidsrisico’s. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroertes, diabetes type 2 en kanker. Zorlak benadrukt dat het stukje vlees echt niet helemaal uit het menu hoeft te worden geschrapt, maar af en toe vleesloos eten helpt al enorm.

Grootste duurzaamheidsevent van Nederland

Voor iedereen die meer wil weten over duurzamer eten zijn er deze maand veel activiteiten in Utrecht die ingaan op duurzaamheid en vleesloos of vleesarm eten. Op het Jaarbeursplein is Duurzame Week daar tot en met 27 oktober een onderdeel van. Het is het grootste duurzaamheidsevent van Nederland. Naast eten en drinken kunt u er terecht voor lezingen, workshops, muziek en discussies met interessante sprekers en professionals uit het vak. (Let op, aan sommige onderdelen zijn kosten verbonden).

Met dank aan Emina Zorlak.

Lees ook: duurzaam eten wordt heel eenvoudig met deze tips.

(Bron: RTV Utrecht, RIVM, Munchies, duurzameweek.nl)

 

Geef een reactie